Marktbarometer januari: groei-stijl zwaar afgestraft

De klap die de technologiesector op de beurzen wereldwijd kreeg, drijft een wig tussen de beleggingsstijlen waarde en groei, want groei maakte een fikse duikdeling. Niet eerder was het verschil zo groot. Dit is de Morningstar Marktbarometer voor januari.

Fernando Luque 09 februari, 2022 | 8:17
Facebook Twitter LinkedIn

De technologiesector werd in januari op de beurzen wereldwijd stevig afgestraft en het effect daarvan is duidelijk te zien in de Morningstar Marktbarometer; het verschil in rendement tussen de stijlsegmenten large-cap groei en large-cap waarde ten faveure van waarde is nog nooit zo groot geweest als afgelopen maand.

Het segment large-cap waarde won 5,5%, terwijl large-cap groei fors in het rood dook met een negatief rendement dat uitkwam op maar liefst -9,1%. Ook december 2021 haalde waarde een hoger rendement dan groei, maar op de lange termijn doet groei het nog altijd beter dan waarde. Dat blijkt in onderstaande afbeelding van de Morningstar Style Box uit de stijlboxen voor de perioden van 1 en 3 jaar:

mb 2022-01 1

Kijken we naar de indexen die dit verschil illustreren, dan zetten we de MSCI Europe Large Growth en de MSCI Europe Large Value index tegen elkaar af vanaf het moment van oprichting in 1999. Onderstaande grafiek laat de piekmomenten duidelijk zien; april 2009 met een verschil van 11,85% en november 2020 met 11,08%. Januari 2022 gaat daar overheen met 11,88%:

mb 2022-01 2

Sectoren
De winst bij large-cap waarde kwam van met name de energiesector. De oliereuzen Shell plc en BP plc stegen respectievelijk 16,9% en 16,4%. Dat hielp de energiesector als geheel aan een winst van 11,7% in januari.

Ook financials, die traditioneel onder de waarde-stijl vallen, deden het goed. De sector won 2,8% en daarmee waren de financiële sector en energie de enige twee die de maand positief afsloten. 

De technologiesector daarentegen had afgelopen maand het meest te lijden, want er ging 12,3% rendement af. De Nederlandse chipmachinebouwer ASML Holding had daar het meest de hand in met een daling van 15,9%.

mb 2022-01 3

Waarderingen
Wat waarderingen betreft vertoonde januari een historische gebeurtenis. Sinds Morningstar begon met het berekenen van de European Market Barometer in 2015 is het segment large-cap groei niet zo sterk ondergewaardeerd geweest ten opzichte van large-cap waarde als in de afgelopen januarimaand.

Veel ontloopt het elkaar niet, maar toch: een verhouding tussen aandelenkoers en Fair Value van 0,91 voor large-cap waarde versus 0,89 vor large-cap groei. De scherpe koersdalingen in de technologiesector droegen hier in belangrijke mate aan bij.

Hierdoor is de technologioesector nu de op een na goedkoopste geworden met een koers/Fair Value verhouding van 0,93. Alleen financials is goedkoper met een verhouding van 0,90.

mb 2022-01 4

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten