Fonds van de Week: JP Morgan US Select Equity Plus

De gegroeide overtuiging op de deskundigheid van het beherdeersduo van het fonds JP Morgan US Select Equity Plus en de resultaten die effectieve toepassing van hun proces opleveren, leidt tot een upgrade van de Morningstar Analyst Rating naar Bronze.

Robert van den Oever 17 februari, 2022 | 8:19
Facebook Twitter LinkedIn

JP Morgan US Select Equity Plus Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: Average

 

JP Morgan US Select Equity Plus Fund

De overtuiging van Morningstar-analist Jeffrey Schumacher op het beheerdersduo is gegroeid door de effectieve toepassing van hun beleggingsaanpak en benutting van hun middelen, waaronder het analistenteam. Daarom gaat de beoordeling van de People Pillar omhoog naar Above Average en daaruit volgt een upgrade van de Morningstar Analyst Rating van Neutral naar Bronze.

Uitgebreide toelichting

fvdw jpm us select graph

 

Beheerteam
Groeiend vertrouwen in de twee ervaren portefeuillemanagers en het grote en ervaren analistenteam dat hen ondersteunt leidt tot een upgrade van de People Pillar-beoordeling van Average naar Above Average. Susan Bao is een ervaren manager met een lange staat van dienst op deze strategie en zij is goed thuis in het kenmerkende beleggingsproces van dit fondshuis. Ze trad in 1997 in dienst bij JP Morgan en begon in 2001 met het beheren van de strategie JPMorgan US Equity, waar ze samen met haar mentor Tom Luddy voor een portefeuillesegment van 50% zorgde.

Toen Luddy eind 2017 terugtrad uit zijn functies als portefeuillebeheerder, behield Bao nog een tijd een segment van 10% totdat het fonds zijn multi-sleeve aanpak in 2020 losliet. Bao en Luddy hebben deze 130/30 strategie ook samen beheerd sinds de start van de Amerikaanse fondsvariant in 2005 en sinds 2007 voor zijn offshore evenknie.

Steven Lee volgde Luddy op in 2018. Lee brengt bijna drie decennia ervaring mee, maar de meeste daarvan was hij analist. Sinds 2014 leidt hij JPMorgan US Research Enhanced Equity, de door analisten aangestuurde long-short-strategie van het bedrijf, die als blauwdruk dient voor de 30/30-extensie van deze strategie.

Hoewel het portefeuillebeheer collegiaal is, concentreert Bao zich op consumentengoederen, financials en gezondheidszorg, terwijl Lee de leider is voor industrie/grondstoffen, technologie en nutsbedrijven/telecom. Hoewel ze nog maar relatief kort samenwerken, is dat al vruchtbaar gebleken en de managers hebben aangetoond dat ze in staat zijn om alpha te genereren op basis van zowel long als short ideeën die door het analistenteam zijn aangeleverd. Dit sectoranalistenteam bestaat uit 25 leden die gemiddeld ongeveer 20 jaar ervaring in de sector hebben. Het team blijft een belangrijke succesfactor en geeft de strategie indrukwekkende vuurkracht om fundamenteel onderzoek te doen.

Fondshuis
De sterke beleggingscultuur van J.P. Morgan Asset Management, die tot uiting komt in de langdurige dienstverbanden van zijn goed op elkaar ingespeelde portfoliomanagers en diepgaande analytische middelen, ondersteunt handhaving van de Above Average beoordeling op de Parent Pillar.

In de diverse activaklassen en regio's bevat de gevarieerde line-up van het fondshuis veel fondsen die een Morningstar medal dragen, zoals de hoog aangeschreven Amerikaanse aandeleninkomstenstrategie die wereldwijd beschikbaar is. Er is de laatste tijd wat verloop geweest in het multi-asset team, maar het blijft zeer goed toegerust en ervaren. Het behoud van managers en de mate van afstemming voor Amerikaanse beleggingsfondsen steken gunstig af bij de concurrentie. De beloning van managers legt de nadruk op fondsbezit boven aandelenbezit, wat kenmerkend is voor een beursgenoteerd bedrijf.

Het bedrijf blijft zijn assortiment stroomlijnen en zijn middelen verder integreren. Zo werd eind 2019 de divisie multi-asset solutions gecombineerd met de passieve capaciteiten. Het bedrijf heeft geen trendy aanbiedingen gelanceerd, omdat het zijn passieve activiteiten de laatste tijd grotendeels heeft uitgebreid, maar overlap in het fondsenaanbod als gevolg van een overname en ongunstige fondslanceringen in het verleden drukken op op de succesratio, die het percentage fondsen meet dat overleeft en tevens beter heeft gepresteerd dan concurrenten.

De kostenniveaus worden regelmatig wereldwijd naar beneden bijgesteld; ze zijn relatief goedkoper in de Verenigde Staten dan daarbuiten. Het bedrijf bouwt ook aan zijn ESG-capaciteiten en ondersteunt onderscheidende initiatieven op het gebied van diversiteit.

Proces
De strategie steunt op een solide filosofie en een duidelijk ontworpen en consequent toegepast bottom-up proces. Het vermogen om de inzichten van analisten te benutten via zowel long- als shortposities maakt het onderscheidend, hoewel kleine actieve positie-innames ons enigszins voorzichtig maken met betrekking tot het alpha-potentieel.

De strategie is gericht op het benutten van tijdelijk verkeerd geprijsde kansen door consequent gebruik te maken van de waarderingsprognoses van de analisten voor de lange termijn. Die vloeien voort uit een intern dividend-kortingsmodel dat wordt gevoed door de winst-, kasstroom- en groeiramingen van het analistenteam. De analisten rangschikken aandelen in elke sector op basis van hun Fair Value, ofwel de geschatte reële waarde.

De managers gebruiken deze rangschikkingen bij hun aandelenselectie en spreken hun sectorvoorkeuren uit aan de hand van hun macro-economische visie. Het benchmark-bewuste en gediversifieerde long-only sement van deze strategie bestaat meestal uit aandelen die in het eerste en tweede kwintiel zijn gerangschikt. Toch houden de beheerders ook aandelen aan die lager scoren vanwege risicobeperking. De 30/30-extensie is in grote lijnen sector-, stijl- en bèta-neutraal, waarbij de managers shorts kiezen binnen de laagste kwintielen.

Het beheerdersduo kan long- en short-posities selecteren op basis van thema's, bijvoorbeeld het bezit van halfgeleiders, digitale reclame en e-commerce, en die dan compenseren door shorts in legacy hardware, media en netwerkproviders. Het duo is zich bewust van timing, maatvoering en volatiliteitsrisico's bij het shorten van aandelen. Daarom gebruikt het een breed scala aan kleine posities, waardoor het totaal aantal posities in de portefeuille stijgt tot 250-350. De short exposure bedraagt over het algemeen 20%-30%, met een nettoblootstelling van de portefeuille aan de markt op 100%.

De Amerikaanse fondsvariant kan direct short gaan op aandelen, terwijl de offshore variant gebruik maakt van derivaten. De portefeuilles zijn goed vergelijkbaar, hoewel de Artikel 8 SFDR-classificatie van het offshore fonds betekent dat deze variant sommige aandelen om duurzaamheidsredenen uitsluit.

Prestaties
Het fonds behoort tot de best presterende in zijn Morningstar Categorie en ook alpha generatie versus de Russell 1000 categorie-index was bemoedigend. In de afgelopen drie, vijf en tien jaar en over de periode vanaf de start in 2005 tot en met 2021 landde de strategie in het bovenste deciel van de Morningstar Categorie US Large-Cap Blend.

Het fonds heeft het afgelopen decennium 99% van de concurrentie verslagen en deed het ongeveer 200 basispunten beter dan zijn typische rivaal. Het presteerde ook beter dan de Russell 1000 Index op basis van totaalrendement en alpha sinds de oprichting en over een kortere tijdshorizon. Vanaf het moment dat Susan Bao en Steven Lee de strategie samen hebben beheerd - een relevantere periode om te beoordelen - presteerde de strategie ook beter dan zijn gemiddelde tegenhanger en de index.

De resultaten waren in die periode echter een beetje gemengd, met tegenvallende prestaties in 2018, die vervolgens in 2020 en 2021 werden gecompenseerd door succesvolle aandelenselectie. De strategie had een goed jaar in 2021, omdat de aandelenselectie in het long-segment en in de markt-neutrale component positief bijdroegen. Posities in halfgeleiders, banken en energie hielpen daarbij.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse C laten het fonds uitkomen in het middelste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Bronze.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van JP Morgan Investment Funds US Select Equity Plus Fund C Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen VS Large-Cap Gemengd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

fvdw jpm us select table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Brandes European Value Fund

Capital Group European Opportunities

Robeco High Yield Bonds

BNY Mellon Long-Term Global Equity Fund 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten