Fonds van de Week: Robeco High Yield Bond

Het fonds Robeco High Yield Bond belegt op basis van hoge overtuiging en past die vrijheid zorgvuldig en met succes toe. Het ervaren beheerdersduo Sander Bus en Roeland Moraal heeft een solide track record opgebouwd. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

Robert van den Oever 27 januari, 2022 | 8:57
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco High Yield Bonds in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: High
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: High

 

Robeco High Yield Bonds

Dit fonds staat al jarenlang onder leiding van managers Sander Bus en Roeland Moraal die een ervaren en stabiel team aansturen dat een zorgvuldig en waardebewust beleggingsproces hanteert. Het team heeft veel vrijheid om op basis van overtuiging te selecteren en benut die ruimte met succes. De Morningstar Analyst Rating voor dit fonds is Silver.

Uitgebreide toelichting

Robeco HY bonds graph

 

Beheerteam
De ervaring en het inzicht van het managementteam, evenals de breedte en diepte van hun ondersteunende middelen, verdien een High rating op de People Pillar. Hoofdmanager Sander Bus en co-manager Roeland Moraal voeren deze strategie sinds 2003 met succes uit. Bus is betrokken sinds de oprichting van het fonds in 1998, waar hij in 2001 hoofdmanager werd.

Omdat de activabasis van de strategie in 2016 aanzienlijk groeide, voegde Christiaan Lever voegde zich bij het duo om hun inspanningen te ondersteunen. Fundamenteel credit onderzoek wordt uitgevoerd door Robeco's goed bemande credit team, dat zowel investment grade als high-yield obligaties omvat. Dit team is uitgebreid van 15 naar 21 bedrijfskredietanalisten in de afgelopen zes jaar, met ervaren analisten en sinds 2020 ook met junior collega's. Het retentiepercentage is hoog, want het team zag in die periode slechts vijf leden vertrekken.

Slechts een handvol analisten is buiten Rotterdam gevestigd, waaronder drie in New York en twee in Singapore/Hong Kong. Dit zal naar verwachting verder groeien naarmate het team zijn wereldwijde aanwezigheid wil uitbreiden. De stabiliteit en ervaring van het management en de analistenteams zijn de belangrijkste drijfveren achter onze overtuiging. Verder waarderen we de sterke afstemming door de co-managers op de belangen van hun eindbeleggers, zoals blijkt uit hun voorzichtige capaciteitsbeheer en persoonlijke beleggingen in het fonds.

Fondshuis
Robeco toont een sterke beleggingscultuur en fungeert als een goede rentmeester van het kapitaal van beleggers en dat levert een Parent Pillar rating van Above Average op. In 2013 nam het Japanse financieel conglomeraat Orix een belang van 90% in Robeco en sinds 2016 is het volledig in handen van Orix.

De groep, die uit meerdere autonome vermogensbeheerders bestaat, is geherstructureerd. Deze reorganisatie leidde tot verloop in de hogere regionen van het bedrijf, en dat ging door toen RobecoSAM werd geïntegreerd in Robeco in 2020. Gelukkig heeft de instabiliteit aan de top geen invloed gehad op de beleggingsteams van Robeco. Het fondshuis is er over het algemeen in geslaagd om getalenteerde beleggers aan te trekken en te behouden, hoewel wij een paar prominente portefeuillebeheerders hebben zien vertrekken in de afgelopen jaren.

Robeco blijft kapitaliseren op zijn bewezen expertise, waaronder kwantitatieve aandelen, thematische strategieën en credits, terwijl andere gebieden daarbuiten gerationaliseerd worden. Duurzaamheid is geïntegreerd in alle activaklassen en strategieën. Wel in verschillende mate, waarbij impact-strategieën nog altijd onder het RobecoSAM-label vallen. Het bedrijf biedt strategieën aan die gemiddeld genomen goed scoren op zowel kwantitatieve als kwalitatieve Morningstar-ratings.

Het beloningsbeleid van Robeco is afgestemd op de belangen van eindbeleggers door de nadruk te leggen op lange termijn risico-gecorrigeerde rendementen. Ook is het capaciteitsbeheer van de fondsen goed op orde.

Proces
De vaardige uitvoering van een zorgvuldig en waardebewust proces, evenals verantwoordelijk rentmeesterschap, leiden tot een Process Pillar-beoordeling van High. De strategie combineert top-down bètabeheer (20% van de risico's volgens de managers) en bottom-up effectenselectie (80%) die gebaseerd zijn op grondige fundamentele analyse. De driemaandelijkse beoordelingen van de kredietvooruitzichten door het team helpen hen bij het bepalen van de algehele bètablootstelling van de portefeuille. De beheerders, die geen actieve duration posities kiezen, hebben de neiging om het risico te verlagen naarmate de marktcycli langer duren en om credit-bèta toe te voegen tijdens perioden van mismatchende prijzen.

Kredietanalisten speuren het wereldwijde bedrijfskredietuniversum af op zoek naar ideeën over het hele spectrum van marktkapitalisaties. Daarbij geven ze de voorkeur aan hoogwaardige high-yield- en crossover-credits van emittenten met goede fundamentals. Obligaties die zijn uitgegeven door large-cap namen worden doorgaans tussen zes en twaalf maanden aangehouden, terwijl kleinere emittenten tot de vervaldatum worden belegd.

Sander Bus en Roeland Moraal hebben veel vrijheid om te beleggen op basis van hun mate van overtuiging en ze hebben vaak blootstelling buiten de benchmark, waaronder een segment met een BBB-rating (doorgaans 10% van het fondsvermogen). Als bewijs van het doordachte capaciteitsbeheer van het team hebben de beheerders het fonds gesloten voor alle investeerders in september 2020, nadat het high-yield vermogen onder de hoede van het high-yieldteam van Robeco de 12 miljard euro bereikte.

Een jaar later, toen het fondsvermogen gedaald was, werd de strategie heropend voor beleggers. De managers hebben sindsdien hun capaciteitslimiet herzien tot 14 miljard euro. Daarbij hebben ze redelijkerwijs het argument aangevoerd dat de recente toename van de omvang van de het high-yield wereldwijde universum zorgt voor meer ademruimte bij het beheren van de liquiditeit.

Prestaties
Het fonds kan bogen op een solide lange-termijn trackrecord. Over de perioden van vijf, tien en vijftien jaar eindigend ultimo december 2021 belandde het in het hoogste deciel van de Morningstar-categorie wereldwijde high yield obligaties - EUR hedged. In dezelfde periode versloeg of evenaarde het zowel zijn eigen aangepaste benchmark als de categoriebenchmark, namelijk de ICE BofA Global High Yield Constrained Index, en dat bij een lagere volatiliteit.

Dat relatief stabiele track record is deels te danken aan de voorkeur van de beheerders voor bedrijven van hogere kwaliteit en de neiging om lichtvoetiger te werk te gaan in risicovollere hoeken van de markt, zoals schuldpapier met een CCC-rating. Het fonds verloor aanzienlijk minder dan zijn typische concurrent tijdens de recente neergang van de markt, zoals de grondstoffencrashes van 2014 en 2016, de uitverkoop van hoogrentende obligaties in 2018 en het eerste kwartaal van 2020.

Aan de andere kant kan het fonds soms de meer avontuurlijke rivalen volgen wanneer de kredietmarkten stijgen. In de tweede helft van 2020 en 2021 werd het fonds afgeremd door de voorzichtige bèta-positionering van de beheerders, aangezien effecten van lagere kwaliteit een stijging vertoonden dankzij ondersteunende maatregelen van centrale banken.

Dat is echter niet het hele verhaal. De strategie had ook een aantal ongebruikelijke kredietselecties in 2020, toen een handvol posities in de portefeuille (in totaal 2% van de activa) in gebreke bleven. Die posities zijn sindsdien hersteld en het algehele effect van kredietselectie is in elk van de afgelopen vijf kalenderjaren consistent positief gebleven. Onze hoge overtuiging ten aanzien van de kredietonderzoekscapaciteiten van het team blijven dus intact. De beheerders hebben met succes alpha toegevoegd via hun bottom-up-keuzes op de lange termijn, en we verwachten in de toekomst meer van hetzelfde.

 

Lees meer
Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Robeco High Yield Bonds FH EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd High Yield - EUR hedged, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Robeco HY bonds table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- BNY Mellon Long-Term Global Equity Fund

Pimco GIS Dynamic Bond Fund

Robeco Emerging Stars Equities

JP Morgan US Select Equity Fund 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten