Themafondsen zijn hot en dit moet je erover weten

De belangstelling van beleggers voor themafondsen is enorm toegenomen de laatste jaren. Daardoor is het steeds lastiger geworden om er eentje te kiezen. Vaak zijn de prestaties op de lange termijn mager vergeleken met een brede index, zo blijkt uit onderzoek van Morningstar.

Rentsje de Gruyter 07 april, 2022 | 16:40
Facebook Twitter LinkedIn

De interesse voor themafondsen blijft maar groter en groter worden – en daarmee het aanbod, want ook de aanbieders van zulke fondsen zien hun kans schoon. Zij verdienen namelijk meer aan een themafonds, dat meestal actief beheerd wordt, dan aan een indexfonds of ETF zonder poespas die slechts een bepaalde index volgt.

Ter illustratie: het belegd vermogen in themafondsen bedraagt inmiddels wereldwijd $806 miljard (omgerekend bijna €734 miljard) en dat is bijna drie keer zoveel als drie jaar geleden, blijkt uit een nieuw rapport van Morningstar over het landschap van themafondsen. In 2021 maakten maar liefst 589 themafondsen hun debuut op de mondiale beleggingsmarkt, tweemaal zoveel als het jaar daarvoor.

Om de keuze voor beleggers nog moeilijker te maken, zijn er talloze thematische categorieën waar themafondsen onder kunnen vallen. Die zijn dan vaak gericht op bepaalde (macro-economische) thematische ontwikkelingen of trends in de wereld. Daarbinnen kunnen fondsen inzoomen op de meest uiteenlopende subthema’s, variërend van de energietransitie en klimaatverandering tot Generatie Z-onderwerpen, cannabisteelt- of gebruik en de ruimtevaart. Steeds meer themafondsen die nu op de markt komen, richten zich op een niche. En vele hebben ook een ingewikkelde beleggingsstrategie.

Thema’s tech en energietransitie aan kop
De meeste themafondsen blijken zich te richten op aandelen waarvan verwacht wordt dat hun beurswaarde hard zal gaan groeien: dit geldt voor 72% van de themafondsen die Morningstar onder een vergrootglas heeft gelegd.

Thema’s als technologie en de energietransitie scoren het hoogste. Aan technologie gerelateerde themafondsen zijn het allerpopulairst: hier is wereldwijd $105 miljard in belegd (omgerekend circa €95,6 miljard). Op de tweede plaats volgen fondsen gericht op de energietransitie, met $98 miljard aan belegd vermogen:

thema 2022-3 9

Bovenstaande tabel geeft het belegd vermogen (assets under management, AUM) per thema wereldwijd weer. De tabel hieronder laat het belegd vermogen in Europa per thema zien:

thema 2022-3 27

 

Europa loopt voorop
Wat geografie betreft loopt Europa op themafondsengebied wereldwijd voorop – net zoals het geval is in het aanbod van en de interesse voor duurzame beleggingsfondsen. Meer dan de helft van het belegde vermogen zit in Europese fondsen, en de instroom van geld is hier ook groter dan elders, zo blijkt uit Morningstars rapport.

thema 2022-3 2

 

Opvallend is het grote verschil in beleggingsstijl tussen Europa en de Verenigde Staten: wordt hier ongeveer 90% van de themafondsen actief beheerd, aan de overkant van de oceaan is dat bij slechts 29% het geval. Daar is dus bij 71% van de themafondsen sprake van een passieve beleggingswijze en is er dus geen team dat actief sleutelt aan de samenstelling van het fonds.

thema 2022-3 4


In een volgend deel over het landschap van themabeleggen kijken we naar de resultaten op lange termijn en naar een nieuw classificatiesysteem voor themafondsen dat beleggers kan helpen bij hun beleggingskeuzes.

 

Meer weten over themafondsen?

Lees het volledige rapport

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten