Marktbarometer april: tech-sector zet groei-stijl op verlies

De groei-stijl kreeg in april een knauw door verliezen in de technologiesector. Daardoor verloor groei terrein ten opzichte van de waarde-stijl in alledrie de marktkapitalisaties. Dit is de Morningstar Marktbarometer over april.

Fernando Luque 03 mei, 2022 | 11:33
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Style Box laat over de maand april een duidelijke tweedeling zien: de segmenten van de groei-stijl kleuren rood en die van waarde zijn groen, al is het wat bleekjes. Alles bij elkaar bedroeg de winst van de drie waarde-segmenten, namelijk large-, mid- en small-cap samen een mager ogende 0,3%, maar de groei-segmenten noteerden samen een verlies van 3%.

De groei-stijl had te lijden onder verliezen in de technologiesector. Dat was aan het begin van dit jaar ook al het geval, maar in maart leek de groei-stijl weer iets terrein terug te winnen. Over april keert het beeld dus weer om.

 

Kijken we in het bijzonder naar de large-cap aandelen, dan zien we dat over de afgelopen maand het segment large-cap groei 2,7% verloor, terwijl large-cap waarde een winst van 0,3% boekte. De traditionele weergave van de negen segmenten van de Morningstar Style Box over de bekende vier verschillende periodes maakt dat inzichtelijk:

barometer 2022-04 1

 

Sectoren
Het verlies bij de groei-stijl is toe te schrijven aan twee sectoren: technologie en luxe-goederen. In die laatste daalde het aandeel Louis Vuitton Moët Hennessy met 3,5% en dat van Hermes International met 7,7%.

De meeste neerwaartse druk kwam van het tech-aandeel ASML dat maar liefst 10,2% onderuit ging. Met name daardoor was technologie de slechtst presterende sector over april met een verlies van 6,8%.

In het segment large-cap waarde lieten de oliereuzen fikse koersstijgingen zien: Shell 3,6%, BP 4,9% en Repsol met 19,8%. Daardoor was energie een van de best presterende sectoren in april met 3,1% winst.

Nog iets beter deed de sector defensieve consumentengoederen het, want met 4% winst was het de best presterende sector in april. De voedingsreuzen Nestle, Unlever en Danone wonnen respectievelijk 6,3%, 8,3% en 15,2%.

barometer 2022-04 2

 

Waarderingen
Als gevolg van de koersdalingen sinds het begin van dit jaar zijn de waarderingen over een breed spectrum beduidend aantrekkelijker geworden. Bijvoorbeeld de sectoren communicatie en financials kennen nu een aardige korting van respectievelijk 22% en 19%. Ook technologie kent nu een korting, en wel van 17%.

Slechts twee sectoren kennen momenteel een premie, en dan nog maar in geringe mate: gezondheidszorg met 1% en defensieve consumentengoederen met 4%.

barometer 2022-04 3

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten