Kan kuddegedrag mijn beleggingen beïnvloeden?

In tijden van turbulentie in de markt zijn veel beleggers geneigd om de massa achterna te lopen. Maar helaas gaat die massa doorgaans de verkeerde kant op. Morningstar buigt zich over het fenomeen kuddegedrag en hoe je daar als belegger alert op kunt zijn.

Sara Silano 23 juni, 2022 | 11:45
Facebook Twitter LinkedIn

adviser meeting

Er is niets prettigs aan de huidige volatiliteit op de financiële markten. In tijden van oorlog, hoge inflatie en een dreigende recessie kunnen zelfs de meest rationele beleggers moeite hebben om op koers te blijven.

Een van de tips die de ronde doen op sociale media (en bij sommige familieleden en vrienden!) is om uit de markt te stappen. In tijden van verhoogde marktvolatiliteit is het normaal om de massa te willen volgen. Dit is een veelvoorkomend fenomeen dat bekend staat als kuddegedrag.

Volgens Investopedia is "kudde-instinct een gedrag waarbij mensen zich bij groepen aansluiten en de acties van anderen volgen. Het komt voor in de financiële wereld wanneer beleggers de massa volgen in plaats van hun eigen analyse. Het kan bubbels of crashes in de markt veroorzaken via paniekaankopen en -verkopen". De dotcom-zeepbel van het einde van de jaren negentig en het begin van de jaren 2000 en de door COVID-19 veroorzaakte marktcrash in maart 2020 zijn uitstekende voorbeelden van de effecten van kuddegedrag.


Waarom beleggers de menigte volgen

Volgens het Morningstar Behavioral Sciences-team heeft dit gedrag vier belangrijke drijfveren:

1.
Beleggers zijn vatbaarder voor kuddegedrag bij het nemen van moeilijke beslissingen. “In het dagelijks leven, als we ergens over twijfelen, is het meestal een goed idee om de massa te volgen. Dit is een voorbeeld van ons 'Systeem 1' in actie, waarin onze geest manieren vindt om de weg af te steken in plaats van een complex probleem op te lossen. Dus als beleggers twijfelen over hun beleggingsexpertise, kunnen hun geesten er automatisch voor kiezen om de massa te volgen. En helaas, als het om financiën gaat, loopt het publiek meestal de verkeerde kant op”, aldus Morningstar-onderzoekers Samantha Lamas en Steve Wendel.

2.
Kuddegedrag komt vooral voor in tijden van onzekerheid. We bevinden ons echt in een periode van snel opeenvolgende veranderingen. Het is moeilijk te zeggen wat de impact van een langdurige oorlog in Oekraïne zal zijn op ons leven en onze financiën. Bovendien werden de afgelopen 30 jaar (1991-2020) over het algemeen gekenmerkt door dalende rentetarieven en milde inflatie, waardoor een gunstig klimaat werd gecreëerd voor zowel aandelen als obligaties. Maar beide maatstaven veranderen nu van richting.

3.
Tegen de massa in gaan is emotioneel uitputtend en kan zelfs fysiek ongemakkelijk zijn. Onze instincten zetten ons ertoe aan om erbij te willen horen en niet achter te blijven.

4.
De massa niet volgen vereist dat we de meer rationele kant van onze geest aanspreken en een logischere keuze maken. Maar dat vraagt aandacht en concentratie, terwijl nu de aandacht van beleggers al wordt bestookt door meerdere zorgen, zoals de stijging van de energie- en voedselprijzen en problemen in allerhande toeleveringsketens.


Wat kunnen beleggers doen?

Het voorkomen van paniek in turbulente tijden kan beleggers helpen om op koers te blijven met hun financiële doelen. Richard H. Thaler, de Nobelprijswinnaar, zei tijdens de Morningstar Awards for Investing Excellence 2022 in Italië: "De meeste particuliere beleggers kunnen beter een vaste regel gebruiken, omdat hun instinct hen de verkeerde kant op stuurt: ze kopen als de markt hoog staat, en verkopen als de markt laag is”.

Een duwtje in de goede richting kan helpen om de logische kant van ons brein aan te spreken. Het kan beleggers eraan herinneren dat belegger die tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2008 op koers bleven met hun beleggingen, hun portefeuilles binnen een paar jaar zagen herstellen en zelfs weer positieve rendementen boekten.

Beleggers lopen een groter risico op kuddegedrag wanneer ze onzeker zijn over hun huidige situatie. Dit is een goed moment om met uw financieel adviseur te controleren of uw portefeuille nog goed gepositioneerd is om uw financiële doelen te bereiken of dat deze opnieuw in evenwicht moet worden gebracht.

Eindelijk kun je proberen anders te denken. Marktvolatiliteit zou een goed moment moeten zijn om ondergewaardeerde aandelen te kopen. "Amerikaanse aandelen noteren momenteel tegen een zelden geziene korting”, zegt Dave Sekera. "Het huidige niveau van onderwaardering betekent de grootste korting ten opzichte van de Fair Value sinds het uitbreken van de pandemie in maart 2020 en de angst omtrent de groeistijl die aandelen in december 2018 deed dalen".

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten