Fund flows augustus: aandelenfondsen flink geraakt

Er is een groot verschil tussen aandelen- en obligatiefondsen, blijkt uit de fund flow data van Morningstar over augustus. Aandelenfondsen kampten met fikse uitstroom, terwijl obligatiefondsen opkrabbelden na twee moeilijke maanden. Alles bij elkaar vermindert de netto-uitstroom enigszins. Dit is het overzicht van de fondsstromen over augustus.

Antje Schiffler 23 september, 2022 | 11:02
Facebook Twitter LinkedIn

flows 22-8 1

Het sentiment onder fondsbeleggers blijft bedrukt. De markt is onverminderd volatiel, de angst voor recessie blijft levensgroot bij de huidige renteverhogingen en stijgende energieprijzen, en de oorlog in Oekraïne duurt ook voort.

Opvallend is het herstel bij obligatiefondsen. In augustus boekten ze de eerste positieve maand van dit jaar met 10 miljard euro aan instroom. Het meeste geld ging naar euro corporate bonds, USD-hedged global bonds, euro government bonds en emerging-market bonds in dollars.

De reden voor de terugkeer van obligatiebeleggers is dat door de toenemende angst voor recessie obligaties van hoge kwaliteit worden gezien als relatief presterende categorie dan aandelen. De hogererentes zullen de vraag vanuit institutionele partijen, zoals pensioenfondsen, doen toenemen.

Aandelenfondsen keden juist een negatieve maand met 19 miljard euro aan uitstroom. Dat is het slechtste resultaat in een maand sinds maart 2020. Zowel Amerikaanse als Europese large-cap categorieën moesten het ontgelden. 

Alles bij elkaar zagen Europese beleggingsfondsen per saldo 10 miljard euro wegstromen in augustus. Dat is een min, maar wel beduidend beter dan de 25 miljard uitstroom van juli en de 48 miljard euro van juni.

Het beheerd vermogen van de Europese fondsen tezamen daalde in augustus naar 10.960 miljard euro tegen 11.303 miljard euro per eind juli.

ff 22 8 2

 

Actief versus passief
Temidden van de uitstroom bleef passief beter liggen dan actief: 265 miljoen aan uitstroom om 9,5 miljard euro. Bij de obligatiefondsen kenden zowel actief als passief instroom. In alle andere hoofdcategorieën was er uitstroom bij actief en passief. 

Onderstaande tabel laat zien dat aandelenfondsen de meeste uitstroom lieten noteren, zowel bij actief als bij passief:flows 22-8 3

 

Groen in opmars
De regels van de Europese Unie omtrent publicatie van duurzame beleggingen, ook wel SFDR genoemd, zijn sinds 10 maart 2021 van kracht. Fondshuizen moeten informatie geven over de ESG-risico's en de negatieve impact van hun beleggingen op mens en maatschappij. Uit onderzoek van Morningstar blijkt dat SFDR duidelijk invloed heeft op het fondsenlandschap en de keuzes die beleggers én aanbieders maken. Sindsdien hebben fondshuizen veel van hun strategieën geüpgraded en nieuwe fondsen geïntroduceerd die voldoen aan de vereisten van Artikel 8 of 9 volgens het Morningstar ESG Commitment Level.

De 'donkergroene' fondsen van Artikel 9 kenden een autonome groei van 5,36% voor 2022 tot dusver. Bij de Artikel 8 fondsen was over diezelfde periode sprake van een autonome afname van 0,95%.

flows 22-8 4

flows 22-8 5

 

Instroom op fondscategorie-niveau
Gezien de hierboven geschetste ontwikkelingen zal het geen verrassing zij dat de categorieën met de hoogste instroom zich in het obligatie-universum bevinden. Europese staats- en bedrijfobligaties hebben zich wederom in de top 5 genesteld.

Aan kop van de lijst gaat echter een aandelencategorie: global large-cap blend equity. Dit heeft te maken met 3 miljard euro instroom in de UBS MSCI ACWI SF UCITS ETF. Zoals vaker hebben allocatiewijzigingen binnen UBS gevolgen voor de Morningstar Categorieën. Het betreft dan feitelijk geen in- of uitstroom voor UBS, maar herallocatie binnen UBS naar andere categorieën.

flows 22-8 6

 

Uitstroom op fondscategorie-niveau
Bij de minst populaire categorieën vinden we veel large-cap aandelentypen. Lijstaanvoerder US large-cap blend equity had te lijden onder de uitstroom bij de iShares Core S&P 500 ETF.

Hoewel de obligatiecategorieën het merendeels goed deden in augustus, vinden we toch USD staatsobligaties in de top-5 van uitstroom met 1,8 miljard euro.

flows 22-8 7

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Antje Schiffler  is editor voor Morningstar in Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten