Fund flows januari: sterke instroom door toenemend vertrouwen

Het jaar 2023 is goed begonnen in termen van instroom van nieuw vermogen in Europese beleggingsfondsen. Zowel aandelen- als obligatiefondsen wisten veel nieuw geld op te halen en dan ook nog eens bij zowel actieve als passieve fondsen. Dit zijn de fund flows over januari.

Valerio Baselli 02 maart, 2023 | 9:12
Facebook Twitter LinkedIn

flows 23-1 1

Na een 2022 om snel te vergeten, is 2023 goed begonnen met sterke instroom van nieuw vermogen in Europese beleggingsfondsen. Fondsbeleggers putten vertrouwen uit het sentiment dat de renteverhogingen zullen afvlakken en dat de inflatie geleidelijk aan zal gaan dalen. Met €54,1 miljard aan netto-instroom was januari 2023 de beste maand wat instroom betreft sinds december 2021.

Aandelenfondsen verwelkomden per saldo €25,3 miljard aan nieuw vermogen. Opvallend daar is dat opkomende markten weer in populariteit groeien. En ook opvallend is de spagaat tussen Amerikaanse en Europese aandelen. De Amerikaanse large-cap categorieën zijn heel gewild, maar de Europese juist niet, vanwege de strenge houding en aanpak van de Europese Centrale Bank.

Obligatiefondsen kenden de beste maand sinds juli 2021 met een netto-instroom van €33,7 miljard. De obligatiemarkt is uiteraard sterk beïnvloed door de snelle opeenvolgende renteverhogingen. Nu lijkt het rentebeleid wat te verzachten en de inflatie lijkt wat af te nemen, zodat obligatiebeleggers weer terugkeren naar de markt.

flows 23-1 2

 

Actief versus passief
Passieve fondsen boekten in januari een netto-instroom van €28,2 miljard, en ook actieve fondsen deden het goed met 25,8 miljard aan nieuw geld. Zowel aandelen- als obligatiefondsen eindigden bij actief én passief in de plus. Passieve obligatiefondsen beleefden met €12,7 miljard instroom hun beste maand sinds Morningstar de flow data bijhoudt.

Het marktaandeel van passief stijgt intussen verder; naar 24,24% per eind januari 2023 tegen 22,35% een jaar eerder.

flows 23-1 3

 

Groen in opmars
De regels van de Europese Unie omtrent publicatie van duurzame beleggingen, ook wel SFDR genoemd, zijn sinds 10 maart 2021 van kracht. Fondshuizen moeten informatie geven over de ESG-risico's en de negatieve impact van hun beleggingen op mens en maatschappij. Uit onderzoek van Morningstar blijkt dat SFDR duidelijk invloed heeft op het fondsenlandschap en de keuzes die beleggers én aanbieders maken. Sindsdien hebben fondshuizen veel van hun strategieën geüpgraded en nieuwe fondsen geïntroduceerd die voldoen aan de vereisten van Artikel 8 of 9 volgens het Morningstar ESG Commitment Level.

De afgelopen maanden waren fondshuizen druk met de implementatie van SFDR Level 2 vereisten en dat zorgde voor een fikse herijking van hun fondsenaanbod; de strengere regels hebben gezorgd voor een verschuiving in de classificering die er voornamelijk op neerkomt dat veel fondsen zijn verlaagd van Artikel 9 naar Artikel 8. Het aantal Artikel 9 fondsen in gedaald van 1.058 naar 862. 

flows 23-1 4

flows 23-1 5

 

Instroom op fondscategorie-niveau
Opnieuw is de winnaar de categorie global large-cap aandelen gemengd met €8,3 miljard instroom, nadat deze ook in november en december al aan kop ging. In september en oktober 2022 was in deze categorie nog sprake van uitstroom, dus deze geeft de omslag in het sentiment bij fondsbeleggers goed weer.

Evenzo zien we EUR bedrijfsobligaties hoog eindigen in de ranking, net als in november en december. Dit onderstreept de terugkeer van obligatiebeleggers naar het door de renteverhogingen totaal gewijzigde obligatielandschap.

De stijgende populariteit van opkomende markten is terug te zien in het feit dat zowel de aandelen- als de obligatie-categorie voor die regio in de top-5 prijken.

flows 23-1 6

 

Uitstroom op fondscategorie-niveau
Niet alle obligatiecategorieën doen het goed, want obligaties met een korte looptijd werden juist het meest afgestoten. Ook grondstoffen hadden het moeilijk, en dan specfiek edelmetalen. In die categorie zien we in het bijzonder Invesco Physical Gold ETC die alleen al €795 miljoen aan vermogen zag wegstromen.

flows 23-1 7

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten