Top-5 Wereldwijde high-yield obligatiefondsen: M&G op één

Net als op de aandelenbeurs zijn er ook binnen de markt voor hoogrentende obligaties geen aanwijzingen dat een recessie nabij is. Morningstar laat zien welke high-yield fondsen de beste rendementen hebben geboekt over het eerste halfjaar van 2023.

Thomas De Fauw 31 juli, 2023 | 8:05
Facebook Twitter LinkedIn

Het rendement voor high yield obligaties in 2022 (-7,5 procent) was het op een na slechtste na de wereldwijde financiële crisis van 2008 toen de ICE BofA Global High Yield Constrained index 23,7 procent van haar waarde verloor in euro. Beleggers houden zich vast aan de gedachte dat twee opeenvolgende verliesjaren zeldzaam zijn en dat het gemiddelde jaarlijks rendement na een negatief kalenderjaar veelal sterk is. Daarin krijgen ze vooralsnog gelijk: in de eerste jaarhelft van 2023 steeg de index met 3 procent waarbij Europese hoogrentende obligaties beter presteerden dan Amerikaanse.

De kalmte op de markt van hoogrentende obligaties is opmerkelijk, aangezien centrale banken hameren op verdere renteverhogingen en economische indicatoren een recessie, die tot dusverre uitbleef in de Verenigde Staten, niet uitsluiten. Ook het aantal wanbetalingen binnen de Amerikaanse CLO markt die veelal bestaat uit leningen met een variabele rente, lijkt de rust vooralsnog niet te verstoren. Dit terwijl over de eerste vijf maanden van 2023 er meer wanbetalingen zijn geweest dan in de jaren 2021 en 2022 tezamen. High yield lijkt dus uit te gaan van een zogenaamde soft landing.

 

Fondsbeheerders aan het woord

Michael Della Vedova, de portefeuillebeheerder van het T. Rowe Price Global High Yield Bond fonds dat van Morningstar analisten een Morningstar Medalist Rating van Silver krijgt voor de Q fondsklasse, onderschrijft dit scenario en gelooft dat bedrijfsbalansen over het algemeen gezond zijn, waardoor het aantal wanbetalingen dit jaar laag zou moeten blijven. Bovendien hebben bedrijven hun schulden vaak verspreid over verschillende looptijden waardoor de impact van de rentestijgingen niet onmiddellijk is. Toch waarschuwt Della Vedova voor kredietvolatiliteit aangezien de vertragende groei waarschijnlijk de winstmarges van bedrijven onder druk zal zetten.

Sander Bus en Roeland Moraal, die al meer dan twee decennia lang samen het Robeco High Yield fonds beheren, zijn voorzichtiger en zien de markten klem zitten tussen hardnekkige inflatie en een ophanden zijnde recessie. Volgens de twee zijn deze met elkaar verbonden aangezien centrale banken om de inflatie te bestrijden de economie in een recessie moeten dwingen. Ongelukken zijn daarbij moeilijk te vermijden volgens Bus en Moraal en dus blijft effectenselectie cruciaal. De portefeuille bèta van minder dan één weerspiegelt de behoudende visie van de beheerders. Deze strategie krijgt van Morningstar analisten een People en Process pillar rating van High, de hoogst haalbare beoordeling.

 

Spread licht dalend

Het effectieve rendement op de ICE BofA US en Euro High yield indexen steeg het voorbije kwartaal met 10 basispunten tot respectievelijk 8,4% en 7,3%. Echter de grootste reden waarom het rendement op deze obligaties hoog is, is omdat de rente op staatsobligaties hoog is. Niet echt omwille van een dikke kredietspread.

De ICE BofA US High Yield Index Option-Adjusted Spread daalde zelf verder het voorbije kwartaal en sloot juni af op 405 basispunten. Sinds de graadmeter in maart tot 522 basispunten steeg ten gevolge van de onrust rond SVB en Credit Suisse, daalde de spread gestaag. Meer nog, binnen de risicovollere CCC-obligaties daalde de spread recent sterker dan in single-B. De Europese equivalent maakte een gelijkaardige beweging maar de spread (446 basispunten) noteert nog steeds boven de 400 basispunten van begin maart.

 

Aanbod is beperkter

De lagere spread kan ook het gevolg zijn van een daling in nieuwe uitgiftes nadat bedrijven tijdens de COVID-19 pandemie konden profiteerden van de lage rentetarieven om goedkoop te lenen en hun betalingstermijnen te verlengen. Dat maakt dat veel bedrijven zich nu nog geen zorgen maken over eventuele herfinanciering tegen minder goede voorwaarden. Toch lijkt de aandelenmarkt te suggereren dat er het vooral de bereidheid is om risico te nemen die de prijzen van hoogrentende obligaties stut.

[]

 

De Top-5

Voor de top-5 van deze week kijken we naar beleggingsfondsen in de global high yield bond Morningstar Categorie waarvan een distributievergoedingsvrije fondsklasse beschikbaar is in Nederland. Deze vijf fondsen hebben de beste prestaties laten zien in het eerste twee kwartalen van 2023.

Het M&G (Lux) Global Floating Rate High Yield Fund dat beheerd wordt door James Tomlins gaat aan kop na de eerste jaarhelft van 2023. Het fonds eindigde al in het bovenste deciel van de categorie in 2021 en 2022, en zet die trend in 2023 voort, onder meer door zijn meer defensieve kredietselectie met een lagere blootstelling aan inflatiegevoelige bedrijven.

Zoals de naam doet vermoeden wordt hier ten minste 70% van het vermogen belegd in obligaties met een variabele rente uitgegeven door bedrijven met een lagere kredietrating. Een deel van het fonds kan belegd worden in andere vastrentende waarden, inclusief staatsobligaties maar ook derivaten zoals credit default indices hebben een plaats in de portefeuille. De dienstensector (15,5%), detailhandel (9,2%) en basis industrie (8,9%) zijn het sterkst vertegenwoordigd binnen de portefeuille. James Tomlins staat sinds de lancering in september 2014 aan het roer van deze strategie en volgt een aanpak die vooral gericht is op bottom-up selectie waarbij hij de steun geniet van M&G’s kredietanalisten.

Het UBS (Lux) Floating Rate Income fonds staat op twee in de lijst. De strategie eindigde vorig jaar in het tweede percentiel van haar global high yield bond Morningstar categorie en deed het over de eerste jaarhelft van dit jaar uitstekend. Een verkrapping van de spreads was de belangrijkste drijfveer van prestaties, terwijl het karakter van de strategie met variabele rente ook bijdroeg aan het rendement aan de korte kant van de rentecurve.

Het fonds wordt beheerd door Matthew Iannucci, Anaïs Brunner en Branimir Petranovic. Iannucci, het wereldwijde hoofd high yield developed markets, werkt al 26 jaar voor UBS en is in Chicago gevestigd. Brunner en Petranovic zijn ook al vele jaren actief voor de Zwitserse asset manager.

Top posities zijn er nog steeds in Ford Motor en JPMorgan Chase. De beheerders zien kansen in de Europese high yield markt en blijven over het algemeen voorzichtig met obligaties met een kredietbeoordeling van CCC en lager. Eind juni 2023 was 36% van de portefeuille belegd in BB- kredieten of beter, vijf procentpunten lager dan zes maanden terug. Het gemiddelde fonds binnen de categorie heeft een blootstelling van 58%. Het leeuwendeel van de portefeuille is belegd in single-B uitgiftes.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten