Dit zijn de best en slechtst presterende ETF's

VanEck voert zowel de lijst van best presterende als die van slechtst presterende ETF's aan over het eerste kwartaal. Dit is Morningstar's overzicht van de 10 beste en de 10 slechtste ETF's in Nederland over de afgelopen drie maanden.

Bella Albrecht 05 april, 2024 | 13:40
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded funds (ETF's) zijn goedkope instrumenten voor beleggers om populaire indexen te volgen of de keuzes van ervaren managers te gebruiken in een poging de markt te verslaan. De beste dienen als goedkope bouwstenen voor een portefeuille en in tegenstelling tot open-end beleggingsfondsen worden alle ETF's de hele dag door verhandeld op een beurs.

In het eerste kwartaal van 2024 waren de best presterende ETF's onder andere aandelensector technologie fonds VanEck Semiconductor en sector industrie fonds VanEck Defense ETF. De slechtst presterende ETF's van het kwartaal waren VanEck Rare Earth and Strategic Metals en Global X Lithium & Battery Tech.

Om de best en slechtst presterende ETF's van afgelopen kwartaal te kunnen ontdekken, hebben we de ETF's gescreend in de drie hoofdcategorieën aandelen, allocatie en vastrentende waarden die in Nederland verkrijgbaar zijn. Fondsen met een totaal beheerd vermogen van minder dan $25 miljoen (€23,2 miljoen) hebben we bij deze screening uitgesloten. De rendementen van de best en slechtst presterende ETF's varieerden in een beandbreedte van 25,5% tot -15,5%, een verschil van 41 procentpunten.

 

De 10 best presterende ETF's:

  1. VanEck Semiconductor UCITS ETF SMH
  2. VanEck Defense ETF DFNS
  3. iShares Edge MSCI USA Momentum Factor UCITS ETF IUMO
  4. Xtrackers MSCI World Momentum UCITS ETF XDEM
  5. iShares Edge MSCI World Momentum Factor UCITS ETF IWMO
  6. Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF BCHN
  7. iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF SEMI
  8. iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF 2WME
  9. Invesco Dow Jones US Insurance UCITS ETF INSU
  10. Invesco EURO STOXX Optimised Banks UCITS ETF S7XE

 

De 10 slechtst presterende ETF's:

  1. VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF REMX
  2. Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF LITU
  3. iShares Global Clean Energy UCITS ETF  INRG
  4. Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF  XCS4
  5. BNP Paribas Easy FTSE EPRA Nareit Developed Europe ex UK Green CTB  GREAL
  6. iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist)  IBZL
  7. Amundi MSCI Brazil UCITS ETF  RIO
  8. iShares MSCI Brazil UCITS ETF (DE) 4BRZ
  9. Xtrackers MSCI Brazil UCITS ETF XMBD
  10. Amundi Global Aggregate Green Bond 1-10Y UCITS ETF XCO2D

 

Morningstar over de best presterende ETF's

 

VanEck Semiconductor UCITS ETF

Morningstar rating: 5 sterren
Kostenratio: 0,35%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De op zes na best presterende ETF in het eerste kwartaal was de €1,7 miljard grote VanEck Semiconductor UCITS ETF. Deze VanEck ETF behaalde een rendement van 25,5% en presteerde daarmee beter dan het gemiddelde aandelen-technologie fonds dat 9,9% won. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft de VanEck Semiconductor UCITS ETF een rendement behaald van 64,7%, waarmee het beter presteerde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie met een rendement van 29,1%, waarmee de ETF in het 4e percentiel staat voor prestaties. De VanEck Semiconductor UCITS ETF houdt rekening met milieu-, sociale en bestuurscriteria. Dit fonds heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver. 

 

VanEck Defense ETF

Morningstar rating: nvt
Expense Ratio: 0,55%
Morningstar Categorie: Aandelen Industriële Materialen

De €455 miljoen grote VanEck Defense ETF is de op een na beste voor het kwartaal met een rendement van 24,1%. De VanEck ETF, die passief wordt beheerd, overtrof het gemiddelde rendement van 7% van fondsen in de categorie aandelen industriële materialen. Het fonds werd geïntroduceerd in maart 2023 en heeft dus een trackrecord van amper een jaar. De VanEck Defense ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze.

 

iShares Edge MSCI USA Momentum Factor UCITS ETF

Morningstar rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,20%
Morningstar Categorie: US Large-Cap Groei Aandelen

De €330 miljoen onder beheer hebbende ETF boekte in het eerste kwartaal een rendement van 22,2%. Het rendement overtrof de 13,2% winst van het gemiddelde fonds in de categorie Amerikaanse large-cap groei-aandelen. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft deze iShares ETF een rendement van 37,8% geboekt, waarmee het beter presteerde dan de 34,8% winst van het gemiddelde fonds in zijn categorie. De iShares Edge MSCI USA Momentum Factor ETF, geintroduceerd in oktober 2016, heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver.

 

Xtrackers MSCI World Momentum UCITS ETF

Morningstar rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,15%
Morningstar Categorie: Wereldwijde Large-Cap Groei Aandelen

De €1,2 miljard omvattende Xtrackers MSCI World Momentum ETF won in het kwartaal 22,7% en presteerde daarmee beter dan het gemiddelde fonds in de categorie dat 10,6% won. In het afgelopen jaar steeg deze Xtrackers ETF met 36,5%, meer dan de 22,6% van de categorie, waarmee het de periode van 12 maanden afsloot in het vijfde percentiel De Gold rated Xtrackers MSCI World Momentum ETF werd gelanceerd in september 2014.

  

iShares Edge MSCI World Momentum Factor UCITS ETF 

Morningstar rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,30%
Morningstar Categorie: Wereldwijde Large-Cap Groei Aandelen 

De €1,8 miljard onder beheer hebbende iShares Edge MSCI World Momentum Factor UCITS ETF won in het eerste kwartaal 22,6%. Het rendement van deze passief beheerde iShares ETF overtrof de 10,6% winst van het gemiddelde fonds in deze aandelencategorie. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft de iShares ETF een rendement van 36,4% geboekt, waarmee het beter presteerde dan de 22,6% winst van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waarmee de ETF in het zesde percentiel staat voor prestaties. De iShares MSCI World Momentum Factor UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold en werd gelanceerd in oktober 2014.

 

Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF

Morningstar rating: 1 ster
Expense Ratio: 0,65%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De €656 miljoen grote Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF is de op vijf na best presterende over het eerste kwartaal. De passief beheerde ETF van Invesco behaalde een rendement van 22,4% en presteerde daarmee beter dan het gemiddelde aandelen-technologie fonds, dat in die periode 9,9% won. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft de Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF 66% rendement behaald, waarmee het beter presteerde dan de 29,1% van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waarmee het ETF in het vierde percentiel staat voor prestaties. De Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF heeft een Bronze rating en is gelanceerd in maart 2019.

 

iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF

Morningstar rating: nvt
Kostenratio: 0,35%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De circa €1 miljard grote iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF heeft in het eerste kwartaal een rendement van 21,1% en overtrof de gemiddelde winst van 9,9% van fondsen in de categorie aandelen technologie. In de afgelopen 12 maanden heeft de iShares ETF 53,7% rendement gemaakt, meer dan het gemiddelde fonds in zijn categorie met 29,1%, waardoor de ETF in het achtste percentiel staat voor prestaties. De iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF met een Gold rating werd in augustus 2021 geïntroduceerd. 

 

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF 

Morningstar rating: nvt
Kostenratio: 0,30%
Morningstar Categorie: Wereldwijde Large-Cap Gemengd Aandelen 

De €289 miljoen onder beheer hebbende iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF won in het eerste kwartaal 20,9%. Het rendement van deze iShares ETF overtrof de 9,4% winst van het gemiddelde fonds in deze aandelencategorie. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft de iShares ETF een rendement van 33,9% geboekt, waarmee het beter presteerde dan de 20,4% winst van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waarmee de ETF in het tweede percentiel staat voor prestaties. De iShares MSCI World Momentum Factor ESG ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver en werd gelanceerd in oktober 2021.

 

Invesco Dow Jones US Insurance UCITS ETF

Morningstar Rating: nvt
Kostenratio: 0,35%
Morningstar Categorie: Financials Aandelen

Met een rendement van 20,1% nam de €193 miljoen grote Invesco ETF in het eerste kwartaal de negende plaats in onder de ETF's. Deze Invesco ETF presteerde beter dan het gemiddelde rendement van 10,8% van het gemiddelde fonds in deze aandelen-sector categorie. Het fonds werd gelanceerd in juli 2023 en heeft dus een track record dat nog geen volledig jaar beslaat. Deze ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze.

 

Invesco EURO STOXX Optimised Banks UCITS ETF

Morningstar Rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,30%
Morningstar Categorie: Financials Aandelen

De top-10 wordt afgesloten door de Invesco EURO STOXX Optimised Banks UCITS ETF met een rendement van 18,7% in het eerste kwartaal. Daarmee verslaat deze €191 miljoen grote Invesco ETF het gemiddelde categorierendement van 10,8% van het gemiddelde fonds in deze aandelen-sector categorie. Gemeten over de voorbije 12 maanden was de winst 44,1%, waarmee het de categorie verslaat, want die boekte 29% winst, zodat de ETF uitkomt in het negende percentiel. Deze ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en kwam op de markt in april 2011.

 

Morningstar over de slechtst presterende aandelen ETF's

VanEck Rare and Strategic Metals UCITS ETF

Morningstar rating: nvt
Kostenratio: 0,59%
Morningstar Categorie: Aandelen Edelmetalen

De slechtst presterende ETF in het eerste kwartaal van 2024 was de €80 miljoen grote VanEck Rare and Strategic Metals UCITS ETF die 15,5% verloor. De ETF presteerde slechter dan de gemiddelde winst van 1,7% voor de categorie aandelen edelmetalen. In de afgelopen 12 maanden daalde de ETF met 37,1%, waarmee deze in het 100e percentiel binnen zijn categorie staat en meer verliest dan de 3,9% verlies van het gemiddelde fonds in zijn categorie. De VanEck Rare and Strategic Metals UCITS ETF, geïntroduceerd in september 2021, heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze.

 

Global X Lithum and Battery Tech UCITS ETF

Morningstar rating: nvt
Kostenratio: 0,60%
Morningstar Categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

Deze €163 miljoen tellende Global X ETF verloor in het kwartaal 9,6% en deed het daarmee fors slechter dan het categoriegemiddelde dat een winst inhoudt van 2,7%. In het afgelopen jaar verloor de Global X ETF 27,2%, waarmee het de periode van 12 maanden afsloot in het 98e percentiel binnen de categorie aandelen natuurlijke hulpbronnen; de gemiddelde winst over 1 jaar voor de categorie beloopt 2,5%. De Global X Lithium ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en werd gelanceerd in december 2021.

 

iShares Global Clean Energy UCITS ETF

Morningstar Rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,65%
Morningstar Categorie: Aandelen Alternatieve Energie

De op twee na slechtst presterende ETF in het eerste kwartaal van 2024 was de €3,1 miljard grote iShares Global Clean Energy UCITS ETF die 8,5% verloor. De passief beheerde iShares ETF presteerde slechter dan het gemiddelde verlies van 3,8% in de categorie. In de afgelopen 12 maanden daalde de iShares ETF met 28,1%, waarmee het in het 28e percentiel binnen zijn categorie staat en sterker daalde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie met 15,8% verlies. Deze iShares ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver en is geïntroduceerd in juli 2007. 

 

Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF

Morningstar Rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,25%
Morningstar Categorie: Aandelen Thailand

De €58 miljoen omvattende Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF verloor in het kwartaal 6,9% en dat is ongeveer in lijn met de 6% verlies voor de categorie. In het afgelopen jaar daalde de Xtrackers ETF 16,9%, waarmee het de periode van 12 maanden afsloot in het 75e percentiel binnen de categorie. Het gemiddelde verlies over 1 jaar voor het gemiddelde fonds in de categorie beloopt 15,5%. De Bronze rated Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF werd gelanceerd in juni 2010.  

 

BNP Paribas Easy FTSE EPRA Nareit Developed Europe ex UK Green CTB

Morningstar Rating: 1 ster
Kostenratio: 0,28%
Morningstar-categorie: Vastgoed - Indirect Europa

De €219 miljoen grote BNP Paribas Easy FTSE EPRA Nareit Developed Europe ex UK Green CTB was de op vier na slechtst presterende ETF in het kwartaal met een verlies van 6,7%. De passief beheerde BNP Paribas ETF presteerde slechter dan het gemiddelde verlies van 3,8% op fondsen in de categorie onroerend goed - indirect Europa. In het afgelopen jaar steeg de ETF met 17,5% en belandde daarmee in het 44e percentiel binnen zijn categorie, waarmee het de categorie versloeg, want die kwam uit op een jaarrendement van 15,8%. De Neutral beoordeelde BNP Paribas Easy FTSE EPRA Nareit Developed Europe ex UK Green CTB werd gelanceerd in oktober 2019. 

 

iShares MSCI Brazil UCITS ETF (Dist)

Morningstar Rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,74%
Morningstar Categorie: Aandelen Brazilie

De op vijf na slechtst presterende ETF in het kwartaal was de €319 miljoen grote iShares MSCI Brazil UCITS ETF (Dist) die met 5,8% daalde. De iShares ETF, die passief wordt beheerd, daalde sterker dan het gemiddelde verlies van 4,5% voor het gemiddelde fonds in de categorie. In de afgelopen 12 maanden steeg de ETF met 26,1% naar het 56e percentiel binnen zijn categorie en versloeg het de gemiddelde winst van 24,3% voor de categorie. Deze iShares landen-ETF, geïntroduceerd in november 2005, heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze. 

 

Amundi MSCI Brazil UCITS ETF

Morningstar Rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,65%
Morningstar Categorie: Aandelen Brazilie

De op zes na slechtst presterende ETF in het kwartaal gaat ook over Brazilie; de €377 miljoen grote Amundi MSCI Brazil UCITS ETF die met 5,4% daalde. Daarmee presteerde deze ongeveer in lijn met het verlies van 4,5% voor het gemiddelde fonds in de categorie. In de afgelopen 12 maanden steeg deze ETF juist met 27% naar het 44e percentiel binnen zijn categorie en versloeg het de gemiddelde winst van 24,3% voor de categorie. Deze Amundi landen-ETF, geïntroduceerd in maart 2019, heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze.

 

iShares MSCI Brazil UCITS ETF (DE)

Morningstar Rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,25%
Morningstar Categorie: Aandelen Brazilie

De op zeven na slechtst presterende ETF in het kwartaal was de €319 miljoen grote iShares MSCI Brazil UCITS ETF (Dist) die met 5,8% daalde. De iShares ETF, die passief wordt beheerd, presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 4,5% voor het gemiddelde fonds in de categorie. In de afgelopen 12 maanden steeg de ETF met 26,1% naar het 56e percentiel binnen zijn categorie en versloeg het de gemiddelde winst van 24,3% voor de categorie. Deze iShares landen-ETF, geïntroduceerd in november 2005, heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze. 

  

Xtrackers MSCI Brazil UCITS ETF

Morningstar Rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,10%
Morningstar Categorie: Aandelen Brazilie

Alweer Brazilie en eeze €76 miljoen omvattende landen-ETF van Xtrackers is de op een na slechtst presterende over het eerste kwartaal met een verlies van 5,3%. Dat is ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 4,5% voor de categorie. In het afgelopen jaar steeg deze Xtrackers ETF met 26,9%, waarmee het de periode van 12 maanden afsloot in het 34e percentiel binnen de categorie. Die prestatie is iets hoger dan de 24,3% winst voor het gemiddelde fonds in de categorie over 1 jaar. Deze Bronze rated Xtrackers ETF werd gelanceerd in juni 2007.

 

Amundi Global Aggregate Green Bond 1-10Y UCITS ETF

Morningstar Rating: nvt
Kostenratio: 0,15%
Morningstar Categorie: Global Corporate Bond - CHF Hedged

De hekkensluiter van de lijst met slechts presterende ETF's over het eerste kwartaal is deze Amundi obligatie-ETF die een verlies van 5,1% noteerde. Dat is nagenoeg hetzelfde als de 5% verlies van de gemiddelde ETF in de categorie. Gemeten over de afgelopen 12 maanden steeg deze ETF juist met 4,1% naar het 33e percentiel binnen zijn categorie en versloeg het  met een klein verschil de gemiddelde winst van 3,8% voor de categorie. Deze Amundi ETF, geïntroduceerd in mei 2022, heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver.

  

Wat zijn ETF's?

Exchange traded funds zijn beleggingen die de hele dag door verhandeld worden op aandelenbeurzen, net als individuele aandelen. Ze verschillen van traditionele beleggingsfondsen - bekend als open-end fondsen - die elke dag slechts tegen één prijs kunnen worden gekocht of verkocht. In het verleden volgden ETF's indexen, maar de laatste jaren worden meer ETF's actief beheerd. ETF's bestrijken een reeks activaklassen, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en sinds kort ook cryptocurrency. ETF's bieden beleggers een efficiënte manier om exposure naar de markten te krijgen, vaak met lage kosten en een gemakkelijke aan- en verkoop. 

 

De beste ETF's: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer van de best presterende of goedkoopste ETF's willen vinden, kunnen het volgende doen:

• Gebruik de ETF Screener tool om de beste ETF's te vinden op basis van je specifieke criteria. Je kunt fondsen zoeken op basis van hun kosten, Morningstar Medalist Ratings, looptijd van managers en meer.
• Bouw en volg uw eigen portefeuille met de Morningstar Portfolio Manager.
• Bezoek onze ETF-pagina om op de hoogte te blijven van het actuele ETF-onderzoek en de analyses van Morningstar.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, bewerkt door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert Van Den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, werd dit artikel samengesteld uit gegevens van Morningstar en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door verslaggevers en redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten