Nvidia verhoogt zijn dividend – maar let op het addertje onder het gras

Want een fikse dividendverhoging hoeft niet per se te resulteren in een navenant hoger dividendrendement.

David Harrell 07 juni, 2024 | 11:56
Facebook Twitter LinkedIn

nvidia main

“We verhogen ons dividend met 150%.”

Nvidia (NVDA) is al uitgegroeid tot 's werelds op één na grootste bedrijf en is nu meer dan $3.000 miljard waard. Is de hoogtechnologische chipontwikkelaar nu, met de aankondiging dat het zijn dividend procentueel zo sterk verhoogt, niet ook een zwaargewicht op het gebied van beleggen? Nou nee, niet per se.

Het rendement van Nvidia was vóór de aankondiging een minieme 0,02% en staat nu op een al even geringe 0,03%, gebaseerd op een jaarlijkse uitbetaling van 4 dollarcent per aandeel. Het bedrijf kondigde eerder al een 10-voor-1 aandelensplitsing aan die ingaat per 7 juni.

Zelfs een vertienvoudiging van het vorige dividendpercentage van het bedrijf zou nog steeds minder opleveren dan Alphabet (GOOGL) of Meta Platforms (META), die beide eerder dit jaar met dividend uitkeren zijn begonnen. Met het nieuwe percentage van Nvidia dat ingaat bij het dividend dat op 28 juni wordt uitbetaald, zal het dividendrendement van het aandeel Nvidia nog steeds naar beneden worden afgerond op 0,0%, tenzij het wordt uitgedrukt met twee cijfers achter de komma.

Morningstar maatstaven voor aandeel Nvidia

• Fair Value Estimate: $1.050
• Morningstar Rating: ★★★ 
• Economic Moat Rating: Wide
• Uncertainty Rating: Very High

Ooit bood het aandeel Nvidia een zeer respectabel dividendrendement. Toen het bedrijf eind 2012 met een dividend uitkeren begon, leverde dat meer dan 2% dividend op, ruim boven de bredere Amerikaanse aandelenmarkt en de gemiddelde rendementen van zijn concurrenten in de technologiesector.

Hoewel Nvidia voor bescheiden dividendverhogingen zorgde, waren deze verhogingen niet genoeg om gelijke tred te houden met de aandelenkoers. De rendementsvergelijking is eenvoudig: deel de totale dividenden die voor de komende 12 maanden worden verwacht door de huidige aandelenkoers. In het geval van Nvidia was de immense groei van de noemer van deze vergelijking genoeg om het rendement omlaag te duwen van meer dan 2% naar een paar honderdsten van een procent.

Vooruitkijkend zal het dividendrendement van Nvidia waarschijnlijk minuscuul blijven, tenzij er een grote verandering komt in de manier waarop het management omgaat met kapitaalallocatie. Dit betekent dat dividendinkomsten geen factor zouden moeten zijn bij de afweging voor beleggers om het aandeel wel of niet in portefeuille te willen opnemen.

Zoals Brian Colello, aandelenstrateeg bij Morningstar, in zijn analyse opmerkt, “is het dividend vrijwel immaterieel in verhouding tot de financiële gezondheid en de vooruitzichten van het bedrijf en wordt het grootste deel van de uitkering van het bedrijf aan de aandeelhouders gedaan in de vorm van aandeleninkoop". De Morningstar-analist voorspelt geen extra dividendverhogingen door Nvidia voor 2030. 

David Harrell is editorial director bij Morningstar Investment Management

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
NVIDIA Corp131,88 USD1,75Rating

Over de auteur

David Harrell  David Harrell is the editor of ClearFuture.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten