Beleggingstips van de oprichter van Morningstar

Joe Mansueto, oprichter en chief executive van Morningstar, startte deze onderneming in Chicago in 1984 met de introductie van het Mutual Fund Sourcebook. Hij was en is ervan overtuigd dat data en informatie over beleggingsfondsen breed beschikbaar moeten zijn. De jaren in de beleggingswereld hebben tot enkele inzichten geleid, die hij graag deelt met anderen.

Freddy van Mulligen 02 mei, 2001 | 19:11
Facebook Twitter LinkedIn

Het verleden van Mansueto laat zien waar dingen goed gingen, maar ook waar dingen soms fout gingen en welke mensen en bronnen belangrijk zijn voor het krijgen van beleggingsideeën.

1- Neem de houding aan van een zelfstandige ondernemer als het gaat om beleggen.

Zelfstandige ondernemers kopen of verkopen zelden een gedeelte van (het aandelenvermogen van) hun bedrijf. Als ze het wel doen dan weten ze hoeveel hun onderneming waard is. Een zelfde instelling werkt ook bij beleggen: neem kennis van de waarde van je belegging en behandel je belegging als was het een familiebedrijf door het slechts mondjesmaat te verhandelen. Ook denken zelfstandige ondernemers hoogstens één of twee maal per jaar na over de waarde van hun bedrijf. Wie dezelfde houding bij beleggen aanneemt en zich niet dagelijks druk maakt over de schommelingen in waardering, behaalt hogere rendementen.

2- Wanneer iets te gecompliceerd is en u het niet volledig begrijpt, moet u er niet aan beginnen.

Beleg alleen in zaken die u begrijpt, en waar u een gevoel bij heeft. Als u iets koopt zonder werkelijk te zijn overtuigd, is de kans groot dat u bij het eerste slechte nieuws verkoopt. Zoals met de meeste dingen -en ook bij beleggen- is eenvoud een deugd.

3- Beleg voor de lange termijn.

Het grootste gedeelte van vermogen wordt opgebouwd door goede ondernemingen over langere tijd te bezitten. Veel handelen leidt tot hoge transactiekosten, wat een significant effect op de rendementen op langere termijn kan hebben. Laat het ‘rente-op-rente effect’ zijn werk voor u doen. Kijk eens naar uw portefeuille: hoeveel van uw beleggingen heeft u al langer dan vijf jaar in bezit?

4- Zolang u geen geld verliest, hoeft u zich geen zorgen te maken over uw rendement.

Als uw portefeuille het ene jaar 50% oplevert, en het jaar daarop 50% daalt, speelt u quitte niet waar? Nee, uw rendement over twee jaar bedraagt nog steeds –25%. Om een hoog rendement te behalen, moet u zich richten op het beperken van vergissingen. Vraag u zelf af wat het neerwaartse risico is op een belegging en bouw veiligheidsbuffers in. U hoeft geen homerun te behalen op iedere belegging, maar het beperken van vergissingen doet wonderen voor uw rendement op langere termijn.

5- Koop goede ondernemingen tegen redelijke waarderingen.

Zoek naar ondernemingen met een hoge opbrengst op geïnvesteerd kapitaal, een sterke balans, een verdedigbare voorsprong op de concurrentie en een management dat gericht is op aandeelhouderswaarde. Wees geduldig en probeer deze aandelen te kopen wanneer ze ondergewaardeerd zijn. Deze kansen doen zich niet vaak voor, dus koop als de tijd daar is behoorlijke hoeveelheden.

6- Maak u niet druk over marktvoorspellingen.

Focus op de vooruitzichten en de waardering van een onderneming, niet die van de gehele markt. Niemand weet hoe de markt er over een jaar bij ligt, dus moet u zich daarmee niet bezig houden. En negeer het geluid van degenen die beweren dat ze de markt wel kunnen voorspellen. Als u goed zit met de selectie van ondernemingen, zit u goed op de lange termijn.

7- Wees tegendraads.

Om het goed te doen als belegger, heeft u het inzicht en de moed nodig om het anders te doen dan de massa. Het is altijd gemakkelijk om precies hetzelfde te doen als iedereen, zoals het kopen van technologie-aandelen in 1999 en 2000. Tegendraads zijn en het minder platgetreden paadje te volgen, geeft u de mogelijkheid om uw risico te verlagen en geeft u de kans om het beter te doen dan de rest



Voor fondsbeleggers:

1- Zoek naar goede managers en blijf ze trouw.

Gemiddeld gesproken, doen fondsmanagers het even goed als de markt omdat ze de markt zijn (in ieder geval een groot deel daarvan). Toch zijn er enkele briljante managers die het consequent beter doen dan gemiddeld. Spoor hen op en laat uw geld over langere termijn door hen beheren.

2- Betaal geen fees die horen bij actief management als het fonds zich gedraagt als indexfonds.

Veel fondsen durven nauwelijks af te wijken van hun benchmark. Dit garandeert dat ze nooit een zeer slechte relatieve performance behalen waardoor beleggers deze fondsen trouw blijven. U zou in deze gevallen echter beter uw geld in een indexfonds kunnen steken en zo uw kostenniveau kunnen verlagen.

3- Overweeg indexfondsen.

U zult het zeker beter doen dan het gemiddelde fonds als u in indexfondsen belegt. Het Amerikaanse Vanguard Index Fund deed het bijvoorbeeld beter dan 80% van de vergelijkbare fondsen. Het samengestelde rendement (rente-op-rente) zorgt ervoor dat het lage kostenniveau over de jaren heen er behoorlijk toe doet. Bovendien hebben indexfondsen een lagere omzet, wat lagere transactiekosten betekent.



Beleggers die ik bewonder:

Warren Buffett. Niemand doet iets beter en legt iets beter uit dan hij. Het eerste wat ik mensen vertel als ze wat willen leren over beleggen, is dat ze alle jaarverslagen van Berkshire Hathaway (www.berkshirehathaway.com) moeten lezen. Dat is wat ik in 1979 deed. Warren is één van ‘s werelds rijkste mensen en heeft dat bereikt met zijn rationele capaciteiten. Hij startte met vrijwel niets en had geen speciale contacten of invloeden. Hij is in de laatste 45 jaar de markt ver voorbij gestreefd en is bijzonder rijk geworden. En alsof dat niet genoeg is, is hij een zeer integer persoon die gek is op zijn werk en zijn werk met veel enthousiasme en humor doet.

Mijn favoriete boeken:

Als het gaat om beleggen zijn Money Masters (door John Train), Buffett: The Making of An American Capitalist (door Roger Lowenstein) en Security Analysis (door Benjamin Graham) mijn favoriete boeken. Ik ben ook een grote fan van Ron Chernow. Zijn biografieën over John D. Rockefeller, J.P. Morgan en de Warburg familie zijn uitmuntend.

Mijn beste belegging tot nu toe:

Morningstar. Ik begon Morningstar in mijn appartement in 1984 met een relatief mager startkapitaal. In de laatste 17 jaar is deze belegging langzaam maar zeker aangegroeid. Ik heb nooit een aandeel Morningstar verkocht of gekocht sinds de oprichting. Een beslissing om te verkopen in die periode –zelfs voor een hoge koers- zou een vergissing geweest zijn. Ik heb veel geleerd over beleggen door mijn ervaring met mijn aandeel in Morningstar.

Mijn slechtste belegging tot nu toe:

Alhoewel minder leuk om over te praten, leren we meer van onze vergissingen. Mijn grootste vergissing was Russ Toggs, een fabrikant van niet te dure juwelen voor vrouwen. Russ Toggs was een goedkoop aandeel met een sterke balans, tenminste dat dacht ik. Alhoewel ze geen langlopende schulden hadden, hadden ze wel een bankkrediet dat ze gebruikten om de voorraad te financieren. Een agressieve nieuwe bestuursvoorzitter nam de leiding in het voormalige familiebedrijf. Hij lanceerde twee nieuwe productlijnen en gaf veel geld uit. De nieuwe productlijnen waren geen succes en Russ Toggs ging failliet. Hoe kan een onderneming zonder langlopende schulden failliet gaan? Vanwege de eroderende bedrijfswinsten waren banken niet langer bereid krediet te verstrekken en de voorraad was niet zoveel waard als in de boeken stond. Alhoewel mijn belegging compleet waardeloos werd, leerde ik een harde les over het analyseren van een bedrijfsbalans.

Spijt over:

Het niet kopen van Berkshire Hathaway in 1980. Toen ik voor de eerste keer naar Berkshire keek, was het aandeel $275 tot $300 waard. Ik redeneerde dat ik in mezelf wilde investeren en zelf iets wilde leren en dus het beleggen niet aan een ander over kon laten. Nu wordt Berkshire verhandeld tegen $65 000. Ik denk achteraf dat ik best een gedeelte van mijn portefeuille hierin had kunnen beleggen.

Bovenstaande is een vertaald gedeelte uit het nog te verschijnen “The Book of Investing Rules" (www.investing-rules.com) uitgegeven door Global Investor.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten