Kiezen tussen actief en passief

Een van de meest verhitte debatten als het gaat om beleggingsfondsen is dat over de merites van ‘actief’ dan wel ‘passief’ fondsbeheer. Bij een actief beheerd fonds stelt de fondsmanager een portefeuille samen, terwijl een passief fonds –ook wel indexfonds of tracker genoemd- als doel heeft een bepaalde index, zoals de AEX-index, te volgen.

Maria Grazia Briganti 30 mei, 2001 | 15:31
Facebook Twitter LinkedIn
Passieve fondsen hebben portefeuilles die zo zijn geconstrueerd dat ze de performance van een gekozen benchmark zoveel mogelijk volgen. Het is echter niet altijd mogelijk om een benchmark exact te volgen. Het kan moeilijk zijn om een portefeuille zo samen te stellen dat het precies bestaat uit dezelfde aandelen of obligaties als de index. Het kan soms zeer kostbaar zijn om een index exact te repliceren. Dat betekent namelijk dat men continu de samenstelling van het fonds moet herbalanceren.

Indexfondsen gebruiken diverse technieken om de juiste balans te vinden tussen het volgen van de index enerzijds en het beperken van de kosten anderzijds. Eén van deze technieken is om in een representatief aantal aandelen uit de index (een zogenoemde ‘sample’) te beleggen in plaats van in de g

ehele index. Een Amerikafonds dat de S&P 500 volgt, kan beleggen in enkele tientallen of honderden ondernemingen die een dwarsdoorsnede vormen van deze index.

Eén van de grootste voordelen van indexfondsen is dat ze beleggers een brede spreiding tegen geringe kosten bieden. Wie zelf door in individuele aandelen te beleggen dezelfde mate van spreiding wil bereiken, zou aanzienlijk meer betalen. Op deze manier bekeken zijn passieve beleggingsfondsen de beste instrumenten voor beleggers die op een voordelige wijze een positie in de markt willen opbouwen.

Omdat passieve fondsen geen grote researchafdelingen hebben of grote teams met portefeuillemanagers nodig hebben, is het management ervan relatief goedkoop. Beleggers in actieve fondsen moeten doorgaans een fors hogere beheervergoeding betalen, zelfs als de beheerkosten verdeeld kunnen worden over een groot aantal fondsbeleggers.

Passieve fondsen zijn meestal volledig belegd. In tegenstelling tot actieve fondsen houden zij vrijwel nooit grote kasposities aan. In een opgaande markt profiteren indexfondsen hiervan.

Actief management

Actieve fondsmanagers gebruiken een variëteit aan stijlen, benaderingen en technieken in hun strijd om de index te verslaan. Twee van de meest gebruikte zijn ‘top-down’ dan wel ‘bottom-up’.

Top-down fondsmanagers beginnen bij het maken van een inschatting van het macro-economische klimaat in het gebied waarin ze beleggen. Vanuit hun analyses van de huidige marktomstandigheden en trends beslissen ze over de verdeling van het fondsvermogen. Ze kunnen bijvoorbeeld beslissen dat een bepaald gedeelte van het fonds belegd moet worden in bankaandelen omdat de vooruitzichten voor de financiële sector goed zijn. Voor zulke managers zijn de vooruitzichten van individuele bedrijven minder belangrijk dan de vooruitzichten van sectoren.

Aan de andere kant beleggen bottom-up beleggers, ook wel ‘stockpickers’ genoemd, in hun favoriete bedrijven. Ze zijn minder geïnteresseerd in de juiste balans tussen verschillende sectoren of macro-economische omstandigheden.

Ook stockpickers gebruiken veel verschillende technieken om ondernemingen te selecteren. Fundamentele analisten kijken naar de karakteristieken van de onderneming zoals winstvooruitzichten of de ondernemingsbalans. Technisch analisten daarentegen proberen patronen te ontdekken in koersgrafieken.

Het onderscheid tussen top-down fondsbeleggers en stockpickers is in de praktijk wat minder scherp aanwezig dan in de theorie. De meeste fondsgroepen claimen dat ze deze technieken combineren om het beste resultaat te bereiken.

Dit is het laatste artikel in een serie over beleggingsstijlen. De voorgaande artikelen kunt u vinden door bovenaan de pagina op ‘beleggingsstijl’ te klikken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maria Grazia Briganti  She has been editor & analyst of Morningstar Italy                                                             

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten