Threadneedle Latin American Growth

Jules Mort, beheerder van het 427 miljoen dollar grote Threadneedle Latin American Growth fund, belegt in snelgroeiende waarde-aandelen.

Morningstar.co.uk Editors 26 januari, 2004 | 11:18
Facebook Twitter LinkedIn
Hij koo
pt Latijns Amerikaanse ondernemingen die sneller groeien dan de markt – vandaar de term growth in de naam van het fonds – maar tegelijkertijd moeten deze ondernemingen winstgevend zijn met een goede groei van de cash flow en laag zijn gewaardeerd. Met de hoge kapitaalskosten in landen als Brazilië moeten ondernemingen snel geld binnenhalen voor terugbetalingen om te kunnen overleven.

Mort nam de leiding in oktober over na twee jaar te hebben samengewerkt met Dominic Rossi, de vorige hoofdmanager. Rossi, hoofd internationale aandelen, blijft verantwoordelijk voor sommige sectoren en werkt nog nauw met Mort samen. De gevolgen van h

et aantreden van een nieuwe manager op de portefeuille van het fonds en het beleggingsproces is daardoor verwaarloosbaar.

Bij potentiële beleggingen wordt gebruik gemaakt van een zelf ontwikkeld systeem van financiële modellen. Mort zegt: ‘In Latijns Amerika draait alles om ondernemingen.

‘We zijn zo gelukkig om te kunnen beleggen in duopolies en monopolies die extreem conservatief worden bestuurd en die een sterke cash flow kennen.’

De macro-economische vooruitzichten, in het bijzonder de ontwikkeling van de rente, zijn eveneens belangrijk. Mort werkt daarom samen met Henry Stipp, de econoom van opkomende markten bij de fondsgroep. Het fonds neemt actieve sectorposities ten opzichte van de IFC benchmark tot 8 procentpunten.

Er is geen restrictie op de omvang van posities in landen. Momenteel is Mexico 14% overwogen en Brazilië 3% terwijl Chili significant is onderwogen omdat Mort de ondernemingen daar duur vindt en daarom minder aantrekkelijk binnen het gebied.

Beleggers moeten er zich van bewust zijn dat de portefeuille die Mort beheert geconcentreerd is met 30-40 posities. Tevens is het belangrijk om te herinneren dat Latijns Amerikaanse markten volatiel zijn.

Dit viersterren fonds is een van de best renderende fondsen in zijn categorie. Een overzicht van beleggingsresultaten per jaar laat zien hoe volatiel de rendementen zijn. Het fonds steeg (gemeten in euro’s) in 2001 met 11,7%, daalde in 2002 met 32,3% en steeg in 2003 met bijna 40%.

Mort is de eerste die zijn beleggers erop wijst dat de regio meer volatiel is dan andere. Toch ziet hij een vermindering van het besmettingsgevaar – dat gebeurtenissen in een land financiële paniek in een ander land veroorzaken – als een positief teken voor de regio.

Dit artikel verscheen in eerste instantie in december 2003 op www.morningstar.co.uk.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten