Geen goede start in 2004

De opkomende markten deden het beter dan ontwikkelde markten in januari. Er was echter wel een grote uitzondering: Latijns Amerika. De angst voor een stijging van de rentevoeten in de VS en angst voor inflatie in Brazilië verklaren deze slechte prestatie. Mexico was evenwel de positieve verrassing.

Fernando Luque 17 februari, 2004 | 14:15
Facebook Twitter LinkedIn
Als het gaat om rendementen op de aandelenmarkten was 2003 een bijzonder jaar voor opkomende markten. De MSCI Emerging Markets index won 51,6% in dollars, vergeleken met 30,8% voor de MSCI Wereldindex. Het rendement van de MSCI Latijns Amerika index was zelfs nog beter met een stijging van 67,1%.

Er zijn verscheidene redenen die deze outperformance kunnen verklaren. Allereerst heeft de regio – net als andere opkomende markten - geprofiteerd van het herstel in de VS. Sommige experts wijzen erop dat deze factor in Latijns Amerika nog belangrijker was omdat de zwakke dollar en de sterke vraag naar grondstoffen zoals ijzererts landen als Brazilië erg bevoordeeld hebben.

Ten tweede is er de meer belangrijke psychologische factor die Latijns Amerika bevoordeelt. Aan het begin v

an 2003 hadden slechts weinig fondsbeheerders vertrouwen in het herstel van de regio. Terugbladerend in de Morningstar European Fund Trends onderzoeken blijkt dat in december 2002 Latijns Amerika de minst favoriete regio was vanwege zorgen over de economische en politieke situatie. Argentinië kon destijds niet voldoen aan zijn schulden terwijl de nieuwe president van Brazilië, Lula da Silva, een grote onzekerheid betekende voor de financiële gemeenschap.

Merkwaardig is dat de regio volgens het jongste Morningstar onderzoek er een hoop supporters heeft bijgekregen. Het percentage beheerders dat de regio als de best presterende ziet in de komende 12 maanden is van gestegen van 7% in december 2003 naar 13% in januari 2004.

Brazilië: angst voor inflatie

Het nieuwe jaar is echter niet zo positief begonnen voor de markten in Latijns Amerika. De regionale index klom een bescheiden 0,5% in januari terwijl de wereldindex 1,5% steeg en de index voor opkomende markten in zijn geheel 3,3%. Brazilië is verantwoordelijk voor dit resultaat, de index van het land daalde 4,5% in januari.

De idee dat de Amerikaanse Federal Reserve sneller dan verwacht de rente zal verhogen, had grote gevolgen voor Brazilië dat aangewezen is op buitenlands kapitaal.

Maar er is nog een andere reden voor de slechte prestaties van de Braziliaanse aandelenmarkt. De centrale bank is er bezorgd over de stijging van de inflatie die volgde op zijn agressieve renteverlagingen. Het land heeft de laatste acht maanden enkel renteverlagingen meegemaakt en de rente staat nu op 16,5%, het laagste niveau in twee jaar.

Het is de intentie van de Centrale Bank om de inflatie dit jaar te laten dalen naar 5,5% van 9,3% eind vorig jaar. Om deze doelstelling te bereiken zal het voorlopig niet mogelijk zijn om met verdere rentedalingen te komen. Dit werd op 21 januari bevestigd toen de Braziliaanse Centrale Bank vrij onverwacht de rente onveranderd liet. De angst leeft nu dat het stoppen van de renteverlagingen een negatieve invloed heeft op het economisch herstel. Men moet niet vergeten dat Brazilië in het derde kwartaal een daling van het BBP rapporteerde van 1,5%.

Dat gezegd hebbende, is het over de gehele linie zo dat de Braziliaanse markt nog steeds is ondergewaardeerd, zeker ten opzichte van ontwikkelde markten. Morgan Stanley, de zakenbank, gaf aan dat de huidige wereldwijde omstandigheden met betrekking tot liquiditeit, lage risicoaversie en gezonde grondstoffenprijzen zullen aanhouden voor de komende maanden en dat Brazilië daarvan kan profiteren. Met betrekking tot waarderingen menen ze dat ‘Brazilië verhandelt wordt tegen prijzen die dicht bij het historisch gemiddelde liggen.’

Mexico: de volgende verassing?

Qua landen was Mexico de slechtst presterende markt in 2003 met een winst van slechts 29,8%, iets lager dan het wereldgemiddelde. Volgens Mark Mobius, de emerging market goeroe van Franklin Templeton, blijft Mexico achter vanwege vragen over de concurrentiekracht (het land heeft te lijden van de concurrentie met China) en de langzame implementatie van belangrijke structurele hervormingen. Volgens hem zal het land wel moeten profiteren van de accelerende groei in buurland de VS, de belangrijkste handelspartner.

Dit optimisme verklaart de prestaties van Mexico in januari toe de index met een verbluffende 8,5% steeg.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten