SGAM Fund Equities US Relative Value

Diane Jaffee beheert sinds oprichting in 1992 het SGAM Fund Equities US Relative Value (RV). Het fonds belegt in laag gewaardeerde Amerikaanse aandelen en heeft momenteel een Morningstar Rating van vier sterren. Het fonds is meer dan vijf miljard dollar groot en toont een grote stabiliteit.

Freddy van Mulligen 04 december, 2006 | 16:07
Facebook Twitter LinkedIn
Bij het
selecteren van waarde-aandelen onderscheidt RV twee typen. Er zijn aandelen die een lage waardering hebben maar waarvan verwacht wordt dat de winstgroei snel zal toenemen. Daarnaast zijn er aandelen van ondernemingen met mooie groeicijfers die om wat voor reden dan ook (tijdelijk) laag zijn gewaardeerd.

De beheerder stelt een vrij geconcentreerde portefeuille samen met momenteel 50 aandelen en richt zich voornamelijk op large caps. In eerste instantie wordt de waardering bekeken, waarna een nadere fundamentele analyse plaatsvindt. Daarbij wordt geanalyseerd welke katalysatoren zorg kunnen dragen voor een groei- of koersversnelling

als bijvoorbeeld een nieuw product of een nieuw management. Ongeveer 100 ondernemingen per jaar kunnen op bezoek van het fonds rekenen.

Bij het samenstellen van de portefeuille worden posities gemaximeerd op 5% en sectorgewichten liggen tussen de helft of twee maal van wat gebruikelijk is in de markt. Momenteel heeft het fonds een fors gewicht van bijna 15% in hardware met posities in IBM en Intel. Bij opname van een aandeel wordt een koersdoel gesteld. Als het koersdoel wordt bereikt of als bijvoorbeeld de waardering te ver is opgelopen, wordt het aandeel verkocht.

Het recente track record van het fonds is goed. Over de laatste vijf en tien jaar presteert het fonds bovengemiddeld in de categorie met fondsen die beleggen in Amerikaanse waarde-aandelen. Ook in 2006 tot nu toe, presteert het fonds beter dan het categoriegemiddelde, zij het niet spectaculair.

Het fonds is door de jaren heen stijlvast gebleken en de stijlbox van het fonds geeft aan dat het een large cap waarde-fonds is. We zouden het fonds niet als “diepe waarde”willen karakteriseren. Ten opzichte van andere fondsen in de Morningstar Categorie is bijvoorbeeld het dividendrendement van de aandelen waarin wordt belegd niet hoog. Dat maakt uiteindelijk dat dit fonds kan dienen als brede basis voor wie een positie zoekt in Amerikaanse aandelen.

Het fonds is beschikbaar in een dollarvariant als ook in een variant die wordt gehedged naar de euro. Het is moeilijk om voor een van tweeën voorkeur uit te spreken, maar de eurovariant is aanbevelenswaardig voor degene die bang is dat de dollar verder zal verzwakken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten