Orange Fund - Winnaar FD Morningstar Award 2009

Met 2007 als negatieve uitzondering verslaat het Orange Fund al jaren de concurrentie.

Han de Vries 10 maart, 2009 | 14:43
Facebook Twitter LinkedIn

Niet dat dit small- en midcapfonds aan de klauwen van de crisis wist te ontsnappen; het heeft gedurende 2008 maar liefst 43 procent moeten inleveren op haar waarde van het begin van het jaar. Toch kan het slechter; het gemiddelde fonds in de Morningstar categorie Aandelen Nederland verloor bijna 50 procent gedurende het afgelopen jaar. Wat aanspreekt in dit fonds, is dat achter de relatief goede prestaties een solide proces ligt dat door een zeer ervaren team wordt uitgevoerd.

Het fonds wordt geleid door het small- en midcapteam van Kempen, dat ook het Orange Oranje Particpaties fonds beheert. De eerstverantwoordelijke portefeuillebeheerder van het Orange Fund is Peter Beijers. Hij kan bogen op meer dan 30 jaar relevante ervaring als onder andere analist en portefeuillebeheerder.

Samen met de bijna even ervaren Joop Witteveen, die hem op dit fonds ondersteunt, brengt hij een schat aan kennis met zich mee over Nederlandse small- en midcaps. Ze zijn bekende gezichten in het Nederlandse bedrijfsleven geworden, en spreken regelmatig met het management van de ongeveer 70 Nederlandse ondernemingen waaruit zij een selectie van ongeveer 25 a 30 posities maken. Door met de top van een onderneming te discussiëren en filosoferen over de toekomst van het bedrijf, denken ze een beter zicht te krijgen op het groeipotentieel van een onderneming dan analisten kunnen. Daarom leggen ze ook binnen hun beoordeling de nadruk op de middellange termijn. Beide managers zijn ervan overtuigd dat veel analisten wel naar het korte termijn potentieel van een aandeel kijken, maar minder aandacht besteden aan de periode die daarop volgt.

Veel van de ondernemingen die in de portefeuille de revue zijn gepasseerd, zijn inmiddels AEX-genoteerd (zoals Fugro), of overgenomen (bijvoorbeeld Corporate Express). In beide gevallen was er in het voortraject veelal sprake van hoge rendementen. Toch is het niet zo dat het fonds alleen geprofiteerd heeft van de goede prestaties van kleinere ondernemingen in het algemeen. Ook vergeleken met een index als de MSCI Netherlands Small Cap steekt het lange termijn rendement van het Orange Fund positief af. Een terechte winnaar van de FD Morningstar Award 2009 in de categorie Aandelen Nederland.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Han de Vries  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings