Carmignac Patrimoine - Winnaar FD Morningstar Award 2009

Dit fonds heeft een doordachte mix van aandelen, vastrentende waarden en kas.

Oliver Kettlewell 11 maart, 2009 | 13:27
Facebook Twitter LinkedIn

Momenteel wordt het beheerd door een team van drie personen bestaande uit Frederic Leroux, Rose Ouahba en oprichter Edouard Carmignac. Samen hebben ze prachtige resultaten bereikt met hun fonds dat in de categorie met gemengde neutrale fondsen valt. Het jaar 2008 bijvoorbeeld was de zevende keer in tien jaar dat het fonds bij de beste 10% in de categorie eindigde en ook in het nieuwe jaar heeft het fonds deze mooie trend voortgezet.

Het fonds richt zich op een balans tussen aandelen en obligaties maar past de gewichten van deze assetcategorieën aan afhankelijk van de mening van het team over de markten. Een efficiënte allocatie tussen de verschillende beleggingsmogelijkheden is de reden voor het zich herhalende succes van het fonds. De snelle opbouw van de obligatieportefeuille ten koste van aandelen in 2008 is een illustratie bij dit feit. Het fonds begon 2008 met minder dan de helft in obligaties, maar op het hoogtepunt van de crisis in de herfst was dit gestegen naar 75%. Het fonds eindigde het jaar met ongeveer 65% in obligaties wat meer is dan het gemiddelde in de categorie waardoor het uiteindelijk het jaar 2008 kon afsluiten met een rendement dat 20% hoger lag dan het gemiddelde fonds in de categorie.

Het fonds heeft zijn regiovoorkeuren. Qua vastrentende waarden prefereert het fonds zijn thuismarkt en er is een constante overweging in Frankrijk als we het fonds vergelijken met andere fondsen in de categorie. De top-10 posities zijn een combinatie van Franse overheids- en bedrijfsobligaties. Hoewel dit landenspecifiek risico met zich meebrengt, wordt het gevaar hiervan wat verkleind door Franse aandelen te onderwegen.
B De voorkeuren van het team voor obligaties boven aandelen geeft het op lange termijn een voorsprong ten opzichte van andere fondsen die meer in aandelen beleggen. De liefde van Carmignac voor obligaties leidt soms ook tot perioden van benedengemiddelde prestaties. Voorbeelden zijn 2004 en 2006 toen het fonds het ongeveer 2% minder deed dan de categorie omdat aandelen een rally meemaakten. Niettemin houdt het fonds koers door vast te houden aan de beproefde strategie die zijn aandeelhouders bovengemiddelde rendementen en een lage volatiliteit leverde, jaar in jaar uit. In 2008 behoort het fonds tot de happy few van de 3000 fondsen in zijn categorie die wel positieve rendementen behaalden. Geen geringe prestatie in een van de slechtste beleggingsjaren die we ooit hebben meegemaakt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Oliver Kettlewell  is a fund analyst with Morningstar OBSR.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings