Vooruitblik technologie-aandelen

Morningstar geeft zijn verwachtingen voor de technologiesector in het eerste kwartaal. En presenteert 5 favoriete techaandelen.

Michael Holt, CFA 11 januari, 2011 | 17:08 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

In het kort

  • Haantje de voorste Cisco joeg technologiebeleggers de stuipen op het lijf met een voorzichtige prognose en lager dan verwachte omzet voor het tweede kwartaal.
  • Maar andere technologiezwaargewichten zoals Oracle en HP kwamen met meer optimistische verwachtingen, wat impliceert dat Cisco’s zorgen over de markt niet breed worden gedragen in de sector.
  • Morningstar verwacht, dat investeringen in technologie solide blijven in 2011 en dat aandelen van diverse grote technologiebedrijven momenteel tegen aantrekkelijke waarderingen verkrijgbaar zijn.
Top technologieaandelen          
Onderneming Morningstar Fair value Concurrentie- Onzekerheid  Koers/
  Rating (USD) voorsprong Fair value Fair value
Cisco Systems ***** 30 Wide Medium 0.69
Hewlett-Packard **** 55 Narrow Medium 0.82
Applied Materials ***** 22 Wide Medium 0.63
Advanced Micro Devices **** 15 None High 0.61
ATMI ***** 27 Narrow Medium 0.67
(Bron: Morningstar per 11/1/2010)          

Morningstar vindt, dat vooral Cisco interessant is om het eerste kwartaal van 2011 in de gaten te houden vanwege zijn tegenstrijdige en voorzichtige prognose. Naar ons idee was de reactie van de markt op Cisco’s omzetwaarschuwing geen reactie op tegenvallende investeringen in IT door Europese overheden of een verminderde vraag naar set-top boxes door de Amerikaanse consument (wat volgens Cisco de redenen zijn voor zijn afnemende omzet). In plaats daarvan denken we, dat deze tegenvallende vooruitblik irritaties en zorgen kanaliseerde bij beleggers over Cisco’s vraatzucht naar groei. Door zijn groeidwang moet de onderneming een positie verwerven op nieuwe markten wat de aandacht afleidt van markten die wellicht kleiner zijn, maar wel meer aansluiten bij Cisco’s kernactiviteiten en zijn concurrentievoordelen op de lange termijn.

De switching en routing activiteiten van Cisco (computernetwerkapparatuur) doen het goed en Cisco heeft recent een succesvolle vernieuwing van zijn router kernactiviteiten doorgevoerd. Waar sommige beleggers misschien teleurgesteld zijn dat ondernemingen als F5 en Aruba Networks zo snel groeien ten koste van Cisco, vindt Morningstar niet dat Cisco het verlies aan marktaandeel lijdzaam ondergaat. Het jaagt juist grotere mogelijkheden na (zoals het nieuwe platform voor dataservers UCS) die significant positief bijdragen aan de waardering van de onderneming.

Morningstar vindt, dat de markt overreageerde op Cisco’s voorzichtige vooruitblik waardoor de koers van het aandeel Cisco onterecht enorm onderuit ging. Dat biedt beleggers nu een mooie gelegenheid om een blue-chip aandeel tegen een zeer aantrekkelijke prijs te kopen.


Aandelenrapporten
Morningstar heeft van onderstaande (Nederlandse) technologie-ondernemingen een aandelenrapport beschikbaar: AppleASML, ASM International, Cisco, HP en Philips.
Gerelateerde aandelenrapporten zijn KPNBelgacom en France Telecom.
Binnenkort komen hier nog een rapporten over Sony bij.


Meer achtergrond
Meer diepgang en achtergrond bij de technologiesector is te lezen in het vervolgartikel Sterke vooruitzichten voor technologietitanen.
Handige tools
Zoek en vindt technologie-aandelen met de Aandelen Quickrank.

Zoek en vindt beleggingsfondsen in technologie-aandelen met de Fonds Screener.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Michael Holt, CFA  Michael Holt, CFA, is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings