Zoek en vind hedge funds met Morningstar's Hedge Fund Quickrank

Een korte uitleg over hoe u eenvoudig de belangrijkste gegevens van een hedge fund kunt vinden zoals rendement, kosten, Morningstar Rating en beleggingsstrategie.

Maarten van der Pas 23 mei, 2012 | 14:36
Facebook Twitter LinkedIn

U bent op zoek bent naar één of meerdere hedge funds met bijvoorbeeld dezelfde beleggingssttrategie of u wilt hun rendement weten. Dan is de Hedge Fund Quickrank van Morningstar een krachtige tool om dit te vinden.

 

Hieronder ziet u de voorpagina van de Hedge Fund Quickrank met de diverse zoek- en selectiefuncties en een gedeelte van de zoekresultaten (alleen de boven- en onderkant van de pagina zijn afgebeeld). Deze tool is gekoppeld aan Morningstar's Database Hedge Funds die momenteel de gegevens van 64 fondsen bevat die in Nederland verkrijgbaar zijn. Een hedge fund zoeken kan op drie manieren en welke manier u gebruikt hangt af van wat u wilt weten. 


Zoekvelden

Zoekt u fondsen met een bepaalde beleggingsstrategie dan kunt u die strategie selecteren in het eerste zoekveld 'Alle categorieën'. Morningstar heeft de hedge funds in de database gecategoriseerd aan de hand van de volgende strategieën: Debt Arbitrage, Distressed Securities, Equity Market Neutral, Europe Long/Short Equity, Fund of Funds - Macro/Systematic, Fund of Funds - Equity, Fund of Funds - Multistrategy, Global Macro, Multistrategy en Systematic Futures. Wat de diverse strategieën inhouden kunt u lezen in het artikel Hedge fund strategieën.

 

Als u de gewenste categorie heeft geselecteerd klikt u op de zoek-knop en de resultaten verschijnen. Onder aan de pagina kunt u het aantal zoekresultaten terugvinden, met andere woorden hoeveel hedge funds een bepaalde categorie telt. 

 

Als u naar een specifiek hedge fund op zoek bent en u weet de naam en/of de ISIN dan kunt rechtstreeks hierop zoeken in het tweede zoekveld 'Zoek op naam of ISIN'.

 

In het derde zoekveld 'Alle Fondsgroepen' kunt een bepaalde aanbieder van hedge funds selecteren om zo de in Nederlands beschikbare fondsen van deze aanbieder te krijgen.<...>


Onder de zoekvelden ziet u drie tabbladen: 'Overzicht', 'Lange Termijn' en 'Kosten & Details'. Als u een zoekfunctie uitvoert worden de resultaten standaard op de Overzicht-pagina gepresenteerd. Hieronder staat welke details van een hedge fund u onder welke tab vindt:

 

Overzicht

 • Fondsnaam = Naam van het hedge fund
 • Morningstar categorie= de categorie waar Morningstar het fonds op basis van zijn strategie heeft ingedeeld
 • Morningstar Rating = de bekende sterrenrating, hiermee waardeert Morningstar het historische rendement van een fonds
 • Morningstar Analyst Rating = hiermee zeggen de fondsanalisten van Morningstar iets over het verwachtte toekomstig rendement aan de hand van de kwalificaties: Negative, Neutral, Bronze, Silver en Gold. Deze rating is er wel voor reguliere actief beheerde beleggingsfondsen, maar niet voor hedge funds
 • Performance fee = de vergoeding die een fondsmanager krijgt voor het behaalde rendement (vaak krijgt de manager pas deze vergoeding als de winst boven een vooraf bepaalde benchmark komt). Het standaard percentage voor de performance fee is 20 procent
 • Datum = datum waarop de laatste keer de gegevens van het fonds zijn geactualiseerd

 

Lees voor meer achtergrond over de Morningstar 'sterren' Rating en de Analyst rating het artikel Morningstar verbetert Analyst Rating.

 

Lange Termijn

 • 1 Jr rendement % = het rendement van het fonds over het laatste jaar
 • 3 Jr Geann. % = het geannualiseerde rendement over de laatste 3 jaar
 • 5 Jr Geann. % =   het geannualiseerde rendement over de laatste 5 jaar 
 • 10 Jr Geann. % =   het geannualiseerde rendement over de laatste 10 jaar 

 

Bekijk de definitie van geannualiseerd rendement.

 

Kosten & Details

 • Performance fee % = de vergoeding die een fondsmanager krijgt voor het behaalde rendement (vaak krijgt de manager pas deze vergoeding als het rendement boven een vooraf bepaalde benchmark komt). Het standaard percentage voor de performance fee is 20 procent
 • Management fee % = De ‘management fee’ is de vergoeding die de manager elk jaar krijgt voor het beheer van het fonds. Gewoonlijk is dat 1 tot 2 procent van het beheerd vermogen (asset under management of AUM). Deze vergoeding dekt het salaris van de fondsmanager en zijn team en andere operationele kosten.
 • Min 1e aankoop = het minimumbedrag dat beleggers moeten inleggen in het fonds
 • Domicilie = land waar fonds gevestigd.

 

Vergelijken
Onder de tabbladen ziet u nog vier knoppen met de functies 'Vergelijk', 'Voeg aan Mijn Portefeuille toe', 'X-Ray' en 'Verwijder selectie'.Als u een selectie van hedge funds in een bepaalde categorie heeft gemaakt en u wilt ze onderling vergelijken, vind dan de betreffende fondsen aan en  klik op 'Vergelijk'. U komt dan in de 'Fondsvergelijking' terecht voor een direct overzicht van de overeenkomsten en verschillen. U kunt maximaal vijf fondsen met elkaar vergelijken.

Als u uw beleggingsportefeuille beheert met Morningstar's Portefeuilletool en u wilt een hedge fund toevoegen aan uw portefeuille, vink deze dan aan en klik op 'Voeg aan mijn portefeuille toe'.

Wilt u uw selectie ongedaan maken, klik dan op 'Selectie ongedaan maken'.


Meer leren over beleggen in en met hedge funds. Bezoek dan Morningstar's Hedge Fund Center met artikelen over strategieën en rendementen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten