1.3 Portefeuillebeheer - Hoe zit het met uw risicotolerantie? (1)

Het leven draait om compromissen sluiten: geven en nemen. Dat geldt ook voor beleggen.

Morningstar 25 juli, 2012 | 7:46 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

Bij beleggingen sluit u een compromis tussen risico en rendement. Een rendement op uw belegging realiseren betekent dat u althans in zekere mate risico aanvaardt. Maar wat is risico precies? En hoeveel risico bent u bereid te aanvaarden? 

In deze cursus bespreken we de soorten risico's die gepaard gaan met beleggen en laten we u zien hoe u uw filosofie over het beleggingsrisico kunt ontwikkelen.


Twee algemene risico's

Beleggers worden geconfronteerd met twee algemene risicotypes. 

Ten eerste is er het risico om op korte termijn geld te verliezen. Over de laatste 80 jaar bedroeg het rendement van de aandelenmarkt gemiddeld zo'n 10 procent per jaar. Maar als we binnen die periode naar afzonderlijke jaren kijken, dan was ongeveer één op vier jaar op de markt een verliesjaar.

Over een kortere periode van enkele weken of maanden kunnen beleggingen nog meer volatiliteit vertonen.


Beleggers concentreren zich bijna uitsluitend op dit risicotype. Het ligt voor de hand: elke dag hoor je op radio en televisie hoe het met de markt is gesteld. En als dat nog niet genoeg is, kunt u uw aandelenkoersen ook gedurende de dag controleren.


Laat volatiliteit echter geen obsessie worden. Anders bestaat de kans dat u het tweede en misschien zelfs grotere risico dat met beleggen gepaard gaat, uit het oog verliest: het risico dat u uw doelstellingen niet verwezenlijkt.


Hoe kan te veel aandacht voor volatiliteit ertoe leiden dat u uw doel niet bereikt? Omdat u daardoor mogelijk te conservatief belegt. Volatiliteit kan er ook voor zorgen dat u een belegging veeleeer koopt of verkoopt op basis van zijn prestaties op korte termijn en niet omdat de aankoop of verkoop ervan u zal helpen uw doel te bereiken. Kortom, volatiliteit kan ervoor zorgen dat u door de bomen het bos niet meer ziet.


Weeg af hoe belangrijk het is om uw doel te bereiken en hoeveel volatiliteit u op korte termijn bereid bent te aanvaarden.Ga verder met deel 2 van deze paragraaf over factoren die volatiliteit in uw beleggingsportefeuille veroorzaken en hoeveel volatiliteit u aan kunt.


Ga naar de inhoudsopgave van deze cursus.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten