1.10 Portefeuillebeheer - Vermijd overlap

Enkele suggesties om overlap in uw beleggingsportefeuille te voorkomen.

Morningstar 07 augustus, 2012 | 7:41 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggingen zijn er in verschillende vormen en maten, maar veel hebben dezelfde inhoud. Twee op het oog verschillende beleggingsfondsen kunnen dezelfde aandelen in portefeuille hebben. Er is niet per se iets verkeerd aan overlap in uw beleggingsportefeuille, maar u moet wel weten hoeveel van het risico dat u loop afhankelijk is van aan één specifieke onderneming. U wilt niet dat uw portefeuille te afhankelijk is van een paar aandelen. Overlap en diversificatie zijn aan elkaar verbonden. Diversificatie kan tot overlap leiden, maar kan overlap ook voorkomen.


Hieronder volgen enkele suggesties om overlap in uw portefeuille te voorkomen.


1.Koop niet verschillende fondsen die door dezelfde manager worden beheerd

Zebra’s veranderen hun strepenpatroon niet en fondsmanagers wijzingen amper hun strategie. Ze hebben een bepaalde beleggingsstrategie die ze toepassen op elke pot geld die ze beheren. Als u twee fondsen koopt die door de bekende Manager A worden beheerd, dan is de kans groot dat u twee keer hetzelfde koopt.


2. Beleg niet in meerdere fondsen van één boetiek

Sommige –grote- fondshuizen bieden een groot scala aan fondsen aan die een variëteit aan beleggingsstijlen omspannen. Andere –kleine- fondshuizen, boetieks genaamd, prefereren om te specialiseren in een bepaalde stijl zoals groeiaandelen of obligaties. Boetieks zijn vaak erg goed in wat ze doen, maar het is de vraag of u met drie fondsen van dezelfde boetiek iets anders heeft dan wat u ook met één fonds kunt hebben.


3.Focus niet te veel op large-cap fondsen als u al individuele large-cap aandelen bezit

Large-cap aandelen en fondsen zijn een goede kernbelegging, maar ze zijn vaak ook de grootste oorzaak van overlap in veel portefeuilles.

Waarom: de vijver met grote ondernemingen is relatief ondiep. Het merendeel van de ondernemingen kan worden geclassificeerd als mid- of small-cap aandeel. Als u enkele large-cap fondsen bezit dan is de kans op overlap groot. En dat geldt ook als u een large-cap fonds en individuele large-cap fondsen in uw portefeuille heeft.


4. Neem de vierhoekaanpak

Morningstar’s Style Box is de beste vriend van een belegger die wil diversifiëren. De style box vertelt u kort en bondig het beleggingsgedrag van een fonds. Aandelenfondsen worden onderscheiden op de grootte van de ondernemingen in hun portefeuille (groot-medium-klein) en op het type aandeel (waarde, groei of een combinatie van beiden (gemengd)).

Bij obligatiefondsen is er onderscheid naar hoogte van de rente (hoog-medium-laag) en naar looptijd (kort-medium-lang).

Om het in style box taal te zeggen: tegenovergestelde hoeken zijn aantrekkelijk. Als u een large-cap waardefonds bezit van uw favoriete fondshuis, probeer dan ook eens zijn large-cap groei, small-cap waarde of small-cap groei aandelenfondsen.


5.Houd uw sectorweging in de gaten

Als twee beleggingsfondsen in dezelfde categorie dezelfde sectorweging hebben (een evengroot deel van hun portefeuille in een bepaalde sector hebben belegd), dan is de kans groot dat ze dezelfde aandelen bezitten.


6. Bepaal hoeveel overlap u heeft

U heeft bovenstaande tips ter harte genomen en een portefeuille met beleggingen of mogelijke beleggingen samengesteld. Om te testen of er overlap is kunt u Morningstar’s Portefeuille X-Ray gebruiken.

U kunt uw beleggingen in deze tool invoeren en krijgt met één druk op de knop een overzicht van de eigenschappen van uw portefeuille. Hoe deze is verdeeld over de activa aandelen, obligaties en contanten. In welke regio’s van de wereld uw portefeuille belegt. Bij aandelen ziet u welke sectoren de aandelen vertegenwoordigen en aandelenstatistieken als koers-winstverhouding. Bij obligaties krijgt u een idee van de stijl van uw obligaties: kort- of langlopend, high yield of investment grade.


Deze Röntgenfoto van uw portefeuille toont u of u wellicht sterker bent belegd in bepaalde type aandelen, sectoren of regio’s dan u in de gaten had en dan u wenst.Ga naar de inhoudsopgave van deze cursus.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten