Dividend nog meer in trek in september

Dividend blijft de bom. Daarnaast stopt de Nederlandse belegger zijn geld liever in mixfondsen dan in meer gewaagde obligatiefondsen.

Maarten van der Pas 03 oktober, 2012 | 11:54
Facebook Twitter LinkedIn

1. Kempen Global High Dividend
(rating: Silver/***** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)
analyse Kempen Global High Dividend >

2. DWS Top Dividende
(rating: Silver/***** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)
analyse DWS Top Dividende >

3. BNP Paribas Obam
(rating: Neutral/* categorie: aandelen wereldwijd large cap gemengd)
analyse BNP Paribas Obam >

4. BNP Paribas Netherlands Fund
(rating: Negative/** categorie: aandelen Nederland)
analyse BNP Paribas Netherlands Fund >

5. ING Hoog Dividend Aandelenfonds
(rating: Neutral/**** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)
analyse ING Hoog Dividend Aandelenfonds >

6. Delta Lloyd Deelnemingen Fonds
(rating: Silver/**** categorie: aandelen Nederland)
analyse Delta Lloyd Deelnemingen Fonds >

7. Carmignac Patrimoine A
(rating: Gold/***** categorie: mixfondsen EUR neutraal)
analyse Carmignac Patrimoine A >

8. Skagen Kon-Tiki
(rating: Gold/***** categorie: aandelen emerging markets)
analyse Skagen Kon-Tiki >

9 .BlackRock Global World Gold A2
(rating: Gold/ **** categorie: aandelen sector edelmetalen)
analyse BlackRock Global Gold A2 >

10. Robeco Emerging Markets Equity D
(rating: Silver/*** categorie: aandelen emerging markets)
analyse Robeco Emerging Markets Equity D >


Nog meer dan in augustus domineren dividendfondsen in september deze top 10 van meest geraadpleegde fondsen op morningstar.nl. Beleggers zijn nog steeds op zoek naar het relatief veilige rendement van dividend. Kempen Global High Dividend handhaaft zich op de eerste plek en DWS Top Dividende klimt van 4 naar 2. De hoogste stijger is ING Hoog Dividend Aandelenfonds dat van plaats 9 naar 5 gaat. Dat deze fondsen meer op de radar van beleggers staan zal ook komen omdat Morningstar de vorige maand veel aandacht aan dividendbeleggen heeft besteed en de drie dividendfondsen in deze top 10 uitgebreid heeft besproken en met elkaar heeft vergeleken. Er was in die vergelijking nog een vierde fonds: BNP Paribas Global High Income Equity dat echter pas op de 19de plaats is terug te vinden.

Gewaagde obligaties
Het is opvallend dat er geen enkel obligatiesfonds in de top 10 staat. Terwij de maandelijke in- en uitstroomgegevens bij beleggingsfondsen laten zien dat beleggers al het hele jaar hun geld van aandelen- naar obligatiefondsen overhevelen. Met name de wat meer gewaagde obligatiecategorieën zoals high yield, emerging market debt en bedrijfsobligaties zijn in trek. Je zou op basis van deze trend verwachten dat er meer fondsen uit deze categorieën worden geraadpleegd door beleggers en in dit overszicht opduiken.

Net buiten de top 10 kom ik wel 2 obligatiefondsen tegen: Robeco High Yield Bonds Class BH (op 12: Bronze / ****) en BNP Paribas Euro Obligatiefonds (op 13: Neutral ? ***). Het Robeco-fonds zit in de Morningstar-categorie ‘Obligaties wereldwijd high yield EUR hedged’ en het fonds van BNP Paribas valt in de categorie ‘Obligaties EUR gediversifieerd’. Het volgende obligatiefonds komt pas plaats 28 en dat is Delta Lloyd Rente Fonds(Bronze / *****), dat het fonds van BNP Paribas vergezelt in dezelfde categorie.

In de top 30 staan de nodige mixfondsen. Op basis van dit dit gegeven en de obligatiefondsen die tot de 30 meest geraadpleegde fondsen behoren zou je wellicht kunnen zeggen dat Nederlandse belegger meer nog zijn geld in mixfondsen stopt, waar hij hoopt het beste van twee werelden te hebben, dan meteen alles in wat riscicovollere obligatiefondsen als high yield en emerging markets debt. De voorzichtigheid blijkt ook uit de twee genoemde gediversifieerde obligatiefondsen. Waarbij trouwens opgemerkt dat dit zeker geen representatief onderzoek is.

Mixfonds Carmignac Patrimoine A een vaste kracht in dit maandoverzicht. In deze volatiele tijd een begrijpelijke keus. Een relatief veilig fonds met een bewezen trackrecord en dat naar verwachting van Morningstar ook in de toekomst beter dan gemiddeld zal presteren getuige de Gold-rating.

Goud
Terug van weggeweest is BlackRock Global Gold. Dat zal komen omdat goud weer in trek is. De goudprijs is sinds medio juli aan een gestage opmars begonnen van pakweg USD 1150/ounce naar USD 1770/ounce.

Tot slot om de statistieken compleet te maken. Robeco Emerging Markets Equity D is de grootste daler van 5 naar 10 en wereldwijd large cap groeiaandelenfonds Carmignac Investissement A (Gold/****) valt uit de top 10.


Lees ook
De vlucht naar veilige havens gaat door

 

  

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten