De beste beleggingsfondsen met een oranje randje

Beleggers moeten zich voor beleggingsfondsen niet blindstaren op Nederlandse fondshuizen. Dat neemt niet weg dat er een aantal goede Nederlandse fondsen zijn.

Laurent Deckers 15 oktober, 2012 | 14:43
Facebook Twitter LinkedIn

Met medewerking van Maarten van der Pas

In beleggersland is ‘home bias’ een hardnekkig fenomeen. Het is de neiging van beleggers om in aandelen van eigen bodem te beleggen. Deze ‘ruis’ in de beleggingsportefeuille is in strijd met elke opvatting van het spreiden van beleggingen, maar is ook begrijpelijk.  Nederlandse beleggers kennen aandelen van vaderlandse bodem nu eenmaal het beste. Bijvoorbeeld KPN is in de Nederlandse media beter te volgen en de aandeelhoudersvergadering is gemakkelijker te bezoeken dan in het geval van France Telecom en NTT DoCoMo, terwijl die twee buitenlandse telecomaanbieders bij Morningstar een ‘Aanbevolen Aandeel’ zijn en KPN niet.

En dan is er ongetwijfeld ook nog de meer psychologische factor dat beleggers het in deze volatiele tijden het liever dicht bij huis zoeken, namelijk onbekend maakt onbemind. Voorheen, in het pre-internettijdperk en in de tijd dat prijsvechters de markt voor beleggen nog niet hadden opengebroken, werd ‘home bias’ ook ingegeven door extra hindernissen om in buitenlandse aandelen te beleggen en hoge transactiekosten. Die factor is grotendeels verdwenen.

De neiging om in Hollandsche waar te beleggen is er ook bij beleggingsfondsen. De Nederlandse belegger stopt zijn geld het meest in fondsen van de grote drie: ING IM, BNP Paribas (voorheen ABN Amro en Fortis) en Robeco. Daarna volgen Delta Lloyd, SNS en Kempen. BlackRock is het eerste buitenlandse fondshuis in dit rijtje.

Is dit vreemd? Nee, het is wel te verklaren. De grote drie zijn/waren hofleverancier van de drie grootbanken ING, ABN Amro en Rabobank. Met eenmaal een bankrekening bij bijvoorbeeld ING en Rabobank is het een kleine stap om daar ook te gaan beleggen. En is het een kleine stap naar de eigen fondsen (in het geval van ING) of naar die van een gelieerde partij (Robeco in het geval van Rabobank), want deze fondsen liggen uiteraard vooraan op het schap. Nederlandse beleggers kennen deze fondsen ook het beste door artikelen en advertenties in Nederlandse financiële media. Kunt u zich een advertentie herinneren van Aberdeen Global Emerging Markets Fund? Waarschijnlijk niet, maar toch is dit buitenlandse fonds met 5-sterren en een Morningstar Analyst Rating ‘Gold’ een pareltje.

Is deze sterke focus op Nederlandse fondsen verkeerd? Niet per se. Het kan zeker geen kwaad om ook naar bijvoorbeeld kleine, gespecialiseerde buitenlandse fondshuizen te kijken. Maar ook alle grote Nederlandse fondshuizen hebben fondsen waarvan Morningstar verwacht dat de komende jaren beter zullen presteren dan hun de benchmark en/of het gemiddelde van hun categorie. Dat zijn beleggingsfondsen die van de Morningstar-analisten de waardering ‘Gold’, ‘Silver’ of ‘Bronze’ krijgen. In onderstaande tabel staan deze fondsen:

In Nederland gevestigde fondsen Fondsen met analyst Rating GOLD, SILVER, BRONZE

Beleggingsfonds

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Laurent Deckers  Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid