De beste beleggingsfondsen met een oranje randje

Beleggers moeten zich voor beleggingsfondsen niet blindstaren op Nederlandse fondshuizen. Dat neemt niet weg dat er een aantal goede Nederlandse fondsen zijn.

Laurent Deckers 15 oktober, 2012 | 14:43
Facebook Twitter LinkedIn

Met medewerking van Maarten van der Pas

In beleggersland is ‘home bias’ een hardnekkig fenomeen. Het is de neiging van beleggers om in aandelen van eigen bodem te beleggen. Deze ‘ruis’ in de beleggingsportefeuille is in strijd met elke opvatting van het spreiden van beleggingen, maar is ook begrijpelijk.  Nederlandse beleggers kennen aandelen van vaderlandse bodem nu eenmaal het beste. Bijvoorbeeld KPN is in de Nederlandse media beter te volgen en de aandeelhoudersvergadering is gemakkelijker te bezoeken dan in het geval van France Telecom en NTT DoCoMo, terwijl die twee buitenlandse telecomaanbieders bij Morningstar een ‘Aanbevolen Aandeel’ zijn en KPN niet.

En dan is er ongetwijfeld ook nog de meer psychologische factor dat beleggers het in deze volatiele tijden het liever dicht bij huis zoeken, namelijk onbekend maakt onbemind. Voorheen, in het pre-internettijdperk en in de tijd dat prijsvechters de markt voor beleggen nog niet hadden opengebroken, werd ‘home bias’ ook ingegeven door extra hindernissen om in buitenlandse aandelen te beleggen en hoge transactiekosten. Die factor is grotendeels verdwenen.

De neiging om in Hollandsche waar te beleggen is er ook bij beleggingsfondsen. De Nederlandse belegger stopt zijn geld het meest in fondsen van de grote drie: ING IM, BNP Paribas (voorheen ABN Amro en Fortis) en Robeco. Daarna volgen Delta Lloyd, SNS en Kempen. BlackRock is het eerste buitenlandse fondshuis in dit rijtje.

Is dit vreemd? Nee, het is wel te verklaren. De grote drie zijn/waren hofleverancier van de drie grootbanken ING, ABN Amro en Rabobank. Met eenmaal een bankrekening bij bijvoorbeeld ING en Rabobank is het een kleine stap om daar ook te gaan beleggen. En is het een kleine stap naar de eigen fondsen (in het geval van ING) of naar die van een gelieerde partij (Robeco in het geval van Rabobank), want deze fondsen liggen uiteraard vooraan op het schap. Nederlandse beleggers kennen deze fondsen ook het beste door artikelen en advertenties in Nederlandse financiële media. Kunt u zich een advertentie herinneren van Aberdeen Global Emerging Markets Fund? Waarschijnlijk niet, maar toch is dit buitenlandse fonds met 5-sterren en een Morningstar Analyst Rating ‘Gold’ een pareltje.

Is deze sterke focus op Nederlandse fondsen verkeerd? Niet per se. Het kan zeker geen kwaad om ook naar bijvoorbeeld kleine, gespecialiseerde buitenlandse fondshuizen te kijken. Maar ook alle grote Nederlandse fondshuizen hebben fondsen waarvan Morningstar verwacht dat de komende jaren beter zullen presteren dan hun de benchmark en/of het gemiddelde van hun categorie. Dat zijn beleggingsfondsen die van de Morningstar-analisten de waardering ‘Gold’, ‘Silver’ of ‘Bronze’ krijgen. In onderstaande tabel staan deze fondsen:

In Nederland gevestigde fondsen Fondsen met analyst Rating GOLD, SILVER, BRONZE

Beleggingsfonds

Morningstar categorie

Morningstar Analyst Rating

ASN Milieu & Waterfonds

Sector Equity Ecology

Silver

BNP Paribas Global High Income Eq Unhdgd

Global Large-Cap Value Equity

Bronze

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds N.V.

Netherlands Equity

Silver

Delta Lloyd Eur Deelnemingen Fds

Europe Small-Cap Equity

Bronze

Delta Lloyd Euro Credit

EUR Corporate Bond

Bronze

Delta Lloyd Rente Fonds

Diversified Bond

Bronze

ING Euro Obligatie Fds

Diversified Bond

Bronze

ING First Class Obligatie Fonds

Global Bond - EUR Hedged

Bronze

ING Global Obligatie Fonds

Global Bond

Bronze

ING Global Real Estate Fund

Property - Indirect Global

Bronze

Kempen Euro Credit

EUR Corporate Bond

Bronze

Kempen European High Dividend

Europe Large-Cap Value Equity

Silver

Kempen Global High Dividend

Global Large-Cap Value Equity

Silver

Kempen Orange

Netherlands Equity

Silver

Kempen SeNSe

Europe Small-Cap Equity

Bronze

Robeco N.V.

Global Large-Cap Blend Equity

Bronze

Robeco Hollands Bezit

Netherlands Equity

Bronze

SNS Wereld Aandelenfonds

Global Large-Cap Blend Equity

Bronze

______________________________________________________________________________
Bron: Morningstar Direct; fondsen met domicilie in en verkrijgbaar in Nederland met de rating “GOLD”, “SILVER” of “BRONZE” 

Voor elk wat wils
Wie het als belegger helemaal Nederlands wil houden en naast een Nederlands fonds ook voor Nederlandse aandelen kiest kan kijken naar fondsen als Delta Lloyd Deelnemingen Fonds (Silver), Kempen Orange (Silver) en Robeco Hollands Bezit (Bronze). Maar let op, ze mogen dan alledrie in Nederlandse aandelen beleggen, de strategie verschilt echter per fonds. Zo neemt het Delta Lloyd-fonds een belang van minimaal 5 procent in small- en midcap ondernemingen. Dat is een heel andere aanpak dan Robeco Hollands Bezit, dat zich vooral op largecap bedrijven uit de AEX richt. Kempen Orange heeft de focus ook op mid- en smallcap ondernemingen. Het ene Nederlandse aandelenfonds is duidelijk het andere niet.

Wordt verder gekeken dan Nederlandse dan zijn er de fondsen met een Europese of wereldwijde focus. Ook hiervoor kan de belegger zeker terecht bij Nederlandse fondshuizen. In de categorie ‘wereldwijde aandelen’ doen Robeco en SNS Wereldaandelenfonds niet voor elkaar onder met elk de rating ‘Bronze’. Ook wat rendement betreft geven ze elkaar niet veel toe. Zie onderstaande tabel.
De dividendbelegger kan bij Kempen zowel in Europese als in wereldwijde waarde-aandelen beleggen. Kempen doet met de twee ‘Silver’-fondsen Kempen European High Dividend en Global High Dividend goed mee. BNP Paribas heeft met Global High Income Equity een ‘Bronze’ wereldwijddividendfonds in huis.

Eerder bleek al dat beleggers momenteel toch veel kiezen voor obligaties in plaats van aandelenfondsen. In de ‘search for yield’ staan obligatiefondsen momenteel volop in de belangstelling van beleggers, en dan met name de meer risicovolle varianten zoals bedrijfsobligaties. Ook hier is er keus uit goede fondsen van Nederlandse bodem met Delta Lloyd Euro Credit Fund en Kempen Euro Credit. Wie het wat gediversifieerder wil met staats- en bedrijfsobligaties of een wereldwijde focus kan terecht bij de bronzen fondsen Delta Lloyd Rente Fonds, ING Euro Obligatie Fonds en ING Global Obligatie Fonds. Bij obligatiefondsen is ING sterk vertegenwoordigd met drie fondsen met een ‘Bronze’ rating. 

Een fonds dat er wat betreft rendement uitspringt –een winst over het laatste jaar van 31,6 procent- is ING Global Real Estate Fund. De Nederlandse huizen- en kantoormarkt mag dan in mineurstemming zijn, wereldwijd is er met vastgoed een goed rendement te behalen.

Voor wie groen én oranje wil beleggen is er het ASN Milieu & Waterfonds. Dit fonds heeft de Analyst rating silver en heeft een goede performance op langere termijn. Ook Kempen SeNSe Fund heeft een duurzaam karakter. Dit fonds valt dan wel in Europese Small-Cap aandelen categorie waar het ASN Milieu & Waterfonds in de volledig groene categorie de sector ecologische aandelen valt.

Ter relativering: SNS Wereld Aandelenfonds, ASN Milieu & Waterfonds en Kempen SeNSe  zijn niet helemaal wat ze lijken. Formeel zijn het Nederlandse fondsen, maar ze worden (deels) door buitenlandse partijen beheerd.

Rendementen
In onderstaande tabel staan de rendementen van de genoemde Nederlandse fondsen over diverse tijdspannen.

Beleggingsfonds

Totaal Rend

 1 Yr

Totaal Rend Annlzd 3 Yr

Totaal Rend Annlzd 5 Yr

Totaal Rend Annlzd 10 Yr

ASN Milieu & Waterfonds

15,84

7,29

-0,46

6,14

BNP Paribas Global High Income Eq Unhdgd

23,49

     

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds N.V.

-4,57

0,31

-5,53

13,22

Delta Lloyd Eur Deelnemingen Fds

5,28

7,57

   

Delta Lloyd Euro Credit

11,12

6,36

6,25

4,48

Delta Lloyd Rente Fonds

8,51

5,39

6,02

4,44

ING Euro Obligatie Fonds

8,86

5,11

5,15

4,23

ING First Class Obligatie Fonds

7,84

5,37

5,05

 

ING Global Obligatie Fonds

10,35

9,64

8,36

3,45

ING Global Real Estate Fund

31,60

15,62

-2,35

8,00

Kempen Euro Credit

14,22

7,03

5,58

 

Kempen European High Dividend

26,61

10,34

-3,04

4,78

Kempen Global High Dividend

25,52

15,19

   

Kempen Orange

6,99

4,12

-3,08

12,44

Kempen SeNSe

19,42

12,24

-2,13

 

Robeco

29,68

11,79

-0,62

3,89

Robeco Hollands Bezit

13,18

2,69

-6,10

4,08

SNS Wereld Aandelenfonds

27,06

10,66

-0,68

4,39

_____________________________________________________________________________
Bron: Morningstar Direct Totale returns zijn op basis van maand-eind data en in euro

Gold
Het enige wat nog ontbreekt in dit rijtje fondsen in een Nederlands fonds met de rating ‘Gold’. Voor Gold-fondsen in diverse categorieën moeten beleggers momenteel nog bij buitenlandse fondshuizen zijn.
Wat is er dan voor nodig om je als beleggingsfonds onder de absolute top te scharen? Consequent beter presteren dan de benchmark en/of het categoriegemiddelde. Maar rendement is niet het enige dat telt. De analisten van Morningstar beoordelen een fonds op vijf punten (de vijf p’s): People (beleggingsteam), Process (beleggingsstrategie), Parent (fondshuis), Performance (rendement) en Price (kosten). Het totaal van rendement en de score op de 5 p’s bepaalt de uiteindelijke rating. Welk Nederlands fonds zal als eerste de rating ‘Gold’ krijgen?


Meer weten over Morningstar’s Analyst Rating en de definitie van ‘Gold, ‘Silver’, ‘Bronze’, ‘Neutral’ en ‘Negative’? Lees dan:
Morningstar verbetert Analyst Rating

Meer achtergrond over de 5 p’s people, parent, process, performance en price staat in respectievelijk:
Bevlogenheid gezocht!

Rentmeesterschap gezocht!

Doe het wel met stijl

Blijf niet hangen in het verleden

Goedkoop is geen duurkoop


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Laurent Deckers  Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten