11 Auto-aandelen rijden voor: pas op voor lage koers

Recente berichten over de auto-industrie zijn somber. Waarom heeft Morningstar dan toch General Motors en Fiat bij zijn aanbevolen aandelen staan? En waarom is Peugeot-Citroën een achterblijver? Eerste deel van een tweeluik.

Maarten van der Pas 06 november, 2012 | 0:40
Facebook Twitter LinkedIn

‘GM: dit jaar 2600 banen weg in Europa’, ‘Fiat verlaagt verwachtingen’, ‘Winstalarm Daimler voor autodivisie Mercedes’, ‘Fordfabriek in Genk sluit’, ‘Franse overheid gaat Peugeot helpen’, ‘Topman: Voortbestaan Renault onzeker’, ‘Honda snijdt in verwachtingen’, ‘Nissan somberder over winst’.
Zie hier een greep uit de krantenkoppen van de afgelopen weken. Toch is het niet alleen maar kommer en kwel in de auto-industrie want de winst van Volkswagen ging in het derde kwartaal flink omhoog, Toyota voorziet voor dit jaar meer winst dan verwacht en BMW bevestigt een recordwinst voor 2012. En Morningstar heeft met General Motors (GM) en Fiat twee autofabrikanten op zijn lijst aanbevolen aandelen staan.

Interessant tegenstelling
Er tekent zich momenteel een interessante tegenstelling af in de auto-industrie. Veel fabrikanten presenteren tegenvallende cijfers en een aantal weet toch de economische tegenwind te trotseren. Een rode draad in de derdekwartaalcijfers is de malaise op de Europese automarkt. De autoverkopen in de Europese Unie daalden in september voor de twaalfde maand op rij. De verkoop van nieuwe personenauto's zakte met 10,8 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Er werden in totaal ruim één miljoen auto's verkocht, meldde de Europese brancheorganisatie van autofabrikanten ACEA onlangs.

De mineurstemming op de Europese automarkt komt terug in de derdekwartaalcijfers van de autofabrikanten. GM verwacht dit jaar in Europa een operationeel verlies van USD 1,5 tot 1,8 miljard te noteren. Ford gaat uit van een verlies in Europa van USD 1,5 miljard. Ook bij Fiat lopen de verliezen in Europa op en Renault houdt voor dit jaar rekening met een krimp van de Europese automarkt van 8 procent.

BMW 6 Serie Gran CoupeAutoproducenten weten de tegenvallers in Europa te compenseren met goede resultaten in opkomende markten of hun niet-Europese thuismarkt. Zo zette GM goede prestaties in Noord- en Zuid-Amerika tegenover een slecht kwartaal in Europa waar Opel verlies blijft boeken. Fiat profiteerde van een verkoopstijging in de Verenigde Staten voor zijn Amerikaanse dochteronderneming Chrysler. BMW dankt de winstgroei vooral aan de sterke vraag naar zijn luxe auto's in China. De afkoeling van de Chinese economie lijkt BMW niet te raken, maar Mercedes-Benz daarentegen wel. Moederconcern Daimler liet onlangs weten dat de winst bij de Mercedes-divisie dit jaar zal dalen vanwege verslechterde marktomstandigheden in Europa en China. Mercedes heeft in China een kleiner marktaandeel dan rivalen BMW en Audi. Foto: de nieuwe BMW 6 Serie Gran Coupe.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Bayerische Motoren Werke AG87,56 EUR1,39Rating
Daimler AG83,44 EUR0,00
Ford Motor Co15,70 USD0,00Rating
General Motors Co58,00 USD0,00Rating
Honda Motor Co Ltd ADR30,79 USD0,00Rating
Nissan Motor Co Ltd ADR10,33 USD0,00Rating
Renault SA33,22 EUR0,00Rating
Stellantis NV17,21 EUR0,00Rating
Toyota Motor Corp ADR176,27 USD0,00Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid