De 5 grootste stijgers van de AEX in 2012

Deze aandelen zagen hun koers het afgelopen jaar flink oplopen. Toch zijn het -op dit moment- niet noodzakelijk interessante beleggingen.

Maarten van der Pas 27 december, 2012 | 16:21
Facebook Twitter LinkedIn

Aftellen van 5 naar 1 (klik op de grafiek voor een vergroting):

5. Heineken
Voor Heineken stond het jaar in het teken van de overnamestrijd rond Asia Pacific Breweries (APB). Heineken betaalde al zo'n 3,5 miljard euro voor de brouwer van het in Azië populaire Tiger-bier. Het bierconcern verwerft met de aankoop een sterkere positie in Zuid-Oost Azië en China en ziet stevige groeimogelijkheden in het gebied. Morningstyar-analist Thomas Mullarkey vindt dat Heineken een goede positie heeft om te profiteren van opkomende markten in Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. Wel plaatst hij een kanttekening. “Schaalgrootte is een belangrijk concurrentievoordeel in de brouwerijsector vanwege de relatief hoge vaste kosten. Heineken’s schaal is echter meetbaar kleiner dan die van concurrenten Anheuser-Busch InBev en SABMiller.”

De huidige koers van het aandeel Heineken van ruim EUR 49,00 is beduidend hoger dan Morningstar’s fair value van EUR 44,00 (de waarde van een onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom. Heineken is in ogen van Morningstar dan ook overgewaardeerd en noteert 2 sterren (op een schaal van 1 tot en met 5 waarbij 1 ster staat voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd).

Naar analyse aandeel Heineken >


4. TNT Express


TNT Express staat op de nominatie overgenomen te worden door de Amerikaanse bezorggigant UPS. Het overnamebod liet de koers van TNT in februari van dit jaar exploderen. Als zelfstandige onderneming behoort TNT tot de top 4 van internationale express-bezorgers met een leidende positie in Europa. De onderneming heeft ook een aanzienlijke positie in China en Zuid-Amerika.

Achter de schermen werkt UPS momenteel hard om tegemoet te komen aan bezwaren van Europese Commissie tegen de overname van TNT. De EU vreest dat het fusiebedrijf een te machtige positie op de Europese markt krijgt. UPS zou bereid zijn om in voornamelijk kleinere Europese landen vooral TNT-activiteiten te verkopen. Begin 2013 moet er een definitief besluit vallen over de overname.

Naar analyse aandeel UPS >


3. ASMLASML was in 2012 regelmatig in het nieuws. Met zijn Customer Co-Investment Program laat de chipmachinefabrikant enkele belangrijke afnemers participeren in het kostbare onderzoek naar nieuwe technologie waarmee nog kleinere en efficiëntere computerchips kunnen worden gemaakt. In dit programma gaf ASML nieuwe aandelen uit ter waarde van EUR 1,38 miljard die werden opgenomen door de chipproducenten Intel, Samsung en TSMC. Bestaande beleggers in ASML werden via een 'reverse stock split' tegemoet gekomen om verwatering van hun belang te voorkomen.

Naast dit investeringsprogramma deed ASML ook nog de grootste overname in zijn geschiedenis. Voor USD 1,95 miljard werd lichtbronleverancier Cymer binnengehaald. Met deze acquisitie wil het bedrijf uit Veldhoven de ontwikkeling versnellen van de nieuwste machines die extreem ultraviolet licht (EUV) gebruiken om schakelingen op schijfjes halfgeleidermateriaal (silicium) te etsen. De markt reageerde echter niet onverdeeld enthousiast en vond dat ASML met een premie van 60 procent diep in de buidel tast voor Cymer.
Ondertussen gaat ASML voor 2013 uit van een zwakke markt voor geheugenchips. Volgens financieel topman Peter Wennink laat de markt een “redelijk akelig beeld zien”.

Met een koers van EUR 48,30 zit het aandeel ASML flink boven Morningstar’s fair value voor de onderneming van EUR 37,00. ASML is volgens analist Andy Ng dan ook overgewaardeerd.

Naar analyse aandeel ASML


2. Aegon
Verzekeraar Aegon zag zijn nettowinst in het tweede kwartaal van 2012 halveren tot EUR 254 miljoen ten opzichte van een jaar eerder. Maar het onderliggend resultaat groeide wel met 10 procent tot EUR 443 miljoen. Topman Alex Wynaendts sprak van goede resultaten, gezien de moeilijke marktomstandigheden met een historisch lage rente, de onrust op de financiële markten en de wereldwijd stagnerende economische groei. Vooral in de Verenigde Staten is de vraag naar pensioen- en verzekeringsproducten van Aegon groot. Ook de markt was van oordeel dat deze resultaten beter waren dan verwacht. Ook met zijn derdekwartaalcijfers verraste Aegon de markt in positieve zin.

Toch plaatst Morningstar-analist Vincent Lui een kanttekening. “Het aandeel Aegon lijkt met een koers/fair value van 0.69 goedkoop. Maar mijn verwachting voor de verzekeraar wordt getemperd door het gegeven dat zijn activiteiten niet fundamenteel attractief zijn. Het aandeel Aegon is alleen geschikt voor beleggers met een risicotolerantie. Het succes van Aegon om terug te keren naar een genormaliseerd rendement hangt af van hoe goed de onderneming zijn strategie kan uitvoeren in een klimaat met lage rentes.”

Naar analyse aandeel Aegon >


1. Air France-KLMAir France-KLM was in 2012 een hoogvlieger in de AEX. Waar het aandeel in de eerste helft van het jaar in een glijvlucht zat, klom het de afgelopen zes maanden gestaag omhoog. Morningstar-analist Neal Dihora erkent dat maatregelen van het management van de luchtvaartmaatschappij om het aantal personeelsleden te reduceren, de inkoop te verbeteren, de productiviteit te verhogen en de vloot te verkleinen hebben geholpen de kosten onder controle te houden. "De vorderingen die Air France-KLM maakt met Transformation 2015, een plan om het schip weer op koers te krijgen en de schuld eind 2014 te hebben gereduceerd tot EUR 2 miljard, zijn goed. Toch is meer nodig om duurzame winstgevendheid te bereiken", aldus Dihora.

Ondanks de forse koersstijging is het aandeel Air France-KLM momenteel redelijk gewaardeerd. De verhouding koers/fair value is 1,19 en het aandeel staat dan ook op 3 sterren.

Naar analyse aandeel Air France-KLM >


Niet noodzakelijk aantrekkelijk
De 5 aandelen die het afgelopen jaar hun koers het meest zagen stijgen zijn niet noodzakelijk een aantrekkelijk aandeel. Heineken en ASML zijn in ogen van Morningstar momenteel overgewaardeerd, zie de Morningstar Rating van 2 sterren. TNT Express en Air France-KLM zijn redelijk gewaardeerd. Aegon lijkt met zijn 4 sterren interessant, maar analist Vincent Lui waarschuwt beleggers om zich hier niet door te laten verblinden.


(de koersgegevens en waarderingen in dit artikel komen van Morningstar per 27 december 2012)


Bekijk ook de 5 grootste dalers van de AEX in 2012.

Volledig AEX overzicht met alle aandelenanalyses van aandelen uit de AEX

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten