Spreadsheets en pizzadozen

De fondsanalisten van Morningstar zijn hard aan het berekenen welke beleggingsfondsen genomineerd kunnen worden voor een Morningstar Award.

San Lie 16 januari, 2014 | 15:46
Facebook Twitter LinkedIn

Het is weer zover. Het Morningstar Awards-seizoen is weer aangebroken. Gelukkig kon ik begin januari nog een paar dagen met vakantie, maar de afgelopen dagen zijn we met ons fondsanalistenteam weer hard aan het rekenen geslagen. Spreadsheets en (lege) pizzadozen, u weet het nog van voorgaande jaren.

Veel hetzelfde.... wat betreft methodologie
Veel is hetzelfde gebleven. Aan de berekeningsmethodiek is niets veranderd. Nog steeds kijken we naar die beleggingsfondsen die het over het afgelopen kalenderjaar (2013) goed hebben gedaan, maar ook op langere termijn goed hebben gepresteerd. Zo moet het fonds in (minimaal) drie van de afgelopen vijf jaar bovengemiddelde prestaties hebben neergezet. Daarnaast sluiten we een fonds uit van deelname als het gedurende deze periode heeft afgeweken van het mandaat, of als de huidige fondsmanger nog maar kort op het fonds zit. In de Methodology Paper kunt u overige criteria nog eens uitpluizen.

Nieuw: Global Emerging Market Bonds
Wat wel is veranderd is dat we voor Nederland een nieuwe categorie hebben toegevoegd: Global Emerging Market Bonds. We merkten dat door de toegenomen belangstelling voor deze categorie beleggers benieuwd waren naar die fondsen die het goed hebben gedaan in deze categorie en daarmee een Morningstar Award verdienen.

Keerzijde van de medaille
Dit brengt mij gelijk op de keerzijde van de Awards. Het winnen van een Morningstar Award (of welke andere Award dan ook) is geen aankoopaanbeveling. Ik kan dat niet genoeg benadrukken en herhalen. De Morningstar Awards zijn een erkenning voor die beleggingsfondsen die de afgelopen jaren het beste hebben gepresteerd ten opzichte van hun categoriegenoten. Het zijn daarmee fondsen die (vaak in zeer competitieve omgevingen) echt wel wat hebben laten zien. Het zijn daarmee ook zeker kandidaten voor een diepgaandere analyse van uw kant. Het zijn daarmee echter eerder fondsen die u zou kunnen meenemen aan het begin van uw zoektocht naar een nieuw fonds, dan dat u andere fondsen automatisch uitsluit en alleen maar de Award-winnaars in uw portefeuille opneemt.

De laatste slag
Snel weer terug naar mijn team en onze spreadsheets. We zijn er bijna uit welke beleggingsfondsen in aanmerking komen voor een nominatie. Nog een paar pizza-avonden te gaan voordat we u de lijst van genomineerden kunnen presenteren.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten