Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List, de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde aandelen, kent voor februari veel wisselingen. Dat komt door een volatiele markt en door nieuwe Fair Value berekeningen van Morningstar's aandelenanalisten.

Robert van den Oever 13 februari, 2017 | 11:16

Het was druk met wisselingen op de Europe Core Pick List voor deze maand. Maar liefst 12 aandelen maakten plaats voor andere aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Redenen voor de veranderingen zijn dat de markt sterk in beweging was en dat de aandelenanalisten van Morningstar wijzigingen in de Fair Value calculaties van een aantal bedrijven hebben doorgevoerd.

De lijst als geheel werd deze maand goedkoper. De sector gezondheidszorg kent momenteel de hoogste korting van de actuele aandelenkoersen vergeleken met de Fair Values. De sector communicatiediensten is goede tweede op dat punt.

Lijst maandelijks herzien
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent. Dit jaar vindt u elke maand de nieuwe lijst op onze website.

Afvallers
De 12 afvallers zijn Chr Hansen HoldingSyngenta (beide grondstoffen), Pearson (cyclische consumentengoederen), Imperial Brands (defensieve consumentengoederen), Nestlé (defensieve consumentengoederen), Petrofac (energie), Edenred en Julius Baer Gruppe (beide financiële sector) Sanofi (gezondheidszorg) en Rolls-Royce Holdings (industrie), Smiths Group (industrie) en Criteo (technologie).

Pearson viel af omdat Morningstar de Fair Value verlaagde. Drie aandelen moesten plaatsmaken omdat in hun sector alternatieven met een gunstigere koers/Fair Value verhouding te vinden waren. Dat gold voor Nestlé (vervangen door Anheuser-Busch InBev), Sanofi (vervangen door Shire) en Rolls-Royce Holdings (vervangen door Safran). De rest viel af om een positieve reden: hun koersen waren opgelopen.

Nieuwkomers
Voor hen in de plaats komen Givaudan (grondstoffen), Bayerische Motoren Werke (BMW) (cyclische consumentengoederen), Anheuser-Busch InBev, Unilever (beide defensieve consumentengoederen), TechnipFMC (energie), Henderson (financiële diensten), Shire (gezondheidszorg), Meggitt, Safran (beide industrie), Sensata Technologies Holding (technologie), Centrica en Red Electrica Corporacion (beide nutsbedrijven). Twee namen lichten we nader toe:

Safran is deze maand nieuw in de lijst. Het bedrijf ontwerpt, bouwt en onderhoudt vliegtuigmotoren en verzorgt ook mechanische en elektrische systsemen voor zowel de bruger- als militaire luchtvaart. Morningstar-analist Jeffrey Vonk geeft het bedrijf een Wide Moat rating, met name omdat het voor klanten lastig is om over te stappen naar een concurrent. 'Bij de motoren die klanten van Safran betrekken, hoort aanvullende apparatuur en ook onderhoud. Overstappen naar een andere leverancier zou hoge kosten met zich meebrengen. De klant moet dan zijn onderhoudspersoneel opnieuw trainen op de specificaties van die concurrent.' Ook betrouwbaarheid en veiligheid zijn belangrijk. Er mag niets misgaan, want een uitvallende motor heeft catastrofale gevolgen. Analist Vonk verwacht de komende decennia een stabiele vraag naar de diensten van Safran.

TechnipFMC levert onshore en offshore diensten in ontwikkeling en bouw aan de olie- en gasindustrie. Morningstar-analist Stephen Simko wijst op de belangrijke immateriële activa die het bedrijf bezit door zijn expertise in ontwerp en bouw van onderzeese systemen, offshore platforms en petrochemische projecten op land. 'Het bedrijf combineert schaalgrootte met activiteiten in bepaalde niches waar slechts een paar spelers kunnen overleven', aldus Simko. Hij geeft TechnipFMC een Narrow Moat rating. Het bedrijf is een samengaan van Technip en FMC en verdere integratie van beide zal in de toekomst tot meer schaalgrootte leiden, lagere prijs voor zijn klanten en een bereder aanbod van producten en diensten, veelal voorzien van intellectueel eigendom.

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor februari:

(klik op tabel voor vergroting)

Lees meer:

- Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - januari 2017

Hoe Morningstar aandelen analyseert en waardeert

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam