Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List kent voor april weer niets meer wijzigingen dan een maand geleden. Fluctuaties op de aandelenbeurzen zorgden ervoor dat er weer nieuwe aantrekkelijk gewaardeerde aandelen kwamen bovendrijven. Dit is het overzicht voor april.

Robert van den Oever 09 april, 2018 | 11:51
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List voor april verwelkomt 6 nieuwe aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn dan de 6 aandelen die ze vervangen.

De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

Het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt, noteert nu tegen 102% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen, waar dat een maand eerder 106% was, en bij de start van februari was het nog 111%. De gedaalde percentages illustreren het effect  van de beurscorrectie die in februari plaatsvond.

Ook uit de verhouding koers/Fair Value blijkt dat de Europe Core Pick List als geheel goedkoper is geworden, met een gemiddelde daling van 380 basispunten. De voorafgaande maand bedroeg die gemiddeld daling 450 basispunten. Ter vergelijking: over januari werd de lijst juist duurder, met een gemiddelde stijging van 183 basispunten.

Afgelopen maand zijn de koersen van technologie-aandelen drastisch gedaald, zodat momenteel de technologiesector de goedkoopste sector is, gevolgd door de sectoren industrie en financials. 

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Afvallers
De afvallers voor deze maand zijn Unilever (defensieve consumentengoederen), TechnipFMC (energie), Lloyds Banking Group (financials), GlaxoSmithKline (gezondheidszorg), Meggitt (industrie) en United Utilities Group (nutsbedrijven).

Het aandeel GlaxoSmithKline, dat van Morningstar een Wide Moat rating krijgt, kende in maart een koersstijging van 7,7%. De recente overname van Novartis' deel in hun gezamenlijke joint venture voor consumentenproducten heeft beleggers meer vertrouwen gegeven in sterkere toekomstige kasstromen. Maar Morningstar-analist Damien Conover is minder overtuigd en laat daarom zijn Fair Value calculatie voor de farmaciegigant ongewijzigd.

Meggit verdwijnt mede van de lijst omdat analist Jeffrey Vonk zijn Fair Value schatting voor dit aandeel heeft verlaagd vanwege zorgen over tegenwind bij de productie en nieuwe boekhoudregels. Die kunnen de kasstroom van het bedrijf aantasten, aldus de analist. Ook bij de verlaagde Fair Value kent de actuele koers van Meggitt nog een korting, maar omdat andere namen in de sector goedkoper zijn geworden, valt Meggitt af.

Nieuwkomers
De nieuwkomers op de lijst zijn LafargeHolcim (grondstoffen), British American Tobacco (defensieve consumentengoederen), Swedbank (financials), Bayer (gezondheidszorg), Siemens (industrie) en Red Electrica Corporacion (nutsbedrijven).

Uit dit rijtje zijn Siemens en Bayer veruit de goedkoopste namen met ieder een korting van meer dan 15% ten opzichte van hun beider Fair Values. We lichten het aandeel Siemens nader toe, en ook het aandeel British American Tobacco.

ECPL 2018 04 Siemens

Het aandeel Siemens krijgt van Morningstar-analist Jeffrey Vonk een Narrow Moat rating. Siemens is een conglomeraat met activiteiten in elektrificatie, automatisering en digitalisering. Het bedrijf zal een sterke innovator blijven in technologie met leidende posities in 'electrical engineering'. Intussen is het bedrijf bezig om de uitgebreide portfolio te rationaliseren. Dat zal volgens analist Vonk leiden tot een beter gefocust bedrijf dat de middelen voor groei efficiënter kan aanwenden voor een gerichte groep activiteiten om zodoende beter bestand te zijn tegen de schommelingen in de economische cyclus. De recente overname van Gamesa maakt Siemens nu ook actief op het gebied van windenergie, een nieuwe acitiviteit voor het conglomeraat. Overnames op het gebied van de kernactiviteiten, zoals die van Gamesa, zullen het bedrijf verder versterken, verwacht Vonk. Zo kan het profiteren van de toenemende vraag naar duurzaam opgewekte energie.

ECPL 2018 04 British American Tobacco

British American Tobacco krijgt van Morningstar-analist Philip Gorham een Wide Moat rating. De tabaksfabrikant onderscheidt zich van zijn concurrenten door nieuwe producten zoals e-sigaretten, doe-het-zelf en rookloze rookwaren. Volgens de analist is de opkomst van de e-sigaret de belangrijkste verandering in de industrie sinds de jaren '60 van de vorige eeuw. Met zijn merk Vype en substantiële investeringen in deze nieuwe markt heeft het bedrijf een goede marktpositie opgebouwd. De investeringen liggen beduidend hoger dan die van concurrenten. In de traditionele sigarettenmarkt profiteert BAT van een reeks sterke merken die de mogelijkheid hebben tot prijsverhoging als de markt dat toelaat en zo zal dit traditionele segment bijdragen aan de Wide Moat van BAT zolang sigaretten het belangrijkste product in de tabaksmarkt zijn.

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor april:

Europe Core Pick List 2018 04 tabel

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Hier haalt AkzoNobel zijn toekomstige groei vandaan

- Doelen AkzoNobel te ambitieus, ook na verkoop Specialty Chemicals

- De aantrekkelijkste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Dit zijn 35 ondergewaardeerde Europese kwaliteitsaandelen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten