Nieuwe ratingwijzigingen bij Morningstar

Het weekoverzicht met herbeoordelingen van beleggingsfondsen door de fondsanalisten van Morningstar bevat deze keer een opvallende wijziging. Een Morningstar Analyst Rating downgrade wordt teruggedraaid omdat de hoofdbeheerder van een fonds die zou vertrekken, tóch blijft. Lees hier hoe dat precies in elkaar zit.

Robert van den Oever 27 november, 2018 | 11:06

Upgrade

DWS Invest German Equities - van Bronze naar Silver

Het nieuws dat Tim Albrecht tóch bij DWS blijft heeft gevolgen voor de Morningstar Analyst Rating van het DWS Invest German Equities fonds. Albrecht blijft hoofdbeheerder van DWS Invest German Equities en de Duitse variant DWS Deutschland. Daarom verhoogt fondsanalist Barbara Claus de rating weer van Bronze naar Silver.

Albrecht beheert beide fondsen sinds 2002 en met succes. De combinatie van een ervaren beheerder en een uitstekend track record met ook nog eens ruime middelen vanuit het fondshuis en een bewezen strategie herbevestigen de overtuiging van de analist op dit fonds.

Eerder had Claus de rating juist verlaagd van Silver naar Bronze nadat DWS in september had aangekondigd dat Albrecht aan het eind van 2018 zou vertrekken. Met het oog daarop had co-beheerder Christoph Ohme in september 2018 de leiding gekregen over het DWS Invest German Equities fonds. Ohme was sinds 2009 co-beheerder.

Analist Claus besloot toen de rating te verlagen omdat het vertrek van Albrecht volgens haar een significante verzwakking van het fonds zou betekenen, zeker zo kort na het vertrek van Henning Gebhardt eind 2016 die tot dan toe hoofdbeheerder was. De analist behield een positieve convictie op het fonds, maar op een lager niveau dan vóór de aangekondigde managerswissel. Die wordt dus teruggedraaid en dat heeft de analist doen besluiten om ook de wijziging van de Morningstar Analyst Rating terug te draaien.

 

Lees meer: 

Fondsen met een ratingwijziging in de periode 12 t/m 18 november 2018

Zo werken de ratings van Morningstar

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam