Nieuwe ratingwijzigingen van beleggingsfondsen bij Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer beleggingsfondsen opnieuw beoordeeld of van een nieuwe Morningstar Analyst Rating voorzien. Deze keer onder andere een reeks upgrades van JP Morgan fondsen en meer. U vindt alle wijzigingen handig bij elkaar in dit overzicht.

Robert van den Oever 29 augustus, 2019 | 8:30
Facebook Twitter LinkedIn

Downgrade

Templeton Global Income - van Bronze naar Neutral

Het multi-asset fonds Templeton Global Income wordt in Morningstar Analyst Rating verlaagd van Bronze naar Neutral. De obligatiekant van deze strategie laat onder leiding van Michael Hasenstab onverminderd sterke resultaten zien, maar de aandelenkant kent woeliger tijden vanwege significant personeel verloop.

De beheerders Heather Arnold en Norman Boersma, die beide een lange staat van dienst hebben, verlaten deze strategie en het fondshuis. Voormalig analist Warren Pustam is benoemd tot co-beheerder maar ontbeert een track record voor het beheren van een gediversifieerde wereldwijde aandelenportefeuille. De overtuiging van Morningstar-analist Matias Mottola wordt eveneens verminderd door het risicobeheer dat het fonds laat zien, en dat in de ogen van de analist onvoldoende effectief is.

 

Upgrades

JPMorgan Asean Equity - van Silver naar Gold

Morningstar-analist Jan Nel geeft het fonds JP Morgan Asean Equity een upgrade van Silver naar Gold omdat zijn overtuiging in het team van beheerder Pauline Ng en haar team van landenspecialisten is toegenomen.

Ng is een zeer ervaren en deskundige portefeuillebeheerder die zich bewezen heeft over vele marktcycli en die zelf in haar fonds beleg, naast haar eindbeleggers. Zij krijgt ondersteuning van substantiële middelen in de vorm van het vijfkoppige Asean team en het meer dan 100 leden tellende team voor opkomende markten en Azië-Pacific (EMAP). 

Het proces volgt een EMAP-breed strategisch classificatieproces dat we hoog aanslaan, en ook de top-down input van Ng en de Asean landenspecialist zijn zeer waardevol. Dat is belangrijk omdat de landen binnen deze regio de neiging hebben om ideosyncratische risico's tentoon te spreiden.

Ng heeft haar concurrenten ruimschoots weten te verslaan en bovendien zijn de kosten voor dit fonds relatief laag. Alles bij elkaar biedt deze strategie vele voordelen en daarom verdient het de hoogst haalbare Morningstar Analyst Rating.

 

JPM Pacific Equity - van Bronze naar Silver

Het beheerdersduo dat JPMorgan Pacific Equity leidt is solide en krijgt ondersteuning van een diepgaand team en volgt een goed doordachte aanpak. Aisa Ogoshi leidt de Sicav-variant van de strategie sinds juni 2012 en nam medio 2015 ook de HKUT-variant onder haar hoede.

Ogoshi wordt ondersteund door backup-beheerder Robert Lloyd, die in 2005 bij JP Morgan kwam. Beide brengen aandelenspecifieke inzichten in tijdens de teamvergaderingen. Ze krijgen ondersteuning van het 100-koppige opkomende markten en Azië-Pacific team.

De beheerders passen JP Morgan's kwaliteitsgroei-aanpak toe die goed is uitgewerkt en gedisciplineerd en zoeken naar bedrijven die houdbaar of verbeterend rendement op kapitaal laten zien en geleid worden door sterke managementteams.

De portefeuille die daar uit voortvloeit, telt 50 tot 60 aandelen met weinig beperkingen ten aanzien van landen of sector niveaus ten opzichte van de MSCI AC Asia Pacific Index, dus de active share ligt boven de 75%. De strategie heeft zich bewezen voor zijn eindbeleggers en toegenomen vertrouwen in de leiding van het fonds en de aanpak leidt tot een verhoging van de Morningstar Analyst Rating.

 

JPM US Value - van Bronze naar Silver

Verandering van beheerder en strategie bij dit fonds zijn voor Morningstar-fondsanalist Jeffrey Schumacher reden om de Morningstar Analyst Rating te verhogen van Bronze naar Silver. Hoofdbeheerder Jonathan Simon is teruggetreden uit die rol in mei 2019. Per juni is Clare Hart hem opgevolgd. Zij heeft een lange staat van dienst en is zeer deskundig. Na haar aantreden heeft zij het fonds omgevormd naar dezelfde filosofie en beleggingsstijl die ook van toepassing zijn op het silver-rated JPMorgan Growth and Income, een Amerikaans fonds dat zij sinds maart 2004 met succes beheert.

Andrew Brandon kreeg in februari 2019 de rol van co-beheerder. Hij vervulde sinds 2004 de functie van analist bij het fondshuis. Hij blijft als analist verbonden aan het Gold-rated fonds JP Morgan Equity Income, dat ook onder leiding staat van Hart.

De transformatie naar de beleggingsstijl van Hart betekent dat de portfeuille meer nadruk legt op kwaliteit, een grotere allocatie naar large-cap aandelen en een bescheiden neiging naar de waarde-stijl in vergelijking met de periode onder Simon.

Het track record dat Hart heeft opgebouwd bij JP Morgan Growth and Income is sterk in termen van zowel totale als voor risico gecorrigeerd rendement. Het kostenniveau is vergelijkbaar met de Amerikaanse fondsvariant. Dat geeft dus een goede indicatie van wat beleggers in dit fonds kunnen verwachten. Morningstar is van mening dat deze strategie een sterke speler is voor aanhoudend succes op lange termijn.

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 6 t/m 19 augustus

- Zo werken de ratings van Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten