Nieuwe ratingwijzigingen van beleggingsfondsen bij Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben opnieuw beleggingsfondsen tegen het licht gehouden. De oogst van de afgelopen weken bestaat uit enkele upgrades en downgrades en een nieuw fonds dat een Morningstar Analyst Rating krijgt. Bekijk alle wijzgingen in dit overzicht.

Robert van den Oever 16 april, 2019 | 10:23
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe ratings

DB Platinum IV Systematic Alpha - Bronze

Het fonds DB Platinum IV Systematic Alpha wordt vanaf nu gevolgd door Morningstar-analist Matias Möttölä die het een Morningstar Analyst Rating van Bronze geeft. Dit fonds wordt sinds 2010 mede geadviseerd door de Winton Group, een van de betere systematisch werkende vermogensbeheerders ter wereld.

Terwijl Winton bij zijn eigen fondsen het percentage voor het volgens van macro-trends heeft verlaagd naar 25% vanwege zorgen over de effectiviteit, blijft dit fonds vasthouden aan een weging voor trend volgen van 50-55%. Die consistentie kan beleggers vertrouwen geven gezien de prestaties uit het verleden.

 

Upgrade

X MSCI EMU ETF 1D - van Silver naar Gold

De Xtrackers MSCI EMU ETF heeft zichzelf bewezen als een van de betere opties voor beleggers die blootstelling willen naar eurozone large-cap aandelen en wij zijn van mening dat deze ETF zijn concurrenten kan verslaan over een volledige marktcyclus. De lopende kosten van 0,12% zijn een van de laagste onder de MSCI EMU ETF's. Die kosten zijn ook beduidend lager dan de kosten die actieve concurrenten rekenen. De lage kosten zijn een belangrijke drijfveer achter de rendementen over drie en vijf jaar.

Het fonds biedt marktkapitalisatie-gewogen blootstelling aan eurozone large-cap aandelen. Met 240 posities in portefeuilles waaronder mid- en small-caps, is dit een betere propositie dan de populairdere maar mega-cap overwogen Euro Stoxx 50 index.

Xtrackers is bezig zich als zelfstandige vermogensbeheerder neer te zetten in de markt. Het talent dat wordt aangetrokken is hoog en de systemen achter de schermen van de nieuwe entiteit zijn beter dan de oude die ze vervangen. Daarom krijgt deze ETF een upgrade van Silver naar Gold.

 

Downgrades

Jupiter European Growth - van Gold naar Neutral

Jupiter heeft aangekondigd dat Alexander Darwall in de loop van 2019 zal terugtreden uit het beheerteam voor deze strategie. Na een overgangsperiode zal Mark Nichols de rol als enig beheerder van het Jupiter European Growth op zich nemen. Nichols was co-beheerder van Threadneedle European Select naast hoofdbeheerder David Dudding, en hij heeft eerdere ervaring als portefeuillebeheerder uit zijn tijd bij F&C, maar niet als enig beheerder.

Nu hij die rol wel krijgt, kan Nichols de ruimte nemen om zijn eigen aanpak door te voeren en daarom is nog niet duidelijk hoe de portefeuille er onder zijn bewind uit gaat zien. Onze eerdere positieve visie op dit fonds was voornamelijk gestoeld op de ervaring van Darwall en de consistentie en stabiliteit die hij gedurende zijn lange dienstverband heeft bewezen te kunnen leveren. Vanwege deze belangrijke wisseling aan de top van het fonds verlaagt Morningstar-analist Samuel Meakin de Morningstar Analyst Rating van Gold naar Neutral.

 

Artisan Global Value - van Gold naar Silver

Het beheerteam van dit fonds is getalenteerd, maar een splitsing in het team leidt tot onzekerheid. Voorheen beheerden Daniel O’Keefe en David Samra de Artisan Global Value end Artisan International Value strategieën samen gedurende ruim een decennium. Na een  splitsing per 1 oktober 2018 werd Samra lead manager op de International Value strategie en O’Keefe werd lead manager voor de Artisan Global Value strategie, dus twee aparte entiteiten.

O’Keefe blijft ondersteund worden door de recent gepromoveerde co-managers Michael McKinnon en Justin Brady. Hoewel McKinnon en Brady al respectievelijk 10 en 9 jaar samenwerken met O’Keefe, zal het tijd kosten om te wennen aan de nieuwe rollen en onderlinge verhoudingen. Daarom verlaagt Morningstar de Morningstar Analyst Rating van Gold naar Silver. 

 

GAM Star China Equity - van Silver naar Neutral 

Na het vertrek van de ervaren portefeuillebeheerder Michael Lai die een lange staat van dienst had, verlaagt Morningstar-analist Germaine Share de  Morningstar Analyst Rating van Silver naar Neutral. Voor de analist was Lai de belangrijkste bron van vertrouwen ten aanzien van deze strategie. Zijn opvolger is Rob Mumford, die 25 jaar beleggingservaring meebrengt, meest in long/short strategieën in Azië. Hij kwam in december 2018 bij het fondshuis.

Daarnaast is het zo dat het analistenteam in de afgelopen jaren is gekrompen waarbij slechts twee op China toegespitste analisten zijn overgebleven. Verder staan er nog drie analisten uit het opkomende-markten team ter beschikking, maar alles bij elkaar is het een klein team.

Mumford zal een stijl-agnostische aanpak volgen die bottom-up aandelenselectie combineert met top-down analyse. Anders dan Lai zal Mumford meer marco-inzichten toepassen en meer bewust dichter naar de benchmark toe kruipen. Zoveel veranderingen bij elkaar hebben het vertrouwen in dit fonds iets verminderd en in afwachting van bewijs of het gaat werken is de rating op Neutral gezet.

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 12 t/m 22 maart 

- Zo werken de ratings van Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten