Dit zijn de recente ratingwijzigingen door de fondsanalisten van Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer een aantal beleggingsfondsen van een nieuwe Morningstar Analyst Rating voorzien en upgrades en downgrades doorgevoerd. Bekijk het overzicht van alle wijzigingen van de afgelopen week. Deze keer bestaat dat uit één nieuwe rating en twee downgrades.

Robert van den Oever 24 september, 2019 | 13:12
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe ratings

 

M&G (Lux) Global Macro Bond  - Silver

Het fonds M&G (Lux) Global Macro Bond wordt vanaf nu gevolgd door Morningstar-analist Louise Babin die er een Morningstar Analyst Rating van Silver aan toekent. Dit fonds is een variant van de al langer bestaande Britse entiteit waar beheerder Jim Leaviss aan het hoofd staat en met zijn goed toegeruste team een bewezen proces uitvoert waar Morningstar positief over is.

De diepgaande en uitgebreide ervaring van beheerder Leaviss en zijn deskundigheid om de beste ideeën die uit het team voortkomen om te zetten in succesvolle portefeuilleposities geven Morningstar overtuiging op dit fonds. De eclectische en flexibele aandacht van Leaviss en zijn team leidt tot een consistent track record en Morningstar is van mening dat dit in de toekomst voortgezet kan worden. Deze nieuwe fondsvariant voor Europese beleggers zal daarvan meeprofiteren. Punt van aandacht zijn de hoge kosten van het fonds. 

 

Downgrades

 

Artemis Global Growth - van Silver naar Bronze

De quant-gedreven aanpak van het fonds Artemis Global Growth staat sinds januari 2004 onder leiding van Peter Saacke. Die aanpak is erop gericht om waarde toe te voegen door stock-picking en dat is ook de belangrijkste drijfveer achter het rendement gebleken.

De karakteristieken rond hoog momentum maken het een optie in wereldwijde aandelen die een tamelijk hoog risico met zich meebrengt. Hoewel beleggers bewezen gecompenseerd zijn voor dit risico, zo wijst het rendement uit, dat op lange termijn superieur is aan de index en aan concurrenten op voor risico aangepaste basis. Wel hebben concurrenten in de afgelopen jaren verfijndere risico-tools in hun portefeuille-opbouw toegevoegd. Dit heeft de convictie op het proces van dit fonds iets verminderd en dat resulteert in een verlaging van de Morningstar Analyst Rating van Silver naar Bronze.

 

MFS Meridian US Value - van Gold naar Silver

Het aanstaande vertrek van veteraan-beheerder Steven Gorham is een belangrijk verlies voor het MFS Meridian US Value fonds, maar de strategie heeft nog altijd voldoende sterke punten. Onder leiding van Gorham heeft deze strategie sinds 2002 een sterk track record opgebouwd, maar vanaf 2021 zal hij binnen MFS andere fondsen gaan aansturen.

Dit fonds blijft in goede handen achter, maar het team verliest wel iets aan soliditeit. Co-beheerders Nevin Chitkara en hij krijgt gezelschap van Katherine Cannan al co-beheerder per 2020. Cannan heeft nog maar beperkte ervaring en nog geen verantwoordelijkheid gehad als beheerder, maar er zijn genoeg redenen die voor haar pleiten.

Volgens MFS heeft Cannan goed werk geleverd met het aanbevelen van aandelen voor diverse strategieën, waaronder deze, sinds zij in 2013 als analist bij het fondshuis kwam. 

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 3 t/m 16 september

- Zo werken de ratings van Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten