Amerika wijst de weg

De toekomst voor de Nederlandse beleggingsadviseur en financieel advies is nu al waar te nemen in de Verenigde Staten.

San Lie 27 september, 2012 | 10:53
Facebook Twitter LinkedIn

Amerikaanse grootbanken (ook wel ‘wirehouses’ genaamd) verloren de afgelopen jaren snel terrein als het gaat om beleggende klanten. Het marktaandeel (gemeten in Assets under Management) van partijen als Morgan Stanley Smith Barney, Bank of America’s Merrill Lynch, Wells Fargo en UBS is tussen 2007 en 2010 gedaald van 50 naar 43 procent. Dat heb ik vorige week in mijn column ook al over geschreven.

Een deel van de beleggers maakt de overstap naar online-platforms als Schwab, Ameritrade en E-Trade. Dit blijken niet alleen maar beleggers te zijn die een Execution-Only account openen. De genoemde partijen bieden hun klanten inmiddels ook ‘Independent Analyst Research’ (waaronder research van Morningstar), één-op-één advies en openen inmiddels ook winkeltjes waar hun klanten met vragen of voor advies terecht kunnen.

Daarnaast groeit de groep Registered Investment Advisers, oftewel onafhankelijke financieel adviseurs, als kool. Veel beleggers en ook adviseurs hebben de afgelopen jaren de overstap gemaakt naar dit soort kleine partijen.

Om een paar getallen te noemen: tussen 2004 en 2010 daalde het aantal financieel adviseurs bij de grootbanken met gemiddeld 3 procent per jaar. Het aantal Registered Investment Advisers steeg daarentegen met gemiddeld 4,5 procent per jaar over dezelfde periode.

Voor deze verschuiving kunnen de volgende redenen worden genoemd:

  • De reputatie van veel grootbanken heeft een knauw gekregen tijdens de financiële crisis.
  • Veel grootbanken zijn/waren afhankelijk van beleggingstransacties. De huidige bear market heeft de commissies onder druk gezet.
  • Een toegenomen perceptie bij beleggers dat de grootbanken bij voorkeur eigen producten verkopen

Daarnaast geven veel financieel adviseurs aan dat ze worden getrokken door:

  • Ondernemerschap
  • Onafhankelijkheid
  • Open architecture (niet alleen eigen beleggingsfondsen aanbieden)

Opvallend is dat deze hele beweging ertoe heeft geleid dat het vertrouwen van de Amerikaanse belegger in zijn/haar financieel adviseur weer herstellende is.

De open architecture heeft er onder andere toe geleid dat het percentage ETFs dat de onafhankelijke adviseurs aan hun klanten aanbevelen met 16 procent, twee keer zo hoog ligt als bij de traditionele kanalen.

In mijn optiek loopt Amerika altijd (ver) vooruit op wat ons in Europa te wachten staat:

  • Nederlanders zullen zich steeds meer moeten gaan beseffen dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen financiële toekomst. Hiermee volgt ons land de Verenigde Staten, waar burgers en werknemers al veel langer ervaring hebben met het zekerstellen van hun financiële toekomst.
  • (Zelf) beleggen zal onmiskenbaar onderdeel vormen van deze vermogensopbouw
  • Amerika (maar ook het Verenigd Koninkrijk) leert ons hoe ‘onafhankelijk en breed vermogensadvies’ heeft geholpen het vertrouwen in de financieel adviseur terug te winnen
  • Financiële educatie – zowel bij de consument alsook bij de financieel adviseur – is daarbij essentieel
  • Daarnaast roept Morningstar de Nederlandse toezichthouders op een openbare database te maken (vergelijkbaar met de Amerikaanse Central Registration Depository) waar alle relevante informatie over financieel adviseurs toegankelijk is.

Maandag gaf ik op het Fondsevent 2012 de masterclass 'Advies 2.0. Het Amerikaanse verhaal' over de toekomst van beleggingsadvies. Mijn presentatie kunt u hier downloaden.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten