Lichte winst voor hedge funds in november

De Morningstar MSCI Composite Hedge Fund Index pluste in november 0,5 procent. Aandelen- en high yield strategieën presteerden goed. Short-bias hedge funds staan op een flink verlies.

Maarten van der Pas 07 januari, 2013 | 11:37
Facebook Twitter LinkedIn

‘Wereldwijde aandelen en high yield obligaties zaten in november in een rally en daardoor zaten ook long-short aandelen en long-short credit hedge strategieën in de lift’, licht Nadia Papagiannis, director of alternative fund research bij Morningstar, toe. De Morningstar MSCI Composite Hedge Fund Index steeg in november 0,5 procent en staat daarmee na elf maanden in 2012 op een winst van 4,8 procent. Deze index is activa gewogen en samengesteld uit bijna duizend hedge funds in de Morningstar Hedge Fund database.

De Morningstar MSCI Asia Pacific Hedge Fund Index sprong in november 1,2 procent en dat is meer dan welke andere Morningstar hedge fund index ook. Japanse en Taiwanese aandelen stegen, omdat verkiezingen in Japan leidden tot hoop op meer steun voor de economie en de Taiwanese regering maakte bekend dat het maatregelen neemt om de aandelenmarkt van het land te steunen. In Europa zaten de markten later in de maand in een opwaartse trend toen Europese ministers van financiën onderhandelen over een nieuwe deal om Griekenland in de eurozone te houden. De Morningstar MSCI Europe Hedge Fund Index steeg in november 0,7 procent.

Dit positieve nieuws liet ook de koersen van Europese high yield obligaties stijgen. Hedge funds profiteerden van long credit posities in landen als Griekenland, Polen en Turkije. De MSCI Long-Short Credit Hedge Fund Index won 0,6 procent in november.

Fiscal cliff
De Amerikaanse aandelen- en obligatiemarkten bleven in november achter op andere markten in de wereld. Onzekerheid over de afloop van de fiscal cliff leidde tot verliezen bij Amerikaanse aandelen en obligaties en tot een stijging van Treasuries begin november. Positieve cijfers over de woningmarkt en consumentenuitgaven keerden deze trends echter halverwege de maand. Maar op de VS gerichte long-short aandelen hedge funds verloren alsnog geld. De Morningstar MSCI North America Hedge Fund Index daalde 0,3 procent.

Merger arbitrage en event-driven strategieën deden het bijzonder goed in november, omdat het dreigende begrotingsravijn sinds oktober aanzette tot een behoorlijk aantal nieuwe deals. De Morningstar MSCI Merger Arbitrage en de Event-Driven Hedge Fund Indices sloten de maand allebei ongeveer 0,7 procent hoger af.

In tegenovergestelde richting was de berichtgeving over de cliff ongunstig voor systematic managed futures strategieën die long of short posities innemen in termijncontracten gebaseerd op langetermijnkoersontwikkelingen in diverse vermogensklassen. In november daalde de Morningstar MSCI Systematic Trading Hedge Fund Index met 0,6 porcent en bracht daarmee het verlies in de periode januari-november op 4,3 procent. Snelle veranderingen de koers in grondstoffen zoals goud en ruwe olie pijnigden de rendementen in november. Short-bias hedge fund strategieën deden het nog slechter dan managed futures strategieën omdat aandelen- en kredietmarkten sterk presteren in 2012. De Morningstar Short Bias All Size Hedge Fund Index duikelde 2,7 procent in november stond aan na elf maanden in 2012 al op een verlies van 12,5 procent.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten