Gemengde resultaten hedge funds in oktober

Koersveranderingen bij grondstoffen deden veel hedge fund strategieën pijn.

Maarten van der Pas 04 december, 2012 | 0:45
Facebook Twitter LinkedIn

‘De rendementen van hedge funds gaven in oktober een gemengd beeld’, concludeert Nadia Papagiannis, director alternative fund research bij Morningstar. ‘Managed futures strategieën deden het buitengewoon slecht maar fondsen met een focus op wereldwijde aandelen en met een short-biased strategie boekten gemiddeld genomen een winst.’ 
De Morningstar MSCI Composite Hedge Fund Index, een activa-gewogen index van bijna duizend hedge funds in de Morningstar Hedge Fund Index, verloor in oktober 0,8 procent, maar staat dit jaar tot en met oktober op een winst van 4 procent.

Grondstoffen
De Morningstar MSCI Systematic Trading Hedge Fund Index, die fondsen bevat die profiteren van koersontwikkelingen op de termijnmarkt, duikelden bijna 4 procent omlaag in oktober en zetten daarmee de slechtste prestatie sinds maart 2003 neer. Koersveranderingen bij een aantal grondstoffen waaronder edelmetalen, aardgas en tarwe pijnigden veel trendvolgende hedge fund strategieën.

Amerikaanse aandelenkoersen zigzagden door de maand oktober door tegenvallende kwartaalcijfers van ondernemingen en angst voor de fiscal cliff. De S&P 500 en Russell 2000 indices daalden respectievelijk 1,9 en 2,2 procent. Short-biased hedge funds profiteerden van deze trend en long-biased aandelen hedge funds verdedigden zichzelf met succes tegen de turbulentie op de markt. De Morningstar MSCI North America en de Equity Hedge Fund indices gingen licht omhoog met respectievelijk 0,01 en 0,2 procent, terwijl de Morningstar MSCI Short Bias All Size Hedge Fund Index 3,1 procent klom.

Aandelen
Internationale aandelenstrategieën profiteerden in oktober van het soepele monetaire beleid van centrale banken in Europa, Engeland, Japan, Australië en Zuid-Korea. De Morningstar MSCI Europe Index steeg 0,1 procent en de Asia Pacific Hedge Fund Index boekte 1,6 procent winst. De Morningstar MSCI Emerging Markets Hedge Fund Index steeg 1,3 procent in oktober en dat kwam voornamelijk door de sterke rendementen van Chinese aandelen.

Voor merger arbitrage strategieën was oktober een zware maand. De voorgenomen acquisitie van Astral Media door BCE en de overname van Progress Energy resources door Petronas werd een halt toegeroepen door Canadese wet- en regelgevers. De Morningstar MSCI Merger Arbitrage Hedge Fund Index daalde 0,4 procent.


Meer weten over beleggen in hedge funds. Volg dan Morningstar's cursus beleggen in hedge funds.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten