Hedge funds laveren succesvol door volatiel juli

Fondsen in managed futures en valutastrategieën leverden sterke prestaties dankzij de droogte in de Verenigde Staten en short gaan tegen de euro.

Maarten van der Pas 21 augustus, 2012 | 15:27
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar MSCI Composite Hedge Fund Index noteerde in juli een winst van 1,9 procent en staat dit jaar tot en met juli op een plus van 3,7 procent. ‘De meeste hedge funds laveerden succesvol door een volatiele maand juli’, blikt Terry Tian, analist van alternatieve beleggingen bij Morningstar, terug. ‘In het bijzonder managed futures en valutastrategieën leverden sterke prestaties.’

Agrarische grondstoffen
Managed futures strategieën waren de grootste winnaars in juli, omdat de grootste droogte in de Verenide Staten in 25 jaar resulteerde in een persistente opwaartse prijstrend voor de belangrijkste agrarische grondstoffen, zoals sojabonen, tarwe en maïs. De Morningstar Systematic Trading Hedge Fund Index, die fondsen bevat die zich toeleggen op managed futures, sprong in juli 4,3 procent omhoog, waarmee het rendement dit jaar op 2,7 procent uitkomt.

Short in euro
Valuta hedge funds profiteerden van hun short posities tegen de euro. Ondanks een herstel aan het einde van de maand deprecieerde de euro aanzienlijk ten opzichte van de dollar in juli en bereikte het laagste punt in twee jaar. De Morningstar MSCI Currency Hedge Fund Index steeg vorige maand met 3,9 procent waarmee het een van de bestpresterende Morningstar Hedge Fund Indices van de maand werd.

Europese en Amerikaanse aandelen
In tegenstelling tot valuta- en grondstofmarkten waren de Europese en Amerikaanse richtingloos totdat de president van de Europese Centrale Bank op 25 juli liet weten te doen wat nodig is om de euro te redden. De rally aan het einde van de maand stuwde de S&P 500 TR Index en de MSCI Europe NR Stock Index in de zwarte cijfers met een stijging van respectievelijk 1,4 en 1,1 procent. Op Europa en Noord-Amerika gerichte hedge funds deden het slechter dan de aandelenmarkten als gevolg van hun short posities. De Morningstar MSCI North America Hedge Fund Index en de Morningstar MSCI Europe Hedge Fund Index namen respectievelijk 0,4 en 0,2 procent toe.

Small- en large caps
Small-cap aandelen deden het in juli minder goed dan large-cap aandelen. Dat liet de Russell 2000 TR Index zien met een daling van 1,4 procent. De Morningstar MSCI Small Cap Hedge Fund Index was een van de weinige indices die vorige maand een verlies boekten, min 0,8 procent.

Benieuwd naar de prestaties van in Nederland verkrijgbare hedge funds? Kijk dan in Morningstar's Database Hedge Funds.

Weten welke tegen 50 aandelen hedge funds de grootste short posities hebben ingenomen? Kijk dan hier. En welke 50 aandelen de lievelingen in hun portfeuilles zijn? Kijk dan daar.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten