Hedge funds benen aandelenmarkten niet bij in augustus

Hedge funds blijven in augustus achter bij de MSCI World Index. Dat blijkt uit gegevens van Morningstar.

Maarten van der Pas 09 oktober, 2012 | 0:26
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar MSCI Composite Hedge Fund Index noteerde in de zomermaand een winst van 0,5 procent en kon daarbij de MSCI World Index niet bijbenen die 2,5 procent pluste. De Morningstar MSCI Composite Hedge Fund Index is een naar activa gewogen index van bijna duizend hedge funds in de Morningstar Hedge Fund database.
‘Speculatie over een nieuwe monetaire versoepeling in de Verenigde Staten en Europa dreef de meeste wereldwijde aandelenmarkten op in augustus’, licht Mallory Horejs , analist alternatieve beleggingen bij Morningstar, toe. ‘Voor de meeste hedge fund strategieën zagen fondsmanagers mogelijkheden om winst te maken.’

Verenigde Staten en Europa
Hoewel er weinig handelsvolume was in augustus profiteerden aandelenmarkten in ontwikkelde landen van betere economische cijfers uit de Verenigde Staten en het voorstel van de Europese Centrale Bank om staatsobligaties op te kopen. Hedge funds die in Noord-Amerika en Europa beleggen stegen, maar slaagden er niet in om de niet-gehedgede aandelenmarkten bij te houden.
De Morningstar North America Hedge Fund Index klom 1,5 procent maar moest de S&P 500 Index met een winst van 2,3 procent voor laten gaan. De Morningstar MSCI Europe Hedge Fund Index bleef met een grotere marge achter op de MSCI Europe Index. De indices stegen respectievelijk 0,5 en 4,4 procent. In het algemeen nam het sentiment onder beleggers toe gedurende de maand.

Event-driven
Event-driven hedge fund strategieën boekten in augustus hun hoogste winst in bijna zes maanden nadat de risicotolerantie bij beleggers toenam en de volatiliteit op de aandelenmarkten afnam. De Morningstar MSCI Event-Driven Index en Morningstar MSCi Merger Arbitrage Hedge Fund Index sprongen respectievelijk 1,1 en 0,4 procent omhoog.
High yield effecten kenden ook een rally in augustus en de vraag van beleggers gaf een flinke impuls aan de uitgifte van high yield obligaties tot niveaus die in de zomer meestal niet voorkomen. De Morningstar MSCI Distressed Securities Hedge Fund Index maakte 1,4 procent winst tegenover de Barclays Global High Yield Index met 2,1 procent. De Morningstar MSCI Specialist Credit Hedge Fund Index klom 0,9 procent.

Azië-Pacific en opkomende landen
Aandelenmarkten in de regio Azië-Pacific en in opkomende landen deden het niet zo goed in augustus, omdat Japan’s bbp voor het tweede kwartaal naar beneden werd bijgesteld en de groeivooruitzichten voor China bleven afnemen. De MSCI Asia Pacific Index en de MSCI Emerging Market Index daalden respectievelijk 0,6 en 0,3 procent. Hedge funds die in deze regio’s beleggen boden beleggers echter toch enige bescherming tegen de neerwaartse trend. De Morningstar Asia Pacific en de Morningstar MSCI Emerging Markets Hedge Fund indices wisten een bescheiden winst van respectievelijk 0,4 en 0.9 procent te realiseren.

Strategieën die koersontwikkelingen volgen waren één van de weinige categorieën die in augustus een verlies zagen. Beleggen in valuta’s bleek bijzonder uitdagend nadat de koersontwikkeling tussen diverse valuta’s zich gedurende de maand omkeerde. Zo deprecieerde bijvoorbeeld de Japanse yen in eerste instantie ten opzichte van de Amerikaanse dollar na lagere exportcijfers voor Japan, maar apprecieerde de munt nadat de Amerikaanse centrale bank FED met zijn derde quantitative easing kwam. De Morningstar MSCI Systematic Trading Hedge Fund Index, die fondsen bevat die handelen in koersmomentum tussen aandelen, rente, valuta en grondstoftermijncontracten, verloor 1,2 procent.


Meer leren over hedge fund strategieën? Lees dan het artikel Hedge fund strategieën. Bezoek ook Morningstar's hedge fund center.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten