Belegger wil weten wie bij fondsen aan knoppen draait

Meer transparantie geven over wie de fondsmanager van een beleggingsfonds is, wat zijn of haar achtergrond en ervaring zijn en wie hem of haar ondersteunen is het minste wat een fondshuis kan doen.

San Lie 10 januari, 2013 | 13:39
Facebook Twitter LinkedIn

Meer dan de helft van de Nederlanders steekt geld in beleggingsfondsen. Maar wie bij die fondsen aan de knoppen draait is vaak onduidelijk. Daar moet nu eindelijk verandering in komen.

Vraag een fondsbelegger wie nu uiteindelijk zijn geld beheert en de overgrote meerderheid moet het antwoord schuldig blijven. En toch zijn het de mensen achter een beleggingsfonds die dagelijks beslissingen nemen die grote gevolgen hebben voor beleggers. de ene dag kopen ze aandelen, de volgende dag verkopen ze weer andere. Hebt u enig idee op basis waarvan?Wat weet u van de kennis en vaardigheden van deze mensen?

Een grondige analyse van de diverse informatiebronnen van Nederlandse fondshuizen, als websites, prospectussen en andere verplichte documentatie, leert ons dat de naam van de eindverantwoordelijke fondsmanager vaak wel te achterhalen is. Soms staat er alleen een naam op de website vermeld, zoals bij fondsen van ING.
Soms wordt de fondsmanager ook nog geciteerd, zoals bij SNS. Zo zegt Corné van Zeijl, fondsmanager van het SNS Nederlands Aandelenfonds, dat ‘het fonds doet wat het belooft’. Bij uitzondering staat er zelfs een (kort) cv op de website, zoals bij Robeco.

Veel zegt dat allemaal niet. Want hoe werken deze fondsmanagers? Werken ze alleen, of maken ze deel uit van een breder team? Zijn er nog analisten die de fondsmanagers ondersteunen bij het vinden van de juiste bedrijven?
Onderzoek uit de VS leert dat naarmate een fondsmanager langer op zijn fonds zit, zijn kosten laag weet te houden en ook nog eens substantieel in zijn eigen fonds belegt, de kans op een beter dan gemiddeld rendement significant toeneemt.

Het publiekelijk vrijgeven van hoeveel eigen geld een fondsmanager in zijn eigen beleggingsfonds steekt, gaat voor Nederlandse standaarden misschien op dit moment nog een stap te ver (in de Verenigde Staten is het vrijgeven van deze informatie verplicht). Maar meer transparantie geven over wie de fondsmanager van een beleggingsfonds is, wat zijn of haar achtergrond en ervaring zijn en wie hem of haar ondersteunen als analisten bij het samenstellen van de portefeuille, is het minste wat een fondshuis kan doen.

Beleggers hebben het recht om te weten wie hun geld beheert. dit geeft hun een extra handvat om de juiste fondsen te selecteren.


Dit artikel van Ronald van Genderen en San Lie staat vandaag op de opiniepaginga van het FD. Van Genderen is senior econoom bij Vereniging VEB NCVB, Lie is hoofd Research Morningstar Benelux.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten