Morningstar zet emerging market debt-fondsen ING ‘under review’

Het vertrek van Rob Drijkoningen, Gorky Urquieta en drie fondsbeheerders bij ING IM is reden om twee fondsen in obligaties uit opkomende landen ‘under review’ te plaatsen.

Maarten van der Pas 29 januari, 2013 | 0:34
Facebook Twitter LinkedIn

Een forse en opvallende wisseling van de wacht bij het emerging market debt team (EMD) van ING IM. Co-Heads Rob Drijkoningen (foto) en Gorky Urquieta verlaten de Haagse vermogensbeheerder en de fondsmanagers Bart van der Made, Raoul Luttik en Prasant Singh gaan met hen mee. Het vijftal stapt over naar de Amerikaanse vermogensbeheerder Neuberger Berman.

Luttik beheerde ING (L) Renta Fund Emerging Markets Debt Local Currency (Analyst Rating: Neutral/Morningstar Rating: ***) en Van der Made had ING (L) Renta Fund Emerging Markets Debt Hard Currency EUR hedged (Analyst Rating: Silver/Morningstar Rating: ****) onder zijn hoede.

Groot verloop
Het team dat zich bij ING IM richt op beleggingen in staats- en bedrijfsobligaties uit opkomende landen kende de laatste jaren een groot verloop. Na de splitsing van ING IM in een Amerikaans en een Europees/Aziatisch deel verloor het een aantal ervaren beheerders en andere teamleden kozen er om uiteenlopende redenen voor om hun loopbaan elders voort te zetten.

“Positief is wel dat beheerder Raoul Luttik en beide co-hoofden, Rob Drijkoningen en Gorky Urquieta, voor het fonds behouden blijven”, oordeelde Morningstar-analist Sander Kleine eind 2011 nog over het fonds in schuldpapier in lokale valuta. Maar zij zijn nu dus ook weg. De vele veranderingen in het team waren voor Morningstar reden om voorlopig een afwachtende houding in te nemen en het local currency fonds de rating ‘Neutral’ te geven.

Voor de hard currency variant vond Kleine het verloop ook niet wenselijk, maar hij had er september 2011 vertrouwen in dat het huidige team de tijdelijke omstandigheden kon dragen, temeer de sleutelposities met Drijkoningen en Urquieta ongewijzigd bleven. Daar is nu geen sprake meer van.

De leiding van het EMD-team komt nu in handen van Sylvain de Ruijter. Hij is hoofd core fixed income en leidt ING First Class Obligatiefonds (Morningstar Rating: ****), een functie die hij zal behouden naast zijn verantwoordelijkheid voor EM Debt. Teamleden Joep Huntjes en Victor Rodriguez hebben nu verantwoordelijkheid voor de dag-tot-dag positionering van de fondsen en Jaco Rouw is aan het team toegevoegd.

Gesprek
Het is voor Morningstar onduidelijk of de nieuwe personele invulling bij ING's EMD-team een definitieve oplossing of van tijdelijke aard is. Als er meer duidelijkheid is over de definitieve versterking gaan de analisten van Morningstar in gesprek met de nieuwe beheerders over hun visie op de strategie van de fondsen en hun ervaring en volgt een nieuwe rating.

TAGS
ING
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten