Opkomende markten nog steeds populair onder aandelen-en obligatiebeleggers

Bedrijfsobligaties zijn duidelijk uit de gratie bij beleggers. De meer risicovolle obligatiecategoriën zijn echter nog steeds in trek. Aandelen uit opkomende markten nog in trek, maar minder populair.

Maarten van der Pas 28 maart, 2013 | 14:40
Facebook Twitter LinkedIn

Obligatiefondsen en mixfondsen konden in februari de grootste instroom aan beleggerskapitaal noteren. Dat blijkt uit gegevens van Morningstar over de in- en uitstroom bij beleggingsfondsen. Wordt naar specieke obligaties gekeken dan zagen de Morningstar-categorieën 'obligaties overig', 'obligaties opkomende markten wereldwijd - lokale valuta', 'alternatives - long/short obligaties', 'obligaties high yield overig hedged' en 'obligaties USD flexibel' het meeste geld naar zich toekomen. Bij de mixfondsen waren de defensieve en flexibele fondsen in euro populair. Bij aandelen was de categorie 'aandelen emerging markets' het meest in trek, gevolgd door 'aandelen wereldwijd large cap waarde' (zie onderstaande tabel)

Top 10 Morningstar-categorieën met grootste instroom
De beleggingsfondsen in bedrijfsobligaties bleven in februari lijden onder een fikse uitstroom. Met name bedrijfsobligatiefondsen met een focus op de harde valuta's EUR, USD en GBP zagen dat beleggers vorige maand hun geld weghaalden (zie onderstaande tabel). Dat kan te maken hebben met de populariteit van aandelen. Een aantal 'high yield'-categorieën bleef echter sterk in trek. Er is dus geen systematische afkeer van risico.


Top 10 Morningstar-categorieën met grootste uitstroomBij de aandelencategorieën vloeide in februari EUR 1,46 miljard naar de categorie 'aandelen emerging markets'. Dat is een opmerkelijke daling ten opzichte van welke maand dan ook sinds augustus 2012. Dat wijst op een meer evenwichtige verdeling van de netto nieuwe beleggingen over de aandelencategorieën. Zelfs Spaanse aandelenfondsen lieten relatief aantrekkelijke instromen optekenen: EUR 320 miljoen YTD.) Zoals de onderstaande tabel aangeeft, ontvingen 14 van de 20 best verkopende aandelencategorieën in de afgelopen 12 maanden bovengemiddelde instromen in februari.

Top 20 aandelen categorieën met grootste instroom over afgelopen 12 maandenDe categorieën 'aandelen Verenigd Koninkrijk large cap gemengd' en 'aandelen Verenigd Koninkrijk flex-cap' zijn dit jaar tot en met februari het minst populair. De eerstgenoemde categorie kreeg YTD te maken met een opmerkelijk hoog niveau aan outflows. Beleggers hebben geen trek in Britse large cap waarde- en groeiaandelen.


Lees ook
Obligatiefondsen blijven veel kapitaal aantrekken
TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings