Beleggingsfondsen in waarde-aandelen volop in belangstelling

Weerspiegelt het maandelijkse overzicht met de populairste beleggingsfondsen de trends in beleggingsland? Ja en nee. Wel voor aandelen, niet voor obligaties.

Maarten van der Pas 01 mei, 2013 | 11:51
Facebook Twitter LinkedIn

Onderstaande beleggingsfondsen zijn in april het meest opgezocht op deze website:

1. Kempen Global High Dividend Fund

(rating: Gold/***** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)
analyse Kempen Global High Dividend Fund >


2. Aberdeen Global - Asian Smaller Companies Fund A2
(rating: -/***** categorie: aandelen Azië-Pacific excl. Japan)
analyse Aberdeen Global - Asian Smaller Companies A2 >


3. DWS Top Dividende
(rating: Silver/**** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)
analyse DWS Top Dividende >


4. Comgest Growth Europe Acc
(rating: Gold/**** categorie: aandelen Europa large cap groei)
analyse Comgest Growth Europe Acc >


5. Ethna-AKTIV E A
(rating: -/***** categorie: mixfondsen EUR defensief)
analyse Ethna-AKTIV E A >


6. Skagen Global
(rating: Silver/***** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)
analyse Skagen Global >


7. Fidelity Funds - Thailand Fund A-USD
(rating: -/**** categorie: aandelen Thailand)
analyse Fidelity Funds - Thailand Fund A-USD >


8. Skagen Kon-Tiki
(rating: Gold/***** categorie: aandelen emerging markets)
analyse Skagen Kon-Tiki >


9. ING Hoog Dividend Aandelen Fonds Inc
(rating: Neutral/**** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)
analyse ING Hoog Dividend Aandelen Fonds >


10. Robeco Emerging Markets Equities D EUR
(rating: Silver/*** categorie: aandelen emerging markets)
analyse Robeco Emerging Markets Equities D EUR >


Bij dit maandelijkse overzicht van de fondsrapporten die het meest zijn geraadpleegd op morningstar.nl is het dit keer aardig om te kijken of er veel winnaars van Morningstar Awards tussen staan. Het kan niet genoeg worden gezegd: een Award is een geen koopadvies, maar het zijn wel beleggingsfondsen die op de radar van beleggers moeten staan en meegenomen kunnen worden in een beleggingsbeslissing.

Comgest Growth Europe is winnaar in de categorie 'Beste fonds aandelen Europa' en is op plaats 4 de hoogste, nieuwe binnenkomer. Het is de enige winnaar in de top 10. Daarnaast handhaven enkele genomineerden voor een Award, Aberdeen Global - Asian Smaller Companies Fund en Ethna-AKTIV E A, zich in de lijst. Ik vind dat de winnaars wel wat meer aandacht verdienen.

Verdwenen

Opvallend zijn de posities van Skagen GlobalDWS Top Dividende en BNP Paribas Obam. Skagen komt nieuw binnen op 6) en DWS kwam na even weg te zijn geweest vorige maand weer terug op 8 en nestelt zich nu in de top 3. Obam was een vaste waarde in de top 10 en stond vorige maand nog op 3, maar is nu verdwenen. Al vaker heb ik mijn verbazing uitgesproken over de hoge notering van dit fonds. Obam is (beter: was) populair onder Nederlandse beleggers, maar de prestaties en uitstroom van beleggersgeld in de afgelopen jaren rechtvaardigen geen hoge plek. Het fonds is afgegleden naar een Analyst Rating 'Neutral' en een Morningstar Rating van 1 ster.

Begin dit jaar is ingegrepen in de leiding van Obam en staat het fonds in wereldwijde large cap waarde- en groeiaandelen 'under review'. De analisten van Morningstar spraken recent met chief investment officer Sander Zondag en binnenkort volgt een nieuwe rating. Die gaat onder meer in op de vraag of Obam onder leiding van Zondag het tij weet te keren.

Aberdeen Global - Emerging Markets Equity Fund (Gold/*****/aandelen emerging markets) is ook uit de top 10 verdwenen. Dat zal komen omdat het inmiddels gesloten is voor beleggers. Om de liquiditeit van het fonds niet in gevaar te brengen stelde Aberdeen een soft close in.

Beleggingstrends
Weerspiegelt bovenstaand overzicht de trends in beleggingsland? Ja en nee. Fondsen in wereldwijde aandelen en aandelen uit opkomende markten domineren de top 10. Afgaand op de gegevens over in- en uitstroom van kapitaal bij beleggingsfondsen is dat logisch. Uit gegevens van Morningstar over fund flows in -weliswaar- maart blijkt, dat de Morningstar-categorieën 'aandelen wereldwijd large cap waarde' en 'aandelen emerging markets' het meeste beleggersgeld naar zich zagen toestromen.

Maar waar zijn de obligatiefondsen dan? Uit de flow data bijkt dat obligaties ook in trek zijn. Categorieën als 'Obligaties overig', 'Obligaties VS high yield', 'Obligaties wereldwijd', 'Obligaties wereldwijd high yield' en 'Obligaties USD flexibel' staan bovenaan met de grootste instroom.

Aangezien de wat meer risicovolle obligatiecategorieën nog steeds populair zijn onder beleggers blijf ik het vreemd vinden dat bovenstaand overzicht geen obligatiefonden telt. Robeco High Yield Bonds BH EUR (Bronze/****/obligaties wereldwijd high yield EUR hedged) staat op de 15de plek. Wat verderop staan ING First Class Obligatie Fonds (Bronze/****/obligaties wereldwijd EUR hedged) en Delta Lloyd Rente Fonds (Bronze/*****/obligaties EUR gediversifieerd) 
Enkele winnende obligatiefondsen -in overeenkomstige categorieën- bij de Morningstar Awards zijn Templeton Global Total Return (obligaties wereldwijd), Invesco Euro Corporate Bond (obligaties EUR bedrijven), HSBC GIF Euro High Yield Bond (obligaties EUR high yield) en HSBC GIF Euro Bond (obligaties EIR gediversifieerd).

Morningstar Awards
Voor wie de Morningstar Awards 2013 heeft gemist volgt hier een herkansing: aandelenfondsenobligatiefondsenmixfondsen en fondshuizen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten