Van de big rotation nog geen spoor

In- en uitstroomgegevens van Morningstar voor beleggingsfondsen laten zien, dat fixed income fondsen de aandacht van beleggers blijven trekken. De door marktvorsers voorspelde grote omwenteling laat op zich wachten.

Ali Masarwah 02 mei, 2013 | 14:22
Facebook Twitter LinkedIn

De jacht op rendement blijft het thema voor Europese beleggers in het eerste kwartaal van het jaar. Langetermijnbeleggingsfondsen boekten in de eerste drie maanden een recordinstroom van EUR 115.12 miljard, zo blijkt uit gegevens van Morningstar over de in- en uitstroom bij beleggingsfondsen. Dat is meer dan welk kwartaal ook sinds Morningstar in 2007 fund flows is gaan publiceren. Money market of geldmarktfondsen bleven in het eerste kwartaal onderhevig aan outflows, wat impliceert dat beleggers rendement verkiezen boven veiligheid ondanks de crisis in de eurozone blijft voortwoekeren. De crisis toonde zich in maart in Cyprus nog eens van zijn lelijkste kant.

In- en uitstroom brede vermogenscategoriën per kwartaal in afgelopen 5 jaar


In- en uitstroomgegevens van Morningstar laten zien, dat fixed income fondsen de aandacht van beleggers blijven trekken en in maart een netto instroom van EUR 15.13 miljard konden noteren. Allocatie- of mixfondsen kregen EUR 8.8 miljard binnen en aandelenfondsen zagen voor EUR 4.17 miljard aan nieuw kapitaal instromen. Deze drie brede vermogensklassen domineerden ook de netto fund flows in het eerste kwartaal. Alternatieve fondsen, fondsen in converteerbare obligaties en vastgoedfondsen bleven achter en grondstoffondsen zagen een regelrechte uitstroom.

Grote omwenteling
Uit de fund flows is te concluderen, dat de ‘big rotation’ op zich laat wachten. Begin dit jaar voorspelden marktvorsers dat beleggers met de aantrekkende aandelenmarkten hun posities in obligaties massaal zouden inwisselen voor aandelen. De vraag naar aandelenfondsen nam in maart voor de derde maand op rij toe, maar obligatiefondsen genoten maand-op-maand van een toename van de instroom.

Hoewel de lust bij beleggers voor aandelen gedempt blijft, blijven ze niettemin investeren in risicovolle vermogensklassen. High yield obligatiefondsen, fondsen in obligaties uit opkomende landen en flexibele obligatiefondsen blijven in trek. Dat beleggers obligaties verkiezen boven aandelen wordt ook onderstreept door de substantiële instroom bij mixfondsen. In de groep mixfondsen hebben beleggers de voorkeur voor fondsen met een defensief en neutraal beleggingsbeleid. Die zitten vaak relatief sterk in obligaties in vergelijking met offensieve mixfondsen die meer op aandelen zijn georiënteerd.

In- en uitstroom brede vermogenscategorieën in Europa


Obligaties boven aandelen
Onder de Morningstar-categorieën met de grootste instroom in maart waren de categorieën die in januari en februari ook al het meeste beleggersgeld naar zich toe zagen komen. En de minder geliefde categorieën bleven weinig populair (zie tabel). De vraag naar ‘mixfondsen EUR defensief’, ‘aandelen wereldwijd large cap waarde’ en ‘obligaties wereldwijd’ bleef groot in maart. Aan de andere kant kenden ‘obligaties EUR gediversifieerd’, ‘obligaties USD gediversifieerd’ en ‘aandelen Verenigd Koninkrijk large cap gemengd’ de grootste uitstroom.

Een opvallende instroom was te zien bij de categorie ‘obligaties USD high yield’. De aantrekkingskracht van obligaties uit opkomende markten (in harde en lokale valuta) en aandelen uit opkomende markten lijkt wat getemperd, maar fondsen in deze categorieën zagen nog steeds vers kapitaal binnenkomen. ‘Aandelen eurozone large cap’ schreef door een uitstroom van EUR 717 miljoen in maart rode cijfers. Die volgt op een uitstroom van EUR 150 miljoen in februari en completeert een scherpe terugval nadat in januari nog sprake was van een instroom bij deze categorie van EUR 531 miljoen. Deze verschuiving is een terugkeer naar wat was. Beleggingsfondsen in large cap aandelen uit de eurozone leden in 30 van de laatste 36 maanden een uitstroom van beleggersgeld.

De 15 meest populaire Morningstar-categorieën in maart


De 5 meest minst populaire Morningstar-categorieën in maart

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten