Stormloop op aandelen-ETFs

Er is sinds begin dit jaar een herverdeling van beleggingsvoorkeuren: weg van de vermeende veilige vastrentende producten en goud en naar aandelen.

Jose Garcia Zarate 02 mei, 2013 | 14:08
Facebook Twitter LinkedIn

Vastrentende producten en edelmetalen als goud lijken de laatste maanden als belegging aanzienlijk minder interessant te zijn geworden. De drijvende kracht achter de oplopende aandelenwaarderingen wereldwijd was niet zozeer de overvloedige positieve berichtgeving, maar veeleer het ontbreken van echt verschrikkelijk nieuws. De eurozone is niet ingestort en het getouwtrek over de Amerikaanse begroting wordt beschouwd als een vermakelijk politiek schouwspel dat barst van de cliffhangers, maar een werkelijke dreiging voor de wereldeconomie is het niet. Zelfs de opkomende markten, ofschoon ze niet in hun snelste tempo groeien, zijn niet tot stilstand gekomen.

Gedragseconomen (psychologen voor u en mij) zijn wellicht in de wolken nu ze mogen uitzoeken of beleggers, die al een aantal jaar overrompeld worden met een genadeloze stroom van slecht nieuws, zichzelf gewoon voor de gek houden of juist nauwkeurig te werk gaan op basis van de nieuwe beleggingsmantra, namelijk: 'het zou veel erger kunnen zijn'.

Anti-establisment
Feit is dat voor Europa de economische vooruitzichten nog steeds het beste kunnen worden omschreven met begrippen als ‘underperformance’ en ‘onzekerheid’. Britse beleggers beseffen maar al te goed dat de binnenlandse economie het niet al te schitterend doet. In de eurozone moeten de meeste economieën opnieuw een jaar van recessie wegslikken en we weten nog steeds niet zeker of de Italiaanse clown Italië (en de eurozone) niet voor de grap onbestuurbaar maakt.

Wat ik denk, is dat de clown dat misschien zelf wel wil, maar niet zal kunnen. Zogenaamde 'anti-establishmentbewegingen' doen het alleen goed in de oppositie, maar worden al snel door het 'establishment' verslonden zodra er voor een taak een koele, praktische benadering is vereist. Regeren bijvoorbeeld. Met andere woorden: de clown kan dan wel 'revolutie' van de daken schreeuwen, maar als zijn partijgenoten moeten kiezen tussen euro of faillissement, zullen ze waarschijnlijk de verstandige keuze maken.

Herverdeling
In elk geval vertellen de Europese gegevens over de geldstromen naar beursverhandelde producten (zoals ETFs en ETCs) sinds het begin van het jaar tot heden het verhaal van een herverdeling van beleggingsvoorkeuren: weg van de vermeende veilige vastrentende producten en het glimmend gele metaal en naar aandelen. Deze trend is begonnen in het laatste kwartaal van 2012, maar pas in het begin van 2013 zien we netto geldstromen uit goud-ETCs, een zeker teken van 'vertrouwen'.

Uit voorlopige gegevens van Morningstar over de fund flows voor de eerste twee maanden van dit jaar, blijkt dat er voor bijna EUR 3,6 miljard netto naar aandelen-ETFs is gevloeid (ondertussen trouwens wellicht evenveel in GBP nu er tussen de EUR en het GBP nauwelijks een wisselkoersverschil te bespeuren is). In vergelijking hiermee werden er netto kapitaalstromen naar vastrentende ETFs van EUR 1,1 miljard geregistreerd, en netto kapitaalstromen uit grondstoffen-ETCs van EUR 0,7 miljard.

Als we de laatste categorie wat nauwkeuriger bekijken, dan merken we dat edelmetalen-ETCs (dat wil zeggen voor het merendeel goudproducten) nettokapitaaluitstromen van bijna EUR 1,15 miljard lieten optekenen. Hoewel dit gedeeltelijk is gecompenseerd door netto kapitaalstromen van EUR 0,45 miljard naar andere grondstoffenproducten zoals landbouw of industriële metalen.

Binnen het aandelenuniversum verkiezen beleggers large-caps met een brede geografische blootstelling. De ETFs die tot dusver op de meeste belangstelling kunnen rekenen, zijn niet zozeer ETFs die inzetten op één specifiek land, maar diegene die indices volgens zoals de MSCI World, de EURO STOXX 50 of de MSCI Emerging Markets. De voorkeur voor bredere geografische posities met een voorkeur voor large-caps is een duidelijk teken van beleggers die wel bereid zijn om het water in te gaan, maar dan wel voetje voor voetje. Hier lijkt een element van afdekkingsrisico mee gepaard te gaan.

Uitzondering
Maar er is altijd een uitzondering op de regel. En is dit geval zijn er eigenlijk twee. ETFs die de S&P 500 en Japanse aandelenindices volgen (bijvoorbeeld de Nikkei en MSCI Japan) hebben goede prestaties geleverd. In het eerste geval gaan Europese beleggers uit van relatief betere vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, terwijl het tweede geval gewoon de concrete uiting is van de zogenaamde 'Abe-trade', of de verwachting dat de combinatie van een agressief soepel monetair beleid en een expansief begrotingsbeleid Japan uit zijn economische verdoving kan halen die al twee decennia lang aanhoudt.

Uit de eerste gegevens van maart blijkt dat de stormloop naar aandelen-ETFs zich voortzet. Goed nieuws dus voor de activaklasse in het eerste kwartaal van het jaar. Risico is populair. Maar om te beweren dat er een volledige rotatie naar aandelen heeft plaatsgevonden, moet de huidige beleggingsstelling 'het zou veel erger kunnen zijn' wellicht eerst veranderen in 'het gaat eigenlijk steeds beter'.


Lees ook de analistenrapporten van deze ETFs in Europese, Amerikaanse en wereldwijde aandelen en aandelen uit opkomende markten:

Europa/eurozone
db x-trackers Euro STOXX 50 ETF 1C
Als kernbestanddeel voor een portefeuille is het db x-trackers EURO STOXX 50 ETF een gepaste keuze. Het biedt een brede blootstelling aan de grootste bedrijven in de eurozone

ETF iShares EURO STOXX (DE) (EUR) 
iShares EURO STOXX is geschikt als bouwsteen voor de kern van een beleggingsportefeuille. Het biedt een brede blootstelling aan aandelen van ondernemingen in de eurozone.

Source EURO STOXX 50 ETF (EUR)
Een ETF dat geschikt is als kernpositie in een portefeuille. Het biedt een brede blootstelling aan vele van de grootste ondernemingen in de eurozone.


Amerikaanse aandelen
Amundi MSCI USA-EUR
Een ETF dat als kernparticipatie in de beleggingsportefeuille een ruime blootstelling biedt aan de grootste economie van de wereld.


Wereldwijde aandelen
iShares MSCI World Inc
Een ETF voor beleggers die een groot deel van hun aandelenpositie in één fonds willen en niet stap voor stap een geografisch evenwichtige aandelenportefeuille willen samenstellen.

db x-trackers Stoxx Global Select Dividend 100 ETF 
Een ETF dat geschikt is voor beleggers met een positieve visie op de wereldeconomie en vooral voor diegenen die streven naar lopende opbrengsten op hun beleggingen.


Opkomende markten
iShares JPMorgan $ Emerging Markets Bond (IE) (USD)

Een ETF dat beleggers blootstelling biedt aan één van de snelst groeiende beleggingsgebieden van de afgelopen decennia: staatsobligaties van opkomende landen uitgedrukt in niet-lokale valuta.

ETF ABF Pan Asia Bond Index (USD) 
ABF Pan Asia Bond Index is een van de zeldzame ETFs die een Aziatische obligatiemarkt volgt.

Lyxor ETF MSCI Emerging Markets C-EUR
Lyxor ETF MSCI Emerging Markets biedt een blootstelling aan een ruime waaier van mid- en large-cap aandelen uit de opkomende regio's wereldwijd. Het is geschikt voor beleggers op zoek naar regelmatige inkomsten uit beleggingen.

iShares MSCI Emerging Markets Inc (IE)
iShares MSCI Emerging Markets Inc (IE) biedt een blootstelling aan een ruime waaier van mid- en large-cap aandelen uit de opkomende landen wereldwijd.

db x-trackers MSCI Emerging Markets TRN Index UCITS ETF 1C
db x-trackers MSCI Emerging Markets TRN Index UCITS ETF 1C biedt een blootstelling aan een ruime waaier van mid- en large-cap aandelen uit de opkomende regio’s. Het fionds keer geen dividend uit.

CS ETF (Lux) on MSCI Emerging Markets 
CS ETF (Lux) on MSCI Emerging Markets biedt een blootstelling aan een ruime waaier van mid- en large-caps uit de opkomende landen wereldwijd.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jose Garcia Zarate  is an ETF analyst with Morningstar UK.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings