Klein maar fijn

Beleggen in kleine ondernemingen, zogenaamde small-caps, vergt speciale vaardigheden.

San Lie 04 juli, 2013 | 0:57
Facebook Twitter LinkedIn

Beursbedrijf NYSE Euronext lanceerde woensdag EnterNext, een initiatief om kleine en middelgrote ondernemingen te helpen bij het vinden van een oplossing voor hun financieringsbehoefte. Doel is om het voor MKB-ondernemingen aantrekkelijker te maken financiering te vinden op de kapitaalmarkten. Als een alternatief voor de traditionele banklening nu dit type ondernemingen tegenwoordig steeds minder makkelijk bij een bank terecht kan voor een lening.

EnterNext richt zich op reeds genoteerde small caps, om meer uit hun beursnotering te halen. Maar focust ook op MKB-bedrijven die niet genoteerd zijn, om hen voor te lichten en eventuele vooroordelen wegnemen, of die een notering overwegen. Het gaat om ondernemingen met een marktkapitalisatie van minder dan EUR 1 miljard, in Nederland zijn er 77 genoteerde kleine bedrijven van een dergelijke omvang. 

Een goed initiatief gezien het belang van het MKB voor de economie en werkgelegenheid. En het zou voor beleggers tot meer keus in small caps kunnen leiden.

Maar beleggen in kleine ondernemingen is een aparte tak van sport en vergt speciale vaardigheden. Er is over small cap ondernemingen vaak relatief weinig research door analisten beschikbaar. Daarnaast is het risico vaak relatief hoog vanwege het feit dat veel van dit soort bedrijven gespecialiseerd is in één soort of een beperkte set aan producten en/of diensten, danwel een beperkt afzetkanaal kent. Multinationals hebben in dat opzicht vaak een bredere productenrange.

Bezwaarlijk?
Beide punten, zou je als bezwaarlijk kunnen noemen, maar je kan het ook als voordeel zien. Om met het eerste te beginnen: door de beperkte hoeveelheid informatie over de bedrijven, zou je kunnen zeggen dat de markten voor small cap aandelen minder efficiënt zijn dan die voor large cap ondernemingen. Dat zou het in theorie mogelijk moeten maken om door goede research additionele info op te doen, die het mogelijk maakt de juiste bedrijven te selecteren en outperformance te behalen.

Daarnaast is er ook veel te zeggen voor de focus en specialisatie die small caps vaak hebben. Juist als je als belegger specifieke exposure zoekt naar een bepaalde markt, kan een small cap belegging een welkome aanvulling zijn voor de portefeuille.

Diversificatie
Een veelgehoord argument voor het beleggen in smallcaps is dat het goed zou zijn voor de diversifcatie in een beleggingsportefeuile. Daar heb ik weinig bewijs voor gevonden. Ik heb eens gekeken naar de correlatie tussen Europese large caps en Europese small caps en deze blijkt op lange termijn relatief hoog te zijn. Op éénjaarsbasis (juni 2012 - mei 2013) is deze negatief, oftewel, een “bewijs” dat small caps wel degelijk als diversificatie zouden kunnen worden ingezet. Maar kijken we naar de correlatie op 3, 5 en 10-jaarsbasis, dan ligt deze tussen de 0,6 en 0,8.

Er zijn wel jaren dat er grote verschillen in rendementen zijn. Zetten we de Euronext AEX index (largecaps) af tegen de Euronext Smallcap index (sinds 2005), dan valt op dat 2006 en 2009 hele goede jaren zijn geweest voor smallcap beleggers. In 2007, 2011 en 2012 vielen de rendementen van Nederlandse smallcaps echter tegen bij de grotere largecaps (zie plaatje). Aangezien “timing” (wanneer stap ik in en uit small caps) verdraaid lastig is voor (particuliere) beleggers, is het de vraag of je dit moet proberen.









 

(Il)liquiditeitsbonus?
De vraag is uiteraard of je als belegger voor het hogere risico wordt beloond. Ook hier kijk ik liever naar het Europese spectrum dan puur naar het Nederlandse, als is het maar omdat het Nederlandse universum aan namen wat beperkt is.

Ik denk dat onderstaande cijfers (zie tabel, op klikken voor vergroting) voor zich spreken:

  • In termen van risico (gemeten in standaarddeviatie) zijn (Europese) small caps aanzienlijk risicovoller dan (Europese) large caps (20,2 versus 15,6) sinds januari 2000.
  • Tegelijkertijd bedroeg het rendement op Europese largecaps over deze periode gemiddeld -0,5 procent per jaar, terwijl Europese smallcaps een positief rendement van gemiddeld 2,4 procent per jaar optekenden





Oftewel: ja, small caps zijn risicovoller, maar de belegger wordt daarvoor wel beloond met een hoger rendement.

Nederlands of Europees?
Tot slot nog de vraag of je beter in een breed gespreid Europese small cap-fonds moet zitten of liever in Nederlandse waar? Dei vraag is helaas niet zo heel gemakkelijk te beantwoorden. Vergelijk ik bijvoorbeeld de MSCI Europe Small Cap index met de Amsterdamse small cap index sinds bijvoorbeeld januari 2007, dan komt de Europese index er beter uit: gemiddeld 1,38 procent per jaar versus -/- 2,83 procent).

Zet ik een aantal small cap fondsen op een rij, dan zie ik echter dat over dezelfde periode een fonds als Kempen Orange (gericht op Nederlandse smallcaps; Morningstar Analyst Rating Silver) het met een jaarlijks gemiddeld rendement van 1,63 procent net iets beter heeft gedaan dan een breder gericht fonds als Fidelity European Smaller Companies: gemiddeld 1,56 procent per jaar (Morningstar Analyst Rating Silver). Kortom, een goede fondskeuze loont.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten