Nieuwe fondsanalyses: Skagen, Delta Lloyd, Pioneer en Fidelity

Een mooie selectie aandelen- en obligatiefondsen met een 'Silver' waardering voor onder meer Skagen Global en Fidelity China Focus. 

Maarten van der Pas 28 augustus, 2013 | 11:45
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggingsfondsen van Skagen, Delta Lloyd, Pioneer en Fidelity zijn door de analisten van Morningstar - opnieuw - beoordeeld. Lees hun oordeel over de fondsmanager, het fondshuis, de beleggingstrategie, het rendement en de kosten.

Skagen Global
Morningstar Rating: ****
Analyst Rating: Silver
Morningstar-categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde
Morningstar-analist Thomas Furuseth: "Ons vertrouwen in Skagen Global begint niet meteen te wankelen door het vertrek van een medebeheerder. Het team dat hoofdbeheerder Kristian Falnes ondersteunt, heeft met het vertrek van medebeheerder Torkell Eide ervaring ingeleverd. Hoewel we in zekere mate bezorgd zijn over het feit dat een aantal medewerkers Skagen heeft verlaten en we de situatie goed in de gaten blijven houden, heeft het vertrek van Eide geen negatieve invloed op onze visie op dit fonds.

De hang naar waarde en opkomende markten kunnen Skagen Global schade berokkenen, zoals in 2008. De lange termijn resultaten zijn zeer goed, waarin het fonds sinds de oprichting in 1997 slechts twee kalenderjaren onder de categoriemediaan heeft gepresteerd. 2012 was ook een sterk jaar waarbij het fonds de index en het categoriegemiddelde aftroefde met respectievelijk 1,9 en 4,6 procentpunten.

Het fonds rekent een prestatievergoeding van 10 procent voor rendementen boven die van de MSCI ACWI, maar zonder “high-water mark”, wat teleurstellend is. Dit wordt deels gecompenseerd door de lage basiskosten van 1 procent. Ondanks het vertrek van Eide spreken wij ons vertrouwen uit in Falnes. Dankzij de beproefde en goed uitgevoerde strategie behoudt dit fonds de 'Silver'-rating."
Naar volledige analyse Skagen Global >


Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds
Morningstar Rating: ***
Analyst Rating: Bronze
Morningstar-categorie: aandelen Europa small cap
Morningstar-analist Han de Vries: "Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds maakt enkele moeilijke jaren mee. De underperformance sinds 2011 is grotendeels te verklaren uit de focus op relatief kleine bedrijven (microcaps), die in 2012 en de eerste helft van 2013 achterbleven op smallcaps. Daarnaast werkte in 2011 de value-focus en gedeeltelijke hedge op de Britste Pond tegen hun. Verder is de portefeuille geconcentreerd en enkele minder presterende namen hebben een grote invloed gehad op het fondsrendement. Deze concentratie in de portefeuille kan echter ook de goede kant opvallen en wij verwachten dat dat ook vaker het geval zal zijn in de toekomst. We hebben namelijk veel vertrouwen in de beheerders en de strategie.

We prijzen de langetermijnvisie van de beheerders en de intensieve manier waarop bedrijven worden doorgelicht. De grote posities in kleine ondernemingen zijn moeilijk snel af te bouwen, indien dit gewenst zou zijn. Ondanks deze aantekening blijven we enthousiast over het fonds. We hebben vertrouwen in de kunde van Steel en zijn team om hiermee op de lange termijn goede resultaten neer te zetten. Het fonds behoudt de 'Bronze' rating."
Naar volledige analyse Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds >


Pioneer Funds - Euro Bond
Morningstar Rating: ****
Analyst Rating: Bronze
Morningstar-categorie: obligaties EUR overheid
Morningstar-analist Dario Portioli: "Ondanks de hoge kosten vertoont Pioneer Euro Bond sterke fundamentals. Door de schuldencrisis is de markt van de staatsobligaties binnen de eurozone zeker complexer geworden. We menen echter dat dit fonds over de juiste instrumenten beschikt om deze grote uitdaging aan te gaan.

Een punt van kritiek is het kostenniveau: de TER ligt ongeveer 60 basispunten hoger dan de categoriemediaan. Dit aanzienlijke verschil zou een ingreep in de zin van een kostenverlaging rechtvaardigen, maar het fonds heeft bewezen deze hoge kosten te kunnen compenseren. Onze rating blijft dus positief: 'Bronze'."
Naar volledige analyse Pioneer Funds - Euro Bond E Eur ND >


Pioneer Funds - Global Aggregate Bond
Morningstar Rating: ****
Analyst Rating: Bronze
Morningstar-categorie: obligaties wereldwijd
Morningstar-analist Dario Portioli: "We vinden nog steeds dat Pioneer Funds Global Aggregate Bond een solide optie is voor een kernpositie in wereldwijde obligaties.

Dit fonds probeert niet fors beter te presteren dan zijn benchmark (Barclays Global Aggregate). De portefeuillesamenstelling begint met de benchmark, die grotendeels op cash-basis wordt gerepliceerd. Dit vertaalt zich in beleggingen in liquide obligaties van beleggingskwaliteit, gericht op ontwikkelde markten. Vervolgens probeert het team waarde toe te voegen door het aansturen van de blootstelling aan risicofactoren als rentetarieven, sectoren of valuta's, op basis van intern onderzoek naar het monetaire en begrotingsbeleid van afzonderlijke landen en voorspelde trends voor bedrijfsobligaties. Een stabiel team dat zijn waarde heeft bewezen voert het beleggingsproces uit.

De kosten van het fonds liggen onder de categoriemediaan, zoals te verwachten gezien de indexachtige benadering; in dat licht moeten de kosten misschien nog lager zijn. Niettemin is het een aantrekkelijk kernobligatieproduct en geven wij het de rating Bronze.
Naar volledige analyse Pioneer Funds - Global Aggregate Bond E EUR ND >

Fidelity Funds - China Focus Fund
Morningstar Rating: ****
Analyst Rating: Silver
Morningstar-categorie: aandelen China
Morningstar-analist Arne Hilke: "Wij zijn nog steeds van mening dat Fidelity China Focus tot de meest solide fondsen behoort voor beleggers die blootstelling willen aan Chinese aandelen. Martha Wang is een van de meest ervaren portefeuillebeheerders in de categorie. Ze leidt dit fonds sinds mei 2006 en kan bogen op meer dan 18 jaar ervaring. Daarnaast kan ze rekenen op volgens ons een van de sterkste beleggingsteams die zich concentreren op China, evenals op haar collega-portefeuillebeheerders die eveneens in China beleggen.

Een consequent proces, in handen van een ervaren beheerder die gesteund wordt door een omvangrijk analistenteam geeft ons het blijvende vertrouwen om Fidelity China Focus een 'Silver'-rating toe te kennen."
Naar volledige analyse Fidelity Funds - China Focus Fund A-USD >

 

Meer recente analyses van beleggingsfondsen:
Carmignac en Robeco

SNS en Banque de Luxembourg

W.P. Stewart en Fidelity

Robeco en Templeton


ASN en CarmignacFacebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten