Carmignac Patrimoine verliest hoogste rating ‘Gold’

Morningstar zet het populaire beleggingsfonds Carmignac Patrimoine terug van ‘Gold’ naar ‘Silver’. "Het is een goed fonds, maar behoort niet meer tot de besten."

Maarten van der Pas 23 september, 2013 | 10:40
Facebook Twitter LinkedIn

Carmignac Patrimoine is een populair beleggingsfonds onder Nederlandse beleggers. Het behoort steevast tot de 10 meest geraadpleegde fondsen op morningstar.nl. De laatste jaren kreeg Carmignac's vlaggenschip van de analisten van Morningstar de hoogste waardering ‘Gold’. Met de recente update is het fonds echter een niveau teruggezet naar ‘Silver’.

“Hoewel de recente resultaten minder goed zijn, zijn wij nog altijd positief over Carmignac Patrimoine”, licht Morningstar-analist Thomas Lancereau toe. Maar hij erkent dat beleggers zwaar op de proef zijn gesteld, omdat het fonds zich in zijn categorie ‘Mixfondsen EUR Neutraal – Wereldwijd’ over de afgelopen 3 jaar tot en met augustus 2013 in het laagste kwartiel bevindt.

Lancereau: “Bij de aandelen leverden beleggingen in goud en opkomende landen ondermaatse resultaten. Opkomende landen hadden ook een negatieve invloed in dat deel van de obligatieportefeuille dat belegd is in schuldeffecten uit opkomende landen in lokale valuta's. Het beheerteam is fors van koers veranderd en verkocht aandelen in goudmijnen en schuldeffecten uit opkomende markten. Binnen het segment aandelen is de rol van het thema opkomende markten fors verminderd.”

Ofschoon deze slechte resultaten teleurstellen doen ze volgens Lancereau echter geen afbreuk aan de lange-termijnbenadering van Carmignac Patrimoine. “Dat blijkt ook uit de bovengemiddelde prestaties over 5 en 10 jaar. Het benadrukt echter wel, dat het hedging beleid niet volledig doeltreffend blijkt tegen specifieke risico's zoals die van opkomende markten. Daarnaast hebben de netto short posities in yen, die sinds het begin van het jaar zijn ingenomen, tot nu toe weliswaar positieve resultaten opgeleverd, maar vormen deze ook een extra risicofactor.”

Lancereau vindt dat de managers Edouard Carmignac (foto) en Rose Ouahba en hun team zeer bekwaam zijn om hun top-down beleggingsproces uit te voeren. “Wij waarderen de inspanningen van de onderneming om haar personeelsbestand voortdurend te versterken en aan te passen aan de groei van het beheerde vermogen. Niettemin menen wij dat er fondsen zijn die beter zijn uitgerust voor de aandelenselectie. De twee beheerders voor Europese aandelen die in 2010 en 2011 werden aangesteld, weten zich nog niet te bewijzen.”
Ondanks de bekwaamheid van Edouard Carmignac is Lancereau zich wel meer zorgen gaan maken over dat er geen vooruitgang wordt geboekt met zijn opvolging.

“Wij vinden Carmignac Patrimoine nog altijd een goede optie voor een beperkte allocatie in internationale aandelen, maar menen niet meer dat het tot de beste fondsen behoort. Daarom verlagen we de rating met één stap naar ‘Silver’”, concludeert Lancereau tot slot.

Lees de volledige analyse van Carmignac Patrimoine >

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten