Druk met Washington: deel 1 tapering

De financiële markten zijn de laatste maanden drukker met reageren op Washington dan op fundamentals. Eerst was er de Amerikaanse centrale bank Fed die kapitaalstromen van en naar Europese beleggingsfondsen bepaalde.

Maarten van der Pas 15 oktober, 2013 | 18:26
Facebook Twitter LinkedIn

De afgelopen drie maanden bepaalde de Amerikaanse centrale bank Fed het sentiment onder beleggers. In mei zinspeelde Fed-voorzitter Ben Bernanke op een afbouw van het obligatie-opkoopprogramma waarmee de centrale bank nu nog de Amerikaanse economie ondersteunt (algemeen bekend als tapering). Dat leidde tot een stijging van de rente op Treasuries (Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar) van minder dan 2 procent in mei naar bijna 3 procent in september.

Obligatiebeleggers raakten nerveus en vreesden een verdere rentestijging. Prompt was er een enorme uitverkoop van in Amerikaanse dollars en euro’s genoteerd schuldpapier. Dat trof met name Amerikaanse vermogensbeheerders en het meest prominent Pimco. Pimco's vlaggenschipfonds Pimco Total Return Bond Fund ligt al langer onder vuur vanwege tegenvallende resultaten. Morningstar beoordeelde recent het fonds opnieuw en heeft zijn geloof zeker nog niet verloren.

Ook het sentiment over opkomende markten zag een radicale omslag. Die markten profiteerden tot dan toe van goedkoop geld dat beleggers massaal in aandelen en obligaties uit emerging markets investeerden op hun jacht naar rendement. Het vooruitzicht van een minder soepel monetair beleid en stijgende rentes in de Verenigde Staten waren voor beleggers voldoende reden om hun geld uit opkomende terug naar ontwikkelde markten te dirigeren.
Ook hier houdt Morningstar het hoofd koel en stelt vast dat de groeimotor van opkomende markten nog intact is.

Beleggers leken nauwelijks bekomen van de voorgenomen tapering toen de Fed medio september aankondigde zijn monetaire beleid voorlopig onveranderd voort te zetten. Deze ontwikkelingen misten hun uitwerking niet op de kapitaalstromen van en naar beleggingsfondsen. In augustus boekten Europese beleggingsfondsen een netto-uitstroom van EUR 2.13 miljard.

Obligatiesfondsen werden het hardst getroffen en de eerder beschreven nerveuziteit onder obligatiebeleggers zorgde voor een netto-uitstroom van EUR 7.93 miljard (zie onderstaande tabel). Aandelenfondsen zagen per saldo EUR 683 miljoen wegstromen. Beleggers zochten zekerheid bij allocatie- of mixfondsen en alternatieve beleggingsfondsen met hedge fundachtige strategieën. Deze categorieën zagen in augustus een outflow van respectievelijk EUR 4.31 en EUR 1.44 miljard.

Maar geldmarktfondsen profiteerden nog het meest van de risk-off modus van beleggers en noteerden een inflow van EUR 7.85 miljard. De voorafgaande vier maanden zagen dit type fondsen nog een netto-uitstroom en door een vrijwel non-existent rendement hadden deze kortetermijnfondsen de laatste twaalf maanden een uitstroom van EUR 45.51 miljard. (klik op tabel voor vergroting)

Global Broad Category Group

Wordt verder op bovenstaande brede vermogensklassen ingezoomd, dan wordt de impact van het tapering debat nog duidelijker. Van de tien Morningstar-categorieën die de grootste uitstroom zagen hadden er zes een strategie voor Azië of opkomende markten. Zie onderstaande tabel met Morningstar-categorieën met de grootste uitstroom in augustus (klik op tabel voor vergroting).


The Least-Loved Morningstar Fund-Level Categories - August 2013

Beleggers sluisden hun geld naar voorheen minder populaire categorieën als Europese aandelen. De Morningstar-categorie ‘aandelen Europa large cap gemengd’ (large cap waarde- en groeiaandelen) boekte in augustus de grootste instroom met EUR 1.60 miljard (zie onderstaande tabel). Flexibele allocatiefondsen zijn al langere tijd in trek en bleven dat ook in augustus met een inflow van EUR 1.19 miljoen. Fondsen in wereldwijde large cap aandelen boekten een instroom van EUR 1.14 miljard.


The Most-Loved Morningstar Fund-Level Categories - August 2013



Nadat eerst de Fed de financiële markten beheerste kwamen eind september de Democratische en Republikeinse politici op het toneel. Het lukte hen niet om een akkoord te bereiken over de begroting van de Amerikaanse overheid wat leidde tot de shutdown. Die duurt ondertussen al weer twee weken. Inmiddels is daar het schuldenplafond bijgekomen. Ook hierover liggen beide politieke kampen met elkaar in de clinch.

De uitkomst van de onderhandelingen over de shutdown en de debt ceiling zullen de stemming op de financiële verder bepalen en in het verlengde daarvan ook de fund flows. Als het niet lukt om het schuldenplafond te verhogen en de Verenigde Staten in default raken, dan zullen Amerikaanse staatsobligaties en aandelen de grote verliezers worden. Maar wereldwijd zullen financiële markten een klap krijgen. Zover is het echter nog niet.

Lees de laatste stand van zaken en de visie van Morningstar-econoom Bob Johnson op de onderhandelingen en een mogelijk akkoord in deel 2: shutdown en debt ceiling.


Met dank aan Ali Masarwah voor de gegevens over in- en uitstroom bij Europese beleggingsfondsen.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten