Beleggingsfondsen in Europese aandelen terug van weggeweest

September was een verwarrende maand voor beleggers. Hoe moesten ze reageren op de gemengde signalen? Europese aandelen waren geliefd en de jacht op rendement werd voortgezet met high yield obligaties.

Maarten van der Pas 30 oktober, 2013 | 13:10
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers verkeerden in september in een staat van verwarring. De Amerikaanse centrale bank Fed verraste de financiële markten door het obligatie-opkoopprogramma toch nog niet af te bouwen. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten. De Europese centrale bank ECB liet weten dat het de belangrijkste rentetarieven onveranderd – laag – houdt in een omgeving van een aantrekkende Europese economie.

Wat moeten beleggers doen met deze gemengde signalen? In dit onzekere klimaat schuwden beleggers obligaties en opteerden ze voor aandelen. Dat blijkt uit de maandelijkse gegevens van Morningstar over de kapitaalstromen van en naar beleggingsfondsen in Europa. Uit deze fund flows van september blijkt, dat belegger pragmatisch reageerden op de genoemde signalen en obligaties en aandelen uit opkomende markten en rentegevoelige obligaties genoteerd in USD achter zich lieten. En hun blootstelling aan Europese aandelen aanzienlijk vergrootten.

In totaal zagen langetermijn open-end beleggingsfondsen in Europa vorige maand netto een lauwe EUR 3.71 miljard binnenkomen (zie onderstaande tabel, klik erop voor vergroting). De uitstroom bij obligatiefondsen van EUR 8.66 miljard overtrof de instroom bij aandelenfondsen van EUR 8,3 miljard. De instroom bij allocatie- of mixfondsen was aanzienlijk kleiner dan in voorafgaande maanden net als de netto-instroom bij alternatieve beleggingsfondsen die hedge fundachtige strategieën toepassen.

Het onzekere macro-economische klimaat in het derde kwartaal drukte de netto-instroom bij langetermijnfondsen tot EUR 30.97 miljard. Beleggers dirigeerden heel wat minder geld naar beleggingsfondsen dan in het eerste kwartaal (instroom EUR 126.1 miljard) en het tweede kwartaal (instroom EUR 61.4 miljard).
Geldmarktfondsen zagen in september netto EUR 24.98 miljard wegstromen en dat is de hoogste outflow voor kortetermijnbeleggingsproducten sinds juni 2009.

Global Broad Category Group


Meest en minst geliefde aandelen en obligaties
Wordt van brede vermogensklassen gekeken naar specifieke aandelen- en obligatiecategorieën, dan is de comeback van Europese aandelenfondsen overduidelijk. Zie onderstaande top 10 van Morningstar-categorieën met de grootste instroom in september (er op klikken voor vergroting). Van de top 5 categorieën met de grootste instroom betreffen er vier Europese aandelen.

Beleggingsfondsen in gemengde Europese large- cap aandelen (zowel waarde- als groeiaandelen) was niet alleen vorige maand de categorie met de grootste instroom maar ook in het hele derde kwartaal met respectievelijk EUR 2.11 miljard en EUR 5.09 miljard. Zelfs fondsen in large-cap aandelen uit de eurozone, die tijdens de crisis in de eurozone nog tot de minst geliefde categorieën behoorden, genoten een inflow van EUR 1.04 miljard. Dat is het hoogste bedrag sinds juli 2009.

Daarnaast herinneren de aanhoudend hoge instroom bij ‘high yield obligaties USD’ en ‘high yield obligaties wereldwijd’ eraan dat de jacht op rendement nog steeds gaande is in de huidige omgeving met lage rentetarieven.

The Most-Loved Morningstar Fund-Level Categories in September 2013




De Morningstar-categorieën met de grootste uitstroom laten zien dat beleggers blijven vluchten uit fondsen in gediversifieerde en (niet-high yield) bedrijfsobligaties en obligaties (in lokale valuta) en aandelen uit opkomende markten. Deze trend weerspiegelt de vrees voor een stijgende rente en een krappere monetaire politiek. Wereldwijde obligatiefondsen die ook in obligaties uit emerging markets investeren leden in september ook onder een hoge netto-uitstroom. Beleggingsfondsen in large-cap waarde- en groeiaandelen van Britse ondernemingen (‘aandelen large-cap gemengd Verenigd Koninkrijk’) waren eveneens niet in trek bij beleggers.

The Least-Loved Morningstar Fund-Level Categories in September 2013




UPDATE 31 oktober 2013
Nederlandse huishoudens zijn de afgelopen jaren aanzienlijk meer in beleggingsfondsen gaan beleggen en minder in individuele aandelen en vooral obligaties. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank naar de beleggingen van Nederlandse huishoudens vanaf januari 2010 (enkele maanden voor het uitbreken van de schuldencrisis in de Europa).

De samenstelling van de gemiddelde portefeuille is flink gewijzigd. Individuele obligaties zijn uit de gratie en juist beleggingsfondsen hebben aan populariteit gewonnen. Met een waarde van 47 miljard euro maakten beleggingsfondsen in juni van dit jaar 53 procent uit van de totale waarde van de effectenportefeuilles. Drieëneenhalf jaar eerder was dat 47 procent.

Aandelenfondsen zijn met EUR 25 miljard het meest in trek en worden gevolgd door obligatiefondsen (EUR 12 miljard). De overige EUR 10 miljard euro is verdeeld over onder andere mixfondsen, vastgoedfondsen en geldmarktfondsen.
Vooral schuldpapier uitgegeven door financiële ondernemingen en overheden werden door beleggers van de hand gedaan.

Afbouw effectenportefeuille
De totale waarde van de beleggingsportefeuilles nam in de onderzochte periode af met EUR 7 miljard af tot EUR 88 miljard. De verkoop van effecten heeft tot een waardedaling van EUR 14 miljard geleid, terwijl koersstijgingen over dezelfde periode juist voor een vermogensgroei van EUR 7 miljard zorgden.

Lees ook het vollediger rapport Huishoudens bouwen hun effectenportefeuille af.

Met dank aan Ali Masarwah voor de gegevens over in- en uitstroom bij Europese beleggingsfondsen.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten