Betalen voor advies?

Tegen deze tijd zult u als belegger al wel een brief van uw bank hebben ontvangen met daarin de tarieven voor volgend jaar. Vooral als u tot op heden ‘gratis’ advies hebt gehad, bent u zeer waarschijnlijk erg geschrokken.

San Lie 04 november, 2013 | 10:33
Facebook Twitter LinkedIn

De voor velen nieuwe term ‘adviesfee’ is het gevolg van het feit dat de subsidie onder het huidige model, zijnde een vergoeding van fondshuizen aan banken om hun beleggingsfondsen op het schap te mogen leggen, verdwijnt. De gedachte achter dit verbod om zogenaamde distributievergoedingen te betalen is dat daarmee een mogelijke perverse prikkel verdwijnt: een beleggingsadviseur zou nu nog geprikkeld kunnen worden die fondsen te adviseren die hemzelf het meeste opleveren, in plaats van die fondsen die het beste voor de klant zouden zijn.

De vraag is wat u hier als belegger nu mee opschiet. Aan de ene kant gaat u minder betalen voor een beleggingsfonds, wat zich zal uitbetalen in een hoger rendement. Aan de andere kant zult u een rekening van uw bank ontvangen voor het feit dat men u adviseert. Welke kant de balans opslaat zal van individu tot individu verschillen en het voert dan ook te ver om een generiek advies te geven over wat te doen.

Wat ik positief vind is dat er in ieder geval meer transparantie komt. Misschien kreeg u nu al het voor u beste beleggingsfonds geadviseerd, na 1 januari weet u dat de kans nog wat groter is. Voor deze transparantie betalen we kennelijk een prijs.

Zorgelijk is dat sommige beleggers zullen kiezen voor het goedkoopste kanaal, terwijl men eigenlijk behoefte heeft aan een adviseur die hen helpt de beleggingsportefeuille op een verantwoorde manier te structureren. Hier gaan zeker ongelukken gebeuren.


(Deze column verscheen eerder in De Telegraaf)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten